Szerző: Gálffy Csaba

2013. január 15. 09:05

Adatvesztést okozhat a Windows 8 leállási mechanizmusa

A Windows 8 új funkciója még a haladó felhasználók számára is okozhat meglepetést. A fast startup kikapcsolása a gyors megoldás.

Adatvesztéshez is vezethet a két operációs rendszert felváltva használók számára a Windows 8 "fast startup" (gyors indulás) funkciója. A hibát az okozhatja, hogy induláskor a Windows a fájlrendszer leálláskor rögzített adatait tölti vissza, függetlenül attól, hogy a leállás és indulás között más rendszer hozzáfért-e a meghajtóhoz.

Ahogy arról a HWSW is beszámolt, a Windows 8 indulási folyamata alaposan átalakult az elődökhöz képest. A gyorsabb indulás érdekében leállítás parancsra csak a futó alkalmazások kapcsolnak ki teljesen, a rendszerkörnyezet nem áll le, csupán hibernált állapotban kiíródik a lemezre, innen töltődik vissza induláskor. A megközelítés előnye, hogy a rendkívül időrabló hardverinicializálás és a Windows szolgáltatások fokozatos beindítása megspórolható. A megközelítés másik hozadéka, hogy nem véletlenszerű, hanem szekvenciális olvasással tölthető be a Windows, ami a mechanikus merevlemezek esetében hatalmas előny. Fontos megjegyezni, hogy a fast startup csak leállítás-indulás ciklusban működik, újraindítás parancsra a teljes rendszer újratöltődik.

A fast startup funkció keretében azonban a Windows 8 nem csak a rendszermagot, hanem a futás néhány más adatát is hibernálja, így a merevlemezes gyorsítótárat is, vele a FAT és NTFS fájlrendszert használó meghajtók memóriában lévő státuszával. Visszatöltődéskor a Windows 8 ezt a hibernált státuszt használja újra, nem olvas be újat közvetlenül a fájlrendszerből. Ez adatvesztéshez vezet abban az esetben, ha közben más operációs rendszer is hozzáfért a meghajtóhoz, ami több operációs rendszert tartalmazó gépek esetén könnyen elképzelhető.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Az h-online-nak sikerült az adatvesztést rendszeresen reprodukálnia, az alternatív operációs rendszerben létrehozott vagy módosított fájlokat a Windows 8 indulás után nem látta. Manuális, teljes újraindítás után az állományok megjelentek Windows alatt is, de többnyire olvashatatlanul, teljeskörű lemezellenőrzés után pedig néhány ilyen fájl eltűnt. A jelenség nem csak a párhuzamosan használt Linux-disztribúciók esetén merül feli, Windows 7 alapú PE-rendszer használata vagy USB-s helyreállító lemez használata nyomán is fellép.

A hibernálás és a két operációs rendszer használata más platformok esetében sem zökkenőmentes. Két Linux-alapú rendszert felváltva használva szintén előidézhető ehhez nagyon hasonló probléma, azzal a különbséggel, hogy ekkor a felhasználónak kell kezdeményeznie a hibernálást, míg a Windows 8 esetében ez az alapértelmezett viselkedés.

Van megoldás

A triviális megoldás a Windows 8 esetében a fast startup funkció kikapcsolása. Ez az opció kissé eldugva érhető el, a Power Options panelen a "Choose what the power button does" linken, majd a "Change settings that are currently unavailable" pontra kattintva. A képességet lekapcsolva a leállítás parancs valóban teljesen leállítja a Windows 8-at, így biztonságosan betölthető más operációs rendszer is.

A Linux-oldali észlelés és elhárítás helyzete egyelőre nem tisztázott. A széles körben használt ntfs-3g driver, amely a windowsos partíciók moutolását végzi, már integrálta a megfelelő fejlesztői ágba az aktív hibernált Windows 8 státusz felismerését, ilyenkor pedig csak olvasható módon teszi elérhetővé a partíciót. A védelem azonban még nem jelent meg kiadásban, egyelőre csak a Fedora 17-hez és Knoppixhoz érhető el az észlelés-letiltás algoritmus, a meghajtó Debian, openSUSE és Ubuntu alatt még nem ismeri fel a problémás köteteket.

Dual-boot esetében az is segít, ha a bootloader szerepét a Windows 8 betöltő mechanizmusa látja el, az alternatív operációs rendszer betöltését választva a rendszer automatikusan törli a hibernált adatokat, így felálláskor már a friss lemezinformációkkal fog indulni a Windows. Ez Windows 7-Windows 8 esetében úgy érhető el, ha az újabb operációs rendszert telepítjük utoljára.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról