Szerző: Gálffy Csaba

2011. szeptember 9. 12:23

Néhány másodperc alatt indul a Windows 8

Minden eddiginél gyorsabban indul majd a Windows 8 - ígéri a Microsoft. Az új operációs rendszer ugyanis normális kikapcsoláskor nem állítja le a kernelt, hanem csupán felfüggeszti azt a merevlemezre, a betöltődés így drámaian gyorsulhat.

Új, hibrid módszert dolgozott ki a számítógépek bootolására a Microsoft. A Windows 8-ban bemutatkozó megoldásról a gyártó az új operációs rendszer tulajdonságait sorban bemutató blogján rántotta le a leplet. A megoldás lényege, hogy az operációs rendszer és a felhasználói programok külön eljárás alá esnek kikapcsoláskor: a kernel és a meghajtók az eddig hibernálásnak nevezett folyamatnak megfelelően állnak le, vagyis a RAM-ban található adatokat egyszerűen kiírja a háttértárra a rendszer, a felhasználói alkalmazások azonban a leállítás parancsnak megfelelően bezáródnak.

Hibrid, konvergens

A Microsoft szerint ezzel a megoldással sikerült kompromisszumot találni a bootolási idő és a leállítással kapcsolatos felhasználói igények között: a rendszer nem fogyaszt áramot, a felhasználó pedig bekapcsolás után egy "friss" rendszert kap, futó programok nélkül. Ez az igény azonban a kernelt nem érinti - gépidőt tekintve pedig sokkal olcsóbb az operációs rendszer folyamatait merevlemezről betölteni, mint nulláról újraindítani.

A redmondi szoftveróriás szerint az új leállítás átmenetet jelent a sleep mód és a korábbi leállítás, illetve hibernáció között: kikapcsolt állapotban a számítógép nem fogyaszt energiát a sleeppel ellentétben, azonban jóval gyorsabban áll fel a rendszer mintha teljesen újraindulna - a hibernációval ellentétben pedig a felhasználó futó programok nélküli rendszert kap. A Microsoft tesztjei szerint a kernel újraindítása semmilyen pozitívummal nem jár a felhasználó számára, így arra csak extém esetekben lehet szükség - ezt a lépést tehát az új kikapcsolás funkció alapértelmezésben mellőzi.

Jobb géppel még gyorsabb

Újdonság, hogy a hibernált kernel betöltése teljes mértékben támogatja a többmagos processzorokat, így a lemezről történő betöltés és a memóriában történő kitömörítés az összes rendelkezésre álló magot felhasználja. A RAM-ból kiírt rendszerképet a Windows 8 agresszíven tömöríti (a RAM méretének akár 15 százalékára is), így a szűk keresztmetszetnek számító merevlemezes átviteli sebesség nem fogja vissza a leállást és az indulást. A Microsoft mérései szerint a rendszerkép hibernációból történő betöltése és a meghajtók inicializálása mintegy 30-70 százalékkal gyorsabb mint a kernel nulláról történő elindítása - ennyi tehát a megspórolt idő az új megközelítés használatával.

00:41
 

fast boot times in Windows 8

Még több videó

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Az új boot mechanizmus maximális kihasználásához érdemes UEFI- és SSD-alapú rendszereket választani. Az UEFI képes az előző generációs BIOS-nál sokkal gyorsabban átadni az irányítást az operációs rendszernek a gép indításakor, az SSD-ről pedig villámgyorsan töltődik be a lementett rendszerkép. Az elérhető gyorsulás paradox módon azonban a mechanikus merevlemezzel szerelt gépek esetében a legnagyobb, mivel az egybefüggő területen tárolt hibernációs állomány gyorsabban betöltődik mint a lemezen elszórva tárolt rendszerfájlok.

Sokaknak jó

A Microsoft adatai szerint a laptop-felhasználók az esetek 45 százalékában állítják le teljesen a rendszert (ebbe beletartozik a teljes újraindítás is), míg az asztali gépek esetében ez az arány 57 százalék. A hibernálás csupán a hordozható számítógépeknél nyert teret, 11 százalékos részesedéssel, a "sleep" állapot pedig 45 százalékot kap. Ugyanez az asztali gépeknél 1 illetve 42 százalék - a leállítások igen jelentős része fog hasznot húzni a most bemutatott megoldásból.

A power userek számára természetesen adott a lehetőség, hogy a funkciót ideiglenesen vagy véglegesen kikapcsolják, ehhez a Microsoft parancssoros lehetőséget nyújt. Van megfelelő parancs a rendszer egyszeri teljes újraindítására is, szintén parancssorból. A végleges kikapcsolás hátránya, hogy azzal a ma elérhető hibernáció funkciót is letiltja a rendszer

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról