:

Szerző: Bodnár Ádám

2012. december 6. 16:42

Élesben is elindult a HP infrastruktúrafelhője

A Frankfurtban zajló Discover rendezvényen jelentette be a HP nyilvános infrastruktúrafelhőjének indulását. Már nem béta többé a HP Cloud.

Új szereplővel bővült az infrastruktúraszolgáltatói piac, a HP is bejelentkezett a területen elköltött dollármilliárdok egy szeletéért. A Gartner szeptemberi elemzése szerint az infrastruktúra a leggyorsabban növekedő szegmense a cloudszolgáltatásoknak, 2011-ben a teljes piac 4,3 milliárdos volt, idén azonban már eléri a 6,2 milliárd dollárt. A HP is beszállt.

A kaliforniai informatikai vállalat még 2011 őszén jelentette be, hogy infrastruktúraszolgáltatóvá válik, idén tavasszal pedig nyilvános bétában is elindul a HP Cloud. A szolgáltatás alapját az OpenStack szoftverrendszer adja, amely KVM-mel virtualizált ProLiant szervereken fut - a hálózati eszközök és tárolók szintén a HP-tól származnak. A vállalat szerint a nyílt forrású OpenStack és szabványos API-k használatának előnye a "vendor lock-in", azaz szállítófüggőség kiküszöbölése - az ügyfél bármikor átállhat másik (OpenStack-alapú) szolgáltatásra, például a RackSpace-ére. Egyelőre a tavalyi Essexen fut a rendszer, de hamatosan frissítik Folsomra.

Hat különféle méretű virtuális gépet lehet bérelni a HP Cloudon, a legkisebb, XS jelű rendszer csupán egy processzormagot, 1 gigabájt memóriát és 30 gigabájt háttértárat tartalmaz, ezért óránként mindössze 4 centet számláz a cég, ha Linuxot futtatunk rajta, . A legnagyobb, XXL instance 8 processzormagot, 32 gigabájt operatív tárat és 960 gigabájt lemezterületet ér el, ennek ára óránként 1,28 dollár Linux és 1,92 dollár Windows futtatásakor. Az adatfeltöltés ingyenes, a letöltések után pedig sávosan kell fizetni - az első gigabájt ingyenes.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A Compute Cloudon számos közösségi Linux (Fedora, Debian, CentOS, Ubuntu) és Windows Server 2008 és R2 érhető el, hiányoznak azonban a nagy kereskedelmi disztribúciók, a Red Hat és a SUSE Linux Enterprise Server. A Windows Server 2012 támogatásán "még dolgoznak". A HP 99,95 százalékos rendelkezésre állást vállal a felhőjében, ami havi 22 perces nem tervezett leállást jelent. A tényleges szolgáltatási szint csökkenésével a HP jóváírást ad a havidíjból, amely elérheti a 30 százalékot is, ha a rendelkezésre állás 99 százalékra csökken.

Van objektum- és blokktároló szolgáltatás is, blokktárolás esetén havi 10 centet kér a HP gigabájtonként, illetve további 10 cent az ára 1 millió I/O lekérésnek. Az obejktumátolásért 12 centet kér a HP havonta és gigabájtonként, de 50 terabájt felett már csak 10 centbe kerül - 1000 terabájt felett pedig egyedi ajánlatot ad a cég. Objektumtárolás esetén 10 ezer lekérésenként (Put, Post, Copy, List, Get, stb) 1 centet számláz a HP.

 

 

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 00:18

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.