Szerző: Gálffy Csaba

2012. december 6. 11:06

A Microsoft is beszáll a felhős árháborúba

Mintegy 28 százalékkal vágta vissza az Azure tárolószolgáltatásának árát a Microsoft. A lépés a Google és az Amazon múlt héten bevezetett drasztikus árcsökkentésére adott válasz, az Azure is kénytelen tartani a tempót.

Masszív árcsökkentést jelentett be Windows Azure Storage tárolószolgáltatásában a Microsoft, válaszul a múlt heti Google- és Amazon-féle árcsökkentésre. Ezzel a Google által elindított árháború tovább gyűrűzik, és várhatóan a kisebb infrastruktúraszolgáltatókat is bizonyos árcsökkentésekre készteti.

A Microsoft a most bejelentett árcsökkentés mellett igyekszik az áralapú verseny élét csökkenteni, és olyan érveket felsorakoztatni saját infrastruktúrája mellett, amelyek más megvilágításba helyezik az Azure-t. Redmond hangsúlyozza például, hogy nála a tárolók például alapértelmezetten georedundáns módban futnak. A lokálisan, adatközponton belül redundancia esetében a kapacitás jóval olcsóbb - az első egy terabájt esetében a havi 9,5 centes ár 7 centre mérséklődik,

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Az Azure Storage árazása tizedcentre megegyezik az Amazon S3-éval, a Microsoft marketingesei szemmel láthatóan nem törték magukat egyedi árazási stratégia kialakításán, igaz, ezért cserébe a redmondiak georedundanciát is biztosítanak, vagyis nem adatközponton belül, hanem (egymástól mintegy 600 kilométerre lévő) adatközpontok között replikálódnak, ami bizonyos körülmények között versenyelőnyt jelenthet. A csupán lokálisan, adatközponton belül replikált adatok esetében a kapacitás jóval olcsóbb, további 35 százalékot lehet spórolni így. A lokálisan redundáns ugyanakkor a Microsoft esetében nem jelent veszteséges tárolást, mint az Amazon RRS, sem csökkentett rendelkezésre állást, mint a Google DRA, így "normális" használatra alkalmasabb azoknál.

Az Azure egyébként a versenytársakhoz hasonlóan gyors ütemben fejlődik, novemberben egész generációváltáson átesett a tárolóarchitektúra. A Flat Network Storage névre keresztelt rendszerben az egyes csomópontok hálózati hozzáférési sebessége 1 gigabitről 10 gigabitre nőtt, a hierarchikus hálózatot pedig (a névnek megfelelően) kétdimenziós, "lapos" mesh topológia váltotta. A hardveres terheléselosztás helyére szoftveres került, hagyományos merevlemezek helyett pedig SSD-re költözött a naplózás. A váltás eredményeként drasztikusan felgyorsult a tárolórendszer - sajnos ebből csak a június 7 után létrehozott tárolófiókok profitálnak, az összes többi marad az első generációs architektúrán. Mivel egy Azure-előfizetéshez több ilyen fiók is kapcsolódhat, a felhasználók a migrálását manuálisan elvégezhetik, a rendszer azonban nem fog automatikusan átállni.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról