Szerző: Dojcsák Dániel

2012. december 5. 11:27

Megérkezett a harsány és olcsó Lumia 620

A finn dizájnról, egyszerűségről és a tervezés finomságairól beszélt Marko Ahtisaari, a Nokia dizájnért felelős elnökhelyettese, de előadása fontos pontja a Lumia család utolsó hiányzó tagjának a 620-nak a bejelentése volt.

A megújult Lumia sorozatból már csak az olcsó alternatíva hiányzott, ami az előző generáció esetében a Lumia 610 volt. Már szeptember óta tudható volt, hogy a Windows Phone 8-as  felhozatalba is érkezik  egy ilyen modell, de eddig semmilyen konkrét részlettel nem szolgált róla a gyártó. A párizsi LeWeb konferencián azonban lerántották a leplet a “színes kis szappantartóról”, ami várhatóan a szolgáltatói kínálatok népszerű tagja lehet jövő év elejétől.

A specifikációkat illetően Ahtisaari nem volt túl bőbeszédű, mindössze annyi derült ki a bemutatóból, hogy a kijelző képátlója 3,8 hüvelyk, illetve az, hogy a Lumia 620 NFC-képes. Valójban ezeken kívül más érdekes specifikáció nincs is, ami a termék célcsoportja számára releváns lenne.

Jól megépített középosztály

Az NFC képességgel kapcsolatban a Nokia már nem a fizetés lehetőségét hangsúlyozza, hanem az összekapcsolhatóság megkönnyítését. Az NFC-képességgel kapcsolatban a hangfalakhoz, fülhallgatókhoz érintéssel való kapcsolódást emelte ki az előadás.

A Lumia 620 a ClearBlack fantázianevű kijelzőt kapta meg WVGA (800x480) felbontással, a teljesítményért pedig kétmagos, 1 GHz-es Qualcomm Snapdragon S4 processzor felel. Fontos része még a készüléknek a kamera, ami nem kiemelkedő a felbontás terén: a hátsó 5 megapixeles, az első pedig VGA-felbontású, viszont a Lumia 620 is megkapta a City Lens funkciót. Ez egy "kiterjesztett valóság" megoldás, ahol a kamera nézetre a Nokia Here adatbázisa alapján a közelben lévő helyek adatai kerülnek fel. Megfelelő találat esetén a képet kimerevíthetjük és a mobilt leengedve is megmarad az optikai találati lista.

Háttértárból 8 gigabájt jutott a legkisebb Lumiába, de elvileg microSD-támogatás is van az eszközben. Természetesen a mobilon a legújabb Windows Phone 8 fut, illetve megtaláljuk rajta a Nokia exkluzív alkalmazásokat is, mint az előbb említett térképet, a Nokia Here-t, vagy éppen a Cinegraph fotó módot, ami rövid animációkat rak össze képekből.

Kevésért sok

A Lumia 620 szlogenje “most fun for your money”, ami fedi is a valóságot, hiszen leszámítva azt ,hogy a kijelző mérete és felbontása a két évvel ezelőtti okostelefon csúcsmodellek szintjét idézi, nehéz lenne azt mondani, hogy az eszköz nem versenyképes egy átlagos felhasználó számára. A nem kiemelkedő, de bőven megfelelő képességek pedig mindössze 250 dollárba kerülnek. Európában januártól kezdődik a forgalmazás, végleges végfelhasználói árakra addig kell várnunk.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Az viszont kiderült, hogy az olcsó Lumia esetében sem mondott le a finn cég a skandináv szemléletről, ami a dizájnt illeti. Egyrészt érdemes megjegyezni, hogy 7 különböző színben jelenik meg a készülék. Az alapszín itt a lime lesz, de a hátlap, illetve az előlapon körbefutó csík színe eltér, így érdekes, ripacs kombinációkat láthatunk majd. Lesz persze matt fényű fekete és fehér modell is, illetve a hátlap cserélhető.

Marko Ahtisaari elmondta, hogy minden szükségtelen dizájnelemet lecsaptak, szerintük a kevesebb tökéletesebb. A finn dizájnelméletet szem előtt tartva a vonalak tiszták, a felhasznált anyagok jó minőségűek, a formák pedig emberiek. A cél nem az volt, hogy más legyen a Lumia 620 mint a többi forma a kategóriájában, hanem hogy jobb legyen használni. Ugyanazok az elvek működnek a Lumia 620-nál, amik a Lumia 920 csúcsmodellt is kísérik, ami jelentős kényeztetés az olcsó modellt választóknak.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról