Szerző: Bodnár Ádám

2012. november 15. 12:55

Ügyesen élte túl saját megszűnését a Virusbuster

Augusztusban beszüntette szoftverfejlesztési tevékenységét a Virusbuster, amely 15 éve alakult. A vállalatból a Sophos hazai Gold minősítésű kereskedelmi partnere, illetve magyar fejlesztő- és víruskutató központja jött létre.

"A VirusBuster Kft. fejlesztési üzletága a jelenlegi formában gazdaságilag rentábilisan fenntarthatatlanná vált, megszüntetése indokolt. A VirusBuster tulajdonosi köre úgy döntött, hogy vírusvédelmi termékeit 2012. október 1-vel a piacról kivezeti és a hozzá kapcsolódó szolgáltatásait megszünteti" - jelent meg a vállalat weboldalán 2012. augusztus 6-án.

Nem bírta a versenyt a Virusbuster

Bozsó Julianna, a Virusbuster korábbi vezetője egy mai sajtóbeszélgetésen elmondta, a cégképtelen volt lépést tartani a nemzetközi IT-biztonsági vállalatok fejlesztési ütemével és az ügyfelek igényeivel. Egyre inkább erősödött a  kereslet az egyszerűen kezelhető, mégis átfogó biztonság megoldások iránt, a szerver- és kliensoldali víruskeresőt fejlesztő magyar vállalat pedig nem tudott önerőből megfelelő választ adni erre a kihívásra. Az utolsó szöget a 2008-ban kitört pénzügyi, majd az ezt követő gazdasági válság verte be a vállalat koporsójába, amikor a nagy nemzetközi biztonsági cégek komplettebb biztonsági termékportfóliót kezdtek kínálni a VirusBuster árai alatt, hogy fenntartsák korábbi növekedésüket.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A Virusbuster már korábban sem a végfelhasználókból élt elsősorban, víruskereső motorjának a licenceléséből származott a bevétel mintegy 60 százaléka. A Virusbuster motorja megtalálható volt többek között a Microsoft Forefront termékekben is, a redmondi cég azonban a válság kitörése után újratárgyalta a szerződést a Virusbusterrel, és csak jelentősen kisebb összegre kötötte meg azt újra, mondta el Bozsó. Egy szeptemberi bejelentés szerint a Forefront biztonsági termékcsalád legtöbb tagját az év végén teljesen meg is szünteti a Microsoft.

Sophos-partner és fejlesztőközpont alakult

Miután a fejlesztési tevékenység finanszírozhatatlanná vált, a vírusirtót fejlesztő magyar vállalatból a nyáron egy új cég alakult, amely a NewCo Trading nevet kapta. Ez a jelenleg 7 főt foglalkoztató, de folyamatosan bővülő vállalat a Sophos Antivirus biztonsági portfóliójának magyarországi támogatási- és kereskedelmi partnereként működik tovább, kizárólag a vállalati ügyfeleket célozva. A Virusbuster korábbi vállalati ügyfeleinek a NewCo a saját fejlesztésű víruskeresőre szóló licencük lejártáig a Sophos helyettesítő termékeit biztosítja, míg az egyéni felhasználóknak az Agnitum megoldásait.

A Virusbuster fejlesztői és támogatási kompetenciája sem "vész kárba", a több mint 30 szakemberből a Sophos magyarországi fejlesztőcsapata és víruslaborja jött létre, mondta el Bozsó. A közvetlen helyi jelenlétnek köszönhetően a NewCo a Sophos termékek mellé gyors reagálású magyar nyelvű ügyfélszolgálatot és támogatási szolgáltatásokat is tud biztosítani.

Az amerikai és angliai központú Sophos a Symantec és a McAfee mögött a harmadik legnagyobb és egyben a leggyorsabban növekedő végpontvédelmi gyártó, mondta el Vaspöri Ferenc, a NewCo operatív és kereskedelmi igazgatója. A vállalat nagy reményeket fűz a Sophos hazai értékesítéséhez, elsősorban a mobil eszközök védelme területén.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról