:

Szerző: Koi Tamás

2012. november 8. 11:58

Megúszhatja a könyvpiaci árkartell-ügyet az Apple

Az Amazon számára kedvezően módosította az e-könyvek árazási feltételeit az Apple és négy könyvkiadó, a cégek így megúszhatnak egy tetemes összegű bírságot, melyet az Európai Unió szabott volna ki rájuk kartellezés miatt.

Lapértesülések szerint ejtheti az Európai Unió a kartellvádat az Apple-lel és négy könyvkiadóval szemben, miután a cégek vállalták, hogy szakítanak a kötött árazási modellel. A döntés - amennyiben tényleg így határoz az EU - egyértelműen az Amazon malmára hajthatja a vizet, mely így tetszőleges mértékű kedvezményekkel értékesítheti a kiadványokat az e-könyváruházában. A végleges döntésről előreláthatóan decemberben tájékoztathatja az Európai Bizottság a nyilvánosságot - írja tudósításában a Reuters.

Az árkartell gyanúja alapján kezdeményezett uniós vizsgálat egy évvel ezelőtt indult. Az Apple iBookstore megnyitása előtt az ebookokat a kiadók rendszerint nagykereskedelmi áron értékesítették az üzleteknek, amelyek aztán tetszőleges áron adták tovább őket a vevőknek  a bevételen pedig általában 30-70 százalékos arányban osztoztak. Annak érdekében, hogy az Amazon fenntartsa a Kindle ekönyv-olvasó és a hozzá tartozó online áruház iránti érdeklődést az iPad megjelenése idején, komoly árleszállításokkal, néha 5 dollárért kínálta a legkeresettebb könyveket. Az Apple ezzel szemben olyan árazási modellt kínált, amelyben a kiadók határozták meg a könyvek árát, így azokat nem lehetett kedvezménnyel árusítani.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Az európai versenyjogi vizsgálat azt hivatott volna feltárni, hogy ez a gyakorlat mennyire tekinthető versenytorzítónak, egy esetleges elmarasztaló döntés következményeként a cégeknek jelentős, legfeljebb az éves árbevételük 10 százalékát elérő pénzbírsággal kellett volna szembenézniük. Végül az Apple és az ötből négy könyvkiadó (a Hachette Livre, a HarperCollins, a Simon & Schuster, valamint a Macmillan) beleegyezett, hogy úgy változtatja meg árpolitikáját, hogy a megjelenést követő két évig a kereskedők tetszés szerint meghatározhatják az árat.

A kötött árazás nem csak az európai hatóságnak keltette fel a figyelmét, az Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériuma is hasonló vizsgálatot indított, illetve két amerikai állam, Texas és Connecticut ügyészsége is, írja a Wall Street Journal. A brit Fair Trade Commission már korábban tűz alá vette az ügynökségi árazási modellt, a szervezet tájékoztatása szerint saját vizsgálatát most lezárja és "együttműködik az Európai Bizottsággal az ügyben, hogy a brit vásárlók számára biztosan a legjobb eredmény szülessen."

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 07:40

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.