Szerző: Bodnár Ádám

2012. szeptember 14. 12:10

Letölthető a VirtualBox 4.2

Több mint egy év telt el azóta, hogy az Oracle kiadta a VirtualBox 4 első nagyobb frissítését, a VirtualBox 4.1-et. Most befutott a második update, tegnap óta letölthető a VirtualBox 4.2.

A VirtualBox desktopvirtualizációs szoftver 2008-ban egy felvásárlás révén került be a Sun Microsystems kínálatába, amelyet később az Oracle vásárolt fel, így a termék neve Oracle Vm VirtualBoxra változott időközben. Ami azonban nem változott, az a nagyjából éves kiadási ciklus, a nyílt forrású fejlesztés, az ingyenes elérhetőség  és a széles körű platformtámogatás - a szoftver Windows, Linux, OS X és Solaris operációs rendszeren fut.

A 4.2 legfontosabb változásai a VM-ek menedzselhetőségét érintik, a szoftverbe megérkezett egy "Expert" mód, amely szélesebb körű beállítási lehetőségeket enged a "varázslókban" ("wizard") a hozzáértők számára. Fontos újdonság a VM Group képesség, ezzel a VirtualBoxon futó VM*eket csoportokba lehet rendezni és egyszerre lehet rajtuk végrehajtani különböző műveleteket akár a grafikus felületen, parancssorból vagy API-n keresztül is. Régi adósságukat törlesztették a fejlesztők, a VirtualBox 4.2-ben végre lehetőség van automatikusan, a felhasználó beavatkozása nélkül elinduló virtuális gépeket létrehozni, amelyek a hoszt bootolása indulása után egyből életre kelnek. Bármilyen meglevő VM-et automatikusan elindulóvá lehet tenni, ez a képesség azonban csak Linuxon, Solarison vagy OS X-en futó VirtualBox esetén működik.

Hálózatkezelés terén is történt néhány előrelépés: az egy virtuális géphez tartozó hálózati kártyák maximális száma az eddigi 8-ról 36-ra emelkedett, a fejlesztők szerint ezzel a VirtualBox bonyolultabb hálózati konfigurációk kiszolgálására is alkalmas anélkül, hogy ehhez drága hardvereket kellene beszerezni. Új, a  hálózati sávszélességre vonatkozó kontrollokat is kapott a szoftver, amivel meg lehet akadályozni hogy egy-egy iO intenzív feladatot futtató vendég a rendelkezésre álló sávszélességet teljesen kisajátítsa, "elnyomva" a többieket. A virtualizációs szoftverben levő virtuális hálózati kártya  végre VLAN címkéket is kaphat, a VM-ek így VLAN környezetek tagjai is lehetnek.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

A VirtualBox 4.2 az első olyan kiadás, amely hivatalosan is támogatja a Microsoft új operációs rendszerét, a Windows 8-at, de fel van készítve OS X 10.8 "Mountain Lion" és Oracle Linux 6.3 operációs rendszert futtató vendégek fogadására is. Linuxos virtuális gépeket futtatók számára jó hír, hogy a VirtualBox 4.2 végre lehetővé teszi a drag-and-drop állománymásolást köztük és a hoszt operációs rendszer között. Érdemes tudni, hogy ez a funkció egyelőre kísérleti és csak egy irányba, a hoszttól a VM felé működik. A virtuális gépről a hosztra történő másolást, valamint a virtuális gépek közötti drag and drop másolást egy későbbi verzióban tervezik bevezetni a VirtualBox fejlesztői.

A VirtualBox 4.2 továbbra is ingyen letölthető és használható, az Oracle oldalán előre fordított binárisok érhetők el Windows, OS X, Solaris és a legtöbb elterjedt Linux (Ubuntu, Debian, openSUSE, SUSE, Fedora, Red Hat, Mandriva) operációs rendszerre, ugyaninnen letölthető a forráskód is GPLv2 licenc alatt. Az újdonságok és a hibajavítások részletes listája a VirtualBox közösség weboldalán tekinthető meg.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról