:

Szerző: Koi Tamás

2012. augusztus 14. 11:37

Nem tudott kilábalni a veszteségből a Vodafone

A 2012-es üzleti évben is jelentős mínuszba futott a Vodafone Magyarország, a cég egyelőre tovább nyögi a válságadót. Az új, idén bevezetett adónem, a telefonadó már nem jelent majd ekkora a terhet, ezt ugyanis már az előfizetőkkel fizetteti ki a társaság.

A március 31-én véget ért pénzügyi évében is veszteséges volt a Vodafone Magyarország, melynek működési eredményei immár a második éve mutatnak kifejezetten borús képet. A távközlési multi magyar leányvállalata az elmúlt pénzügyi évben is ugyanakkora távközlési különadót fizetett mint 2011-ben, a beruházások azonban nem csökkentek, sőt a Vodafone a téli frekvenciaaukción a három magyarországi mobilszolgáltató közül a legnagyobb összeget fizette be egyszeri tételként a frekvenciahasználati licencért cserébe.

Lehúzó erő

A múlt héten nyilvánosságra került üzleti jelentés szerint a Vodafone a 2012-es pénzügyi évben közel 3,9 milliárd forintnyi adózás utáni veszteséget volt kénytelen elkönyvelni, szemben az egy évvel korábbi 5,3 milliárdos veszteséggel. A pénzügyi időszakban valamelyest javult a társaság üzemi szintű nyereségessége, így a tavalyi, 8,9 milliárd forint után 8,46 milliárdra csökkent a deficit. A legnagyobb tétel ebben továbbra is a bevételarányosan fizetendő távközlési különadó, mely a 2012-es tárgyévre vonatkozóan ugyanakkora, azaz körülbelül 7,14 milliárd forintos egyszeri kiadást jelentett a szolgáltatónak. Az árbevétel mindeközben kis mértékben, 126,2 milliárd forintról 124 milliárd forintra apadt.

A vállalat összességében a tavalyihoz hasonló összeget, nagyjából 18 milliárd forintot fordított hálózatmodernizációval kapcsolatos tőkeberuházásokra, a tavaly megkezdett hálózatmodernizációt a 2012-es pénzügyi évében zárta a szolgáltató. Ezen felül a fejlesztésekhez kapcsolódik, hogy a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság téli frekvenciaaukcióján a Vodafone összesen 15,67 milliárd forint értékben vásárolta meg 2 MHz-nyi E-GSM frekvenciablokk használati jogát, melyen a meglévő frekvenciákkal kiegészítve a tavasztól kezdődően UMTS900 szolgáltatást nyújt. A társaság a három hazai mobilszolgáltató közül a legnagyobb összeget fizette az új frekvenciákért.

A Vodafone Magyarország pár hónappal később, május végén bejelentette, hogy július elsejével az új, ugyanebben az időpontban bevezetett, mobiltelefon-szolgáltatásokra kivetett adó miatt megemeli a havi előfizetési díjakat az üzleti és lakossági ügyfeleknél egyaránt. A szolgáltató az áremelést bejelentő sajtótájékoztatón közölte, a kalkulációk szerint évente 8-10 milliárd forintos extra költséget jelent a telefonadó - feltételezve, hogy a telefonálási szokások nem változnak. Ezt az adóterhet a Vodafone nem tudja egyedül vállalni - hangzott el a májusi sajtótájékoztatón.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A 2012-es pénzügyi eredmények kapcsán megkerestük a szolgáltatót, ahol elsősorban a különadóval magyarázták az újabb veszteséges pénzügyi évet: " A 2012. március 31-én zárult pénzügyi év meghatározó volt a Vodafone számára, hiszen sikeresen végrehajtotta hálózatának modernizációját, amellyel közel 9,5 millió magyarhoz juttatta el a szélessávú mobilinternetet. A fejlesztések jelentős erőforrásokat emésztettek fel emiatt, valamint a válságadó súlyos terhe miatt a Vodafone Magyarország veszteséggel zárta a 2011-es pénzügyi évet" - mondták el megkeresésünkre a szolgáltatónál.

Új kihívások

A Vodafone Magyarország pénzügyi mutatói a fentiek alapján a 2013-as, jelenleg is zajló üzleti évben jelentősen javulhatnak majd, hiszen az idei naptári évben már nem kell újabb különadót befizetnie, emellett nem várhatók más olyan, egyszeri, jelentős tételek, melyek ismét mínuszba löknék a társaságot. A Vodafone számára ugyanakkor komoly kihívást jelenthet a negyedik magyarországi operátor megjelenése, ennek hatásait azonban várhatóan csak hosszabb távon érezheti meg.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 03:35

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.