Szerző: Dojcsák Dániel

2012. augusztus 2. 13:26

Mindenféle kártyát megeszik a Google Wallet

Lerántotta a leplet a Google mobiltárca-megoldásának legújabb verziójáról. A Wallet mostantól támogat mindenféle bankkártyát. Ezzel újra feléledtek a Google esélyei arra, hogy meghatározó szereplője legyen az NFC-s mobilfizetési versenynek.

A Wallet 2.0 legnagyobb újítása, hogy a felhasználók szinte bármilyen létező bankkártya számát bepötyöghetik a rendszerbe, a nyitottság és az univerzalitás sokat fog segíteni a megoldás elterjedésében. A lépés válasz arra, hogy a VISA és a MasterCard, illetve több technológiai szereplő, például az eBay, az okostelefont virtuális bankkártyává változtatható megoldással rukkoltak elő.

Szóljon, aki látott már Wallet-felhasználót

A Google Wallet hiába volt az első NFC-s mobilos fizetési szolgáltatás, ami kereskedelmi forgalomban is elérhetővé vált. Azonban amennyire ígéretes volt a kezdeményezés 2011 májusában, a bejelentéskor, annyira jelentéktelenné vált mostanra. A Google sikertelenül vette a partneri tárgyalások jelentette akadályt, így földrajzi és technológiai korlátok szorították be a pilot szintre a projektet. Tavaly ősszel mindössze a Citibank állt MasterCard kártyáival az USA-ban a megoldás mögött. A Google eredetileg úgy gondolta, hogy egyedi megállapodásokat köt majd a pénzintézetekkel, de több év sem lenne elég arra, hogy elegendő bankot állítson be a webes cég a Google Wallet mögé.

01:30
 

Google Wallet Overview

Még több videó

Így a Google stratégiát váltott és a felhasználói kezébe adja a lehetőséget: a készülékekre előre telepített Wallet szoftver, ami a Google clouddal van összedrótozva, elfogad bármilyen bankkártyát anélkül, hogy a pénzintézetnek be kellene avatkoznia. Innentől kezdve ugyanaz lesz a folyamat egy csomag rágó vásárlásakor, mint ami jelenleg egy Play Store tranzakcióknál, a különbség csupán annyi, hogy a pénz egy virtuális számlán keresztül vándorol. A fizetésnél úgy fog tűnni, mintha a Google-számlát terhelnénk meg, de közben az megterheli a kártyánkon keresztül ugyanezzel az összeggel az igazi számlánkat.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Ezzel a módosítással a kibocsátók megspórolják az integrációs munkát, a Google pedig egyszerű előnyt szerezhet a továbbra is kaotikus NFC-fizetési piacon. A Google elmondása szerint természetesen a bankokkal tovább folytatódnak a tárgyalások, minden pénzintézet, ami vizuálisan is meg szeretne jelenni a szoftveren belül, az jelentkezhet. Ezzel a lépéssel a Google akár könnyen le is terítheti az ISIS-t és a PayPalt is, de ahhoz nyilván a konkurenseknek is lesz egy-két szava.

Felhőtárca

A PayPal szerint a Google által élesített változtatások éppen hogy megerősítik az ő törekvéseit. A PayPal már több mint egy évtizede rendelkezik egy ugyanilyen cloudalapú digitális tárcával, s több mint 110 millió ügyfelet szolgál ki. A Google onnan nézve nem találta fel a spanyolviaszt, csak eléírta, hogy “mobil”.

Míg a Visa, MasterCard és az American Express mind a saját fizetési megoldásaikat hirdetik, az ISIS-ben pedig az amerikai mobilszolgáltatók a Visával közösen ügyködnek, addig a Google most egyben képes kínálni egy olyan megoldást, amiben használhatóak a MasterCard, a Visa, az American Express és a Discover pénzforgalmi szolgáltatásai is.

Az adminisztrációt pedig könnyedén intézhetjük a böngészőből, ahol a megfelelő azonosítás után biztonságosan beállíthatjuk a mobilfizetéshez kapcsolódó részleteket, hozzáadhatunk és elvehetünk kártyákat, illetve eszközöket. Ha elveszítené valaki a mobilját, akkor két mozdulattal eltávolíthatja róla a regisztrált fizetőeszközöket távolról is. Mobilinternet kapcsolatra csak akkor van szükség, ha új kártyát szeretne regisztrálni valaki, másik kártyát választana a fizetéshez, módosítana bármit vagy vissza szeretné nézni a tranzakciók részleteit. Alapesetben a fizetés viszont akkor is megtörténik, ha épp  nincs online kapcsolat.

Még mindig ígéret

A PayPal ugyanezt az utat járja, csak kissé lemaradt a mobil felületen. A Wallet viszont jelenleg mindössze 6 készüléken elérhető, igaz, ez év végéig érdemben változni fog. A fizetéshez viszont semmi másra nincs szükség, mint egy NFC-képes és támogatott mobilra és egy NFC-s elfogadóhelyre. Magyarországon a PayPass elfogadóhelyekből jelenleg körülbelül 6000 van országszerte, ami indulásnak nem is lenne rossz arány. Lakosságszámra vetítve hasonlóan állunk, mint az Egyesült Államok, ahol 200 ezer PayPass elfogadóhely van.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról