Szerző: Koi Tamás

2012. július 25. 13:53

Akár online is nézhető 3D-ben az olimpia

Az olimpiai játékok idején is követhető majd az m1 és m2 adása interneten keresztül, újdonságként azonban a két tévécsatorna mellé bekerül 3D-s adásával m3D is. A netes közvetítés technikai hátterét az Antenna Hungária biztosítja, mely ezzel egyben új stratégiai irányokba is puhatolózik.

Akárcsak a futball EB-n, úgy a londoni olimpián is elérhető lesz az MTVA által élőben közvetített tartalom az interneten keresztül, az ezt lehetővé tevő technológiai hátteret pedig ezúttal is az Antenna Hungária biztosítja. Az internetes közvetítés hátteréről, valamint a cég előtt álló lehetőségekről beszélgettünk az Antenna Hungária műsorterjesztés- és média igazgatójával, Kárpáti Rudolffal, az újonnan megalakult multimédia osztály megbízott vezetőjével, Schneider Henrikkel, valamint Maracskó Sándorral, a közszolgálati műsorterjesztés vezető értékesítőjével.

Technológiai éllovas

Az Antenna Hungária a tavalyi év második felében kezdte meg az egyeztetést az MTVA-val azokról a megoldásokról, melyek lehetővé tették, hogy a tartalomtulajdonos és a műsorszóró az internetes tartalomtovábbításról megállapodjanak - mondta el a HWSW-nek Kárpáti Rudolf műsorterjesztés- és média igazgató. Az MTVA részéről a kiindulási alapot az jelentette, hogy a köztévé számára kiemelten fontos szempont volt ezúttal is, hogy élen járjon a technikai fejlesztésben - emlékezetes, hogy az m1 állt át először HD-közvetítésre éppen az előző olimpia idején, most pedig már 3D-s élő tartalmat is közvetít, dedikált tematikus csatornán az MTVA.

Az internetes streamingszolgáltatások elindítása az Antenna Hungária tulajdonosa, a francia TDF-csoport számára is stratégiai cél - mondta el a műsorterjesztési igazgató. Bár a netes tévézés egyelőre éppúgy lineáris tartalomfogyasztásnak minősül mint a MinDig TV adásfolyam, a cég idővel a megfelelő partnerek és technológia segítségével on-demand tartalomszolgáltatást is nyújtana ügyfelei részére, akár különálló szolgáltatásként, akár a MinDig TV szolgáltatás prémium kiegészítőjeként.

Az Antenna Hungária újonnan kiépített háttérrendszerének célja, hogy médiatartalmat tudjon kiszolgálni lehetőség szerint minél többféle képernyő, vagyis végberendezés (televízió, mobiltelefon, tablet) felé - kezdi el a műszaki háttér ismertetését Maracskó Sándor, a közszolgálati műsorterjesztés vezető értékesítője. A cég netes tartalomtovábbítási hálózata (Content Delivery Network, vagyis CDN) két szerverparkból áll, az egyik a BIX-ben, a másik a Dataplexben található - mindkettő 40 Gbps dedikált sávszélességű vonalon csatlakozik a gerinchez.

A rendszert professzionális, dinamikusan skálázódó bitrátájú enkóderek szolgálják ki, melyek a kliensoldal képességeihez (processzorteljesítmény, lokális sávszélesség) igazítva továbbítják a jelet. A futball EB idején a maximális felbontás 720p HD volt, az olimpiára ez 1080p-re, vagyis full HD-re nő majd. A jelenlegi rendszer az adott sávszélesség-kereteken belül 1080p felbontású jellel egyébként nagyjából 20 ezer nézőt tud kiszolgálni, ahhoz azonban, hogy folyamatos, akadásmentes képet biztosítson a végberendezés, a néző irányába is biztosítania kell az internetszolgáltatónak a megfelelő minőségű kapcsolatot.

Így menedzselünk mi

A futball Európa-bajnokság streaming közvetítésének egyik fontos tapasztalata volt, hogy a jel éppen az egyik legnagyobb hazai internetszolgáltató (mely mellesleg az egyik legnagyobb tévészolgáltató is egyben) egyes ügyfeleihez csak akadozva jutott el, mivel a szolgáltató összeköttetése az adott gerinchálózatokkal nem rendelkezett megfelelő áteresztőképességgel. Technológiai megoldás mindenesetre létezne a problémára, hiszen a streaming kiszolgálókat végső esetben közvetlenül az internetszolgáltató hálózatában is el lehet helyezni (ezt teszi például az HBO az HBO Go szolgáltatást üzemeltető rendszerekkel).

A rendszer amúgy meglehetősen takarékosan bánik a bitfolyammal, a 720p minőségű kép továbbítása például másodpercenként nagyjából 2 megabites sávszélesség-igénnyel rendelkezik, a full HD profilhoz ennek valamivel több mint a kétszerese kell. Ha a rendszer egyszerre túl nagy terhelést kap, egyrészt az adaptív bitrátájú streamingnek köszönhetően a nézők felé automatikusan csökkenthető a sávszélesség, másrészt az Antenna Hungária tetszés szerint ki- vagy bekapcsolhatja az enkóderben a különböző profilokat - mondta el Maracskó.

A közvetítések jogi háttere miatt természetesen bizonyos szinten korlátozni kell a jelfolyam elérhetőségét, így például biztosítani kell azt, hogy a streamet csak az országhatáron belül lehessen nézni - hívta fel a figyelmet Schneider Henrik, az újonnan megalakult multimédia osztály megbízott vezetője. A rendszerbe beépített DRM-megoldás nem kizárólag a geoblokkolásra ad lehetőséget, az Antenna Hungária így a későbbiekben ugyanezzel a megoldással még komolyabb védelmet tud biztosítani a tartalomszolgáltatók számára.

Már 3D-ben is

Az olimpiai közvetítések igazi érdekessége mégsem ez, vagy az akár 1080p felbontásban továbbított streaming tartalom lesz, hanem az elszigeteltségből lassan kitörő 3D. Az Antenna Hungária az m3D műsorát az olimpiai kezdetétől éppúgy streameli, mint az m1 és m2 csatornákat, ráadásul a tervek szerint kétféle formátumban. A 3D-s tartalmak egyrészt a több platformon jelenleg is elérhető side by side képformában, másrészt anaglif 3D-ben lesznek elérhetők. Utóbbi előnye, hogy nincs szükség hozzá 3D-s megjelenítőre, ráadásul a térhatású kép megjelenítéséhez elég az olcsó, piros-kék lencsével (szűrővel) rendelkező szemüveg - bár a térélmény ez esetben nyilvánvalóan romolhat.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A netes 3D-streaming mégis leginkább azok számára járhat előnnyel, akik eleve 3D-s megjelenítővel rendelkeznek, de más módon nem jut el hozzájuk az m3D műsora. Tekintve, hogy a PC-ket ma már könnyűszerrel össze lehet kötni ezekkel a megjelenítőkkel, ezzel a nézők egy gyakorlatilag teljes értékű 3D-s műsorforráshoz jutnak hozzá ingyenesen.

Az Antenna Hungária számára a DVB-T és streaming közvetítésen túl hosszú távú stratégiai célként a hibrid megoldások bevezetése jelenthet megkülönböztető erőt. A Vodafone hosszú hónapok óta kínál Németországban olyan hibrid tévészolgáltatást, amelynél a lineáris tartalmak DVB-T technológiával jelennek meg a nézőnél, az on-demand és interaktív funkciók pedig az IP-alapú hálózaton (a Vodafone Németországban vezetékes internetszolgáltatással is rendelkezik). Hasonló elvre épül a Magyar Telekom Interaktív Sat TV szolgáltatása is, mely éppen az olimpia kezdetére válik országos lefedettségűvé, vagyis a vezetékes internetkapcsolathoz már nem feltétel, hogy az igénybe vételi hely a Magyar Telekom szolgáltatási területein legyen. A szakemberek szerint az efféle hibrid megoldásokra egyébként éppen a tévészolgáltatásokkal nem rendelkező mobilszolgáltatók lehetnek a leginkább nyitottak.

Túl a linearitáson

A fogyasztók számára az elsősorban az ingyenes MinDig TV szolgáltatással ismertté vált Antenna Hungária tehát összességében nem kizárólag arra törekszik, hogy a földfelszíni digitális platformon minél több nézőhöz juttasson el ingyenes, illetve fizetős tartalmakat. A társaság határozott célja, hogy partnerei (tartalomszolgáltatók, infrastruktúra-tulajdonosok) segítségével nem lineáris tartalmakat is eljuttasson az ügyfelekhez.

Az Antenna Hungáriának annál is inkább szüksége van erre, mivel a digitális földfelszíni platformon elérhető tartalom mennyisége a korlátozott multiplex-kapacitás miatt egyelőre nem mérhető össze más szolgáltatások választékával, jóllehet a cég reklámjaiban igyekszik ennek az előnyös oldalait mutatni. A helyzet, vagyis a szűkös kapacitás ráadásul a digitális átállásig nem is változik számottevően, ekkortól válhat csak elérhetővé az Antenna Hungária számára két újabb multiplex, melyen újabb HD- vagy SD-csatornák továbbíthatók az ingyenes, vagy fizetős szolgáltatás részeként.

Az internetes adásokat az alábbi weboldalon keresztül lehet elérni július 27-től, az m3D online streaming pedig ezen a linken keresztül érhető el.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról