Szerző: Koi Tamás

2012. július 19. 09:35

3D-s otthoni mozigép, majd egymillióért

A 3D-s vetítés, illetve megjelenítés lassan de biztosan egyre nagyobb teret nyer magának mind a mozikban, mind az otthoni szórakoztatóelektronikában. Aki igazán komolyan gondolja a 3D-s otthoni házimozit, az néhány speciális esettől eltekintve jobban jár, ha egy projektor képe elé ül le.

Akár tetszik egyeseknek, akár nem, a 3D-s mozizás, tévézés ma már teljesen a mindennapjaink részévé vált, a mozikban szinte mindegyik új, kicsit is látványosabb produkcióból vetítenek 3D-s változatot, emellett beszédes az is, hogy az MTVA a labdarúgó EB és az olimpiai idejére ingyenes 3D-s tévécsatornát indított m3D néven. Ha van a kijelző- vagy vetítőtechnikában olyan terület, ahol a megjelenített kép mérete soha nem elég nagy, a 3D minden bizonnyal elviszi a prímet - a projektorgyártók ezzel teljes mértékben tisztában vannak, hogy erről saját szemünkkel győződhessünk meg, az Epson most pár napra kölcsönadta nekünk a legizmosabb 3D-s projektorát.

A méret (és a fényerő) a lényeg

A projektorok esetében azért a 3D-s megjelenítés soha nem annyira triviális feladat, a technológia sajátosságaiból, így elsősorban szemüvegek használatából eredően a fényerő jelentős része elvész, sok 3D-s megjelenítő - nem csak projektorok - ezen a ponton vérzik el leginkább. Az Epson éppen ezért nem bízott semmit a véletlenre, a kölcsönbe nálunk járt EH-TW9000W típusú 3D-s projektor az LCD-s egységek szegmensében az egyik legnagyobb fényerejű vetítőrendszer.

Az EH-TW9000W ehhez mérten jókora vetítőberendezés, tekintélyes méretű, nagy fényerejű lencsével. A több mint 8 kilogrammos monstrum szimmetrikus elrendezésű, az előlap közepén elhelyezett lencse mellett a ventilációs rendszer két nyílása található kétoldalt (az egyik szívja a levegőt, a másik fújja). Ez a megoldás leginkább azok számára lehet hasznos, akik beépítve szeretnék használni a projektort, hiszen az egységnek így nem kell oldalt és felül semmiféle szellőzést biztosítani.

A front közepén egy automata objektívzáró ajtó mögött egy a kerethez képest meglepően kicsi, "mindössze" kb. 6 centiméter átmérőjű lencse található. A lencserendszer gyújtótávolsága egyébiránt 22,5-47,2 milliméter, a rekeszérték f2.0-3.17, az optikai zoomátfogás 2,1-szeres. A rendszer a katalógusadatok szerint ezzel 30-300 hüvelykes, azaz akár több mint 7,5 méteres képátlójú képfelület bevilágítására is alkalmas. A megjelenített kép optikai korrekciójára (függőleges, vízszintes lencseeltolással) elképesztően tág kereteket ad a projektor. Az EH-TW9000W a kategóriájához képest talán kissé méltatlanul az összes optikai korrigáláshoz kizárólag manuálisan tekerhető szabályozógyűrűket biztosít, de ha egyszer megvan a megfelelő beállítás, ezekhez úgysem kell többé nyúlni.

A jelforrások csatlakoztatásához számos lehetőséget biztosít a projektor, egy kompozit, egy komponens, egy D-sub és két HDMI bemenet található az EH-TW9000W-n. A rendszernek nincs beépített hangszórója, hangbemenet így hiába is keresnénk. A legérdekesebb bemenet ugyanakkor rejtve marad a szem elől, ez a vezeték nélküli HDMI-csatlakozás, amihez az egységcsomagban egy 10 méteres rádiuszban működő, aktív tápellátással rendelkező jeladó is tartozik. A párosítás gyerekjáték, természetesen a 3D-s jelet is minden további nélkül átküldi az adórendszer, ami tapasztalataink szerint nem viseli túl jól, ha a jelfolyamot valamilyen szerves anyag - például egy emberi test - kitakarja.

Izomból dolgozik

A 3D-s projektorokra leselkedő legnagyobb ellenséget, a fényerőcsökkenést az EH-TW9000W izomból lenyomja, a 2400 lumenes fényerő mellett az Epson saját fejlesztésű LCD-paneljei által biztosított képkocka-interpoláció gondoskodik arról, hogy a veszteséget - ezzel együtt a 3D-s megjelenítőknél tapasztalható áthallást - a minimálisra csökkentse a rendszer. A 480 Hz-es frissítésnek köszönhetően 3D-s üzemmódban a szemüveglencsék hosszabb ideig ereszthetik át a fényt anélkül, hogy zavaró áthallás jelenne meg a képen, a több órán át tartó teszt során nem is tapasztaltuk a jelenséget.

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart?

Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart? Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Az Epson csúcskategóriás házimozi-projektora mellé egyébként két aktív szemüveg jár alapesetben, viselésük tapasztalataink szerint egy átlagos mozifilm idejére sem különösebben megterhelő, elsősorban a csekély tömegnek köszönhetően. A szemüvegek gombelemmel működnek és az egyik szemüvegszár mellett található bekapcsológombbal "élesíthetők".

Az EH-TW9000W a nagy fényerejű optikának és a magas frissítési rátával dolgozó LCD-nek köszönhetően elképesztően fényes képet vetített az átmenetileg moziteremmé avanzsált nappali falára. A kivetített kép átlóját nem mértük le, de becslésünk szerint egész biztosan meghaladta a 3,5 métert - egy megfelelően elsötétített szobában a 3D-s kép minden tekintetben nagyon meggyőzőnek tűnt, hozzátesszük gyorsan, viszonylag ritkán vendégeskedik nálunk 3D-s projektor, pláne ebből az árkategóriából.

A rendszert két forrással, egy PlayStation 3 játékkonzollal, valamint egy IPTV beltéri egységgel próbáltuk ki. Előbbivel 3D-s játékokat illetve Blu-ray mozifilmeket, utóbbival az MTVA 3D-s tesztadását néztük meg. Kapóra jött, hogy a két rendszer eltérő üzemmódban dolgozik, így a PlayStation hagyományos, sztereoszkópikus 3D-s képet továbbít, a T-Home IPTV set-top box pedig egymás melletti képekből álló (úgynevezett side-by-side) jelet. Utóbbinál minden esetben ki kellett kapcsolnunk a projektor automatikus 3D-üzemmódját és kézzel kellett beállítani a megfelelő módot, a rendszer ugyanis valamiért nem ismerte fel automatikusan 3D-s képként a set-top boxtól érkező jelet.

A projektor természetesen a 2D-s képek 3D-s konverzióját is elvégzi, ha kell, ez az üzemmód azonban értelemszerűen nem nyújt olyan mélységérzetet, mint a natív, 3D-ben felvett és továbbított kép. Az EH-TW9000W-ben rejlő tekintélyes fényerő-tartalék révén egyébiránt 2D-s üzemmódban egy sötét szobában nyugodtan bekapcsolhatjuk az eco üzemmódot, a projektor ekkor leszabályozza fényerőt, ami együtt jár a hődisszipáció csökkenésével, vagyis a ventilátor-üzemzaj is halkabb lesz. Ez egyébként 3D-s módban sem zavaró különösebben, egy akciódús film alatt észre sem vettük a projektor zúgását.

A rendszer paraméterezése a mellékelt - meglehetősen vaskos - távirányító segítségével, egy tág beállítási lehetőségeket prezentáló menün keresztül történhet (az egység oldalán azért ott egy néhány gombból álló vezérlőpanel is). A szokásos funkciókon túl (színhőmérséklet, trapézkorrekció, 3D-s üzemmódok) többek közt állítható a gammagörbe, az interpoláció, konvergencia és még sorolhatnánk. A vetítőrendszer kezeléséhez szerencsére nem kell pilótavizsga, már csak azért sem, mivel az EH-TW9000W átlagos körülmények és forrás esetén a laikusok számára tökéletesen élvezhető képet biztosít.

Moziszobába való

Az Epson csúcskategóriás projektora mindezen képességeket nem adja olcsón: a nálunk járt modell bruttó fogyasztói ára beszerzési helytől függően körülbelül 930 ezer forint, de helyenként túllépi az egymilliós határt is. A típus vezeték nélküli jeladó nélkül is kapható, nagyjából 100 ezer forinttal olcsóbban, kisebb, jól besötétíthető moziszobáknál azonban a jóval olcsóbb EH-TW5900-6000-es modellek beszerzését is érdemes megfontolni, ezek a csúcsmodellekhez viszonyítva gyakorlatilag féláron beszerezhetők, cserébe gyengébb a fényerejük.

Az EH-TW9000W beszerzése kapcsán nem árt mérlegelni azt sem, hogy a Magyarországon jelenleg elérhető 3D-s tartalomkínálat mellett racionálisan indokolható-e, hogy egy ilyen vetítővel szereljük fel otthonunk moziszobáját. A jelek mindenesetre biztatóak, mert bár az m3D elhallgat augusztusban, de a 3D-s Blu-ray kiadványok száma azért szépen lassan gyarapodik, plusz ott vannak a játékok és akkor még nem is beszéltünk a 2D-3D konverzióról. Aki megengedheti magának a beszerzését, biztosan nem fog csalódni benne.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

5

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.