Szerző: Dojcsák Dániel

2012. július 10. 13:44

Kiszabadult a Jelly Bean forráskód

Ugyan az Ice Cream Sandwich még alig kapaszkodott meg az Android világban, sőt, a legtöbb felhasználó, aki nem vásárolt új készüléket, még mindig csak várja, hogy érkezzen a frissítés, máris a nyakunkon a 4.1 Jelly Bean. A Google I/O konferencián bemutatott frissítés forráskódja mostantól elérhető, jöhetnek a frissítések.

A múlt hónapban bejelentett Android 4.1, Jelly Bean forráskódja publikussá vált, ami azt jelenti, hogy innentől kezdve a fejlesztők és gyártók használhatják, módosíthatják, testreszabhatják a gyári Google operációs rendszert. Valószínűleg a Nexus tulajdonosok heteken belül megkapják az új verziót, s remélhetőleg a nagyobb gyártók is sebtiben frissítik a már ICS-n lévő modelljeiket.

A Google egyik mérnöke egy fórum kommentben jelentette be tegnap, hogy az Android 4.1 forráskódját kiadták az Android Open Source Project (AOSP) égisze alatt “android-4.1.1_r1” néven, amit bárki letölthet, megvizsgálhat és akár nekiláthat implementálni különböző eszközökre.

Első kör: Nexusok

Ezzel párhuzamosan megjelentek a nem szabadon felhasználható kódok is a szintén frissen bemutatott Nexus 7 tablethez is, illetve az USA-ban épp betiltott Galaxy Nexushoz is. A Nexus S és a Xoom tulajdonosoknak viszont még várni kell a frissítésre néhány hetet, sőt, a Galaxy Nexus és Nexus 7 ROM-ok sem minősülnek hivatalosan véglegesnek, de minden jel arra mutat, hogy az utolsó simítások zajlanak.

Az Android fejlesztői közösség viszont azonnal rávetheti magát az első publikus Jelly Bean forráskódra, amiben a .1 alverzió azt jelzi, hogy már kiadás előtt történt néhány hibajavítás és változtatás. A letöltést innen lehet kezdeni.

Második kör: Főzött ROM-ok

A nagy gyártók mellett persze a CyanogenMod programozói is nekikezdtek a munkának és meg kell tenni a szomorú beismerést: biztosan hamarabb készen lesz minden fontosabb modellre a CyanogenMod 10, JB 4.1 verzió, mint a hivatalos gyári. Egyelőre persze csak ismerkednek az új kóddal és a CM-fejlesztők reménykednek benne, hogy könnyű lesz vele dolgozni és minden korábbi feltételezésük igaznak bizonyul. Amennyiben igen, akkor valóban pár hét múlva elkezdhetnek beérkezni az első publikus, még meglehetősen instabil verziók.

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek

Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

A CyanogenMod Google+ posztjában Steve Kondik, a csapat egyik tagja még azt is megmagyarázza, hogy miért ugrik a CM főverziószámot, miközben a Google Android csak egy tizedet lépett előre: mivel minden fontosabb Android mérföldkő saját nevet kap, attól függetlenül, hogy ezt verziószámban hogyan jelölik, így a CM is követi a mintát, de nevesített főverziók híján ezt csak főverzió ugrással tudja megtenni.

Utolsók: gyári szoftver

A többség, aki a gyári ROM-ot használja és a jövőben sem szeretné lecserélni, még nagyon sokáig várhat a frissítésre. Előfordulhat, hogy egyes lemaradó modelleknél azonnal JB 4.1-re ugrik a verzió a Gingerbread után, de az előzményeket figyelembe véve várhatóan őszig nem túl sokan örülhetnek a 4.1-nek. Akkor a kiemelt modellek várhatóan megkapják a frissítést, de például a Samsung Galaxy S III esetében a beépített szoftverek és az új JB funkciók ütközése számtalan kérdést felvet. Feladja-e a Samsung a saját megoldásokat és a Google-funkciókat csomagolja “S” köntösbe, vagy egyáltalán nem támogatja majd a 4.1-et? Elképzelhető alternatíva az is, hogy a Jelly Bean saját kiadású változatából egyszerűen kihagyják a Google Now és egyéb, saját megoldásokkal ütköző Google-szolgáltatásokat és inkább csak a teljesítményoptimalizációkat veszik át.

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.

a címlapról

GENERATÍV

0

A Stack Overflow adataival okosodik a ChatGPT

2024. május 9. 14:00

A Google után a másik legmeghatározóbb piaci szereplővel is együttműködést írt alá a világ legnagyobb fejlesztői közösségi platformja.