Szerző: Dojcsák Dániel

2012. július 6. 16:43

Amazon okostelefon és 4 új tablet várható ősszel

Igazi tűzijáték várható idén ősszel a tablet- és okostelefon. A kisebb iPad-ről szóló hírek mellett újabb - szintén nem hivatalos - információ érkezett a témában, ezúttal az Amazon háza tájáról. A webes kereskedőként indult cég várhatóan 4 új tabletet és egy okostelefont is bemutat még idén.

A Kindle Fire egyelőre csak egy fellángolás volt. A megjelenés után hihetetlenül dominálta annak a negyedévnek az eladásait az USA-ban, de azóta takaréklángra állt a Kindle. Az NPD Research egyik elemzője szintén a beszállítói informátorokra hivatkozva azt állítja, hogy még augusztusban megindul a Kindle Fire 2 tabletek gyártása, amivel az Amazon megindítja a második támadási hullámát, hogy helyet béreljen a nagy platformok között.

Második nekifutás

A pletykák szerint az Amazon a 7 hüvelykes méretben látja továbbra is a potenciált, így a négyből három modell ide kerül. Az alapváltozatban nem lesz kamera és csak 1024x600 pixeles kijelzőt kap. A középső felszereltség már 1280x800-as kijelzővel bír és van beépített kamerája is. Mindkettőt elvileg augusztustól helyezik gyártásba, míg a 4G-s verziót, ami a középső modellel azonos a többi specifikációt tekintve, csak egy hónappal később, szeptemberben. A késleltetésnek az is lehet oka, hogy a feltételezhetően legdrágább kiszerelésből nincs szükség olyan nagy készletekre, mint az alsó kettőből, ráérnek később indítani a szalagot. Az Amazon logisztikában igen erős, az e-Ink Kindle generációk, illetve a Fire kapcsán pedig komoly tapasztalata van a dömpingértékesítésben akkor is, ha a cég nem klasszikus hardvergyártó.

A bónusz verzió pedig épp az Apple-ről híresztelt kicsinyítés ellentéte, hiszen az Amazon állítólag megjelenik egy 8,9 hüvelyk képátlójú modellel is, ami 1920x1200 pixeles felbontású kijelzőt kap. A Full HD felbontást is felülmúló pixelszám azonban ne tévesszen meg senkit, a pixelsűrűsége ennek közel azonos a 7 hüvelykes 1280x800-as felbontású modellével. A 233 ppi egyébként nem rossz érték, az első Kindle Fire 169 ppi-s értékéhez képest kimondottan nagy ugrás, nincs sokkal lemaradva az új iPad 269 hüvelykenkénti pixelszámától sem.

Azzal kapcsolatban viszont nincsenek hírek, hogy a kijelző alatt milyen rendszerprocesszor dolgozik majd, valószínűleg nem a processzorgyártó cégek, hanem a kijelzős vállalatok szivárogtattak ismét. A szakértők szerin a Texas Instruments OMAP vagy az NVIDIA négymagos Tegra 3 rendszere valószínű.

Teljes pályás letámadás készül

Ha a tablet hírek nem lettek volna elegendőek, akkor  a kínai Foxconnra hivatkozva a Bloomberg azt szellőztette meg, hogy az Amazon egy okostelefon gyártásáról tárgyal ugyanazzal a céggel, ami az Apple-nek is szereli az iPhone-t. Eközben a cég igyekszik olyan szabadalmakhoz hozzájutni, amikkel le tudja fedni a vezetéknélküli mobilkommunikációs feladatot úgy, hogy azért ne pereljék be a manapság nem éppen békés versenytársak.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Amennyiben az Amazon képes belépni hardverrel az okostelefon versenybe is, akkor képes lehet elárasztani olcsó, de jó minőségű készülékkel a piacot. Mégpedig úgy, hogy az Android gyökerek miatt az ökoszisztéma fejlettségével sem kell foglalkoznia, de közben a saját szolgáltatásait és termékeit tudja erősíteni. A Google saját megoldásainak háttérbe szorításával párhuzamosan az Androidból az Amazon könyvekkel, filmekkel, zenékkel és alkalmazásokkal is ellátja a felhasználókat, illetve közben a cloud szolgáltatásokat is el tudja adni, hirdetést is tud teríteni, illetve a kereskedelmi csatornákba is egyszerűen be tudja vonni a felhasználókat.

Az Apple-nek és a Samsungnak komoly fejfájást tudna okozni az Amazon sikeres belépése, hiszen jelentős árverseny indulhatna el azon a piacon, ahol jelenleg két hardvergyártó dominál. Az Amazon nem akar majd profitot a készüléken, a Samsung viszont egyelőre nem tud máson keresni, de az Apple dollármilliárdjai is a készülékeladásból származnak és nem a szolgáltatásból. Az IDC adatai szerint idén az első negyedévben közel 400 millió okostelefont adtak el világszerte, megérheti néhány százalékos piaci rész mellett is jelen lenni.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról