Szerző: Folyó Gergely

2012. július 2. 15:41

A felhős játékokra fogad a Sony

Beigazolódtak a pletykák, a Sony Computer Entertainment 380 millió dollárért vásárolta fel a világ egyik legnagyobb cloud gaming szolgáltatóját, a Gaikait. A felhőalapú játék jelentős szerepet játszhat a jövő játékiparában, most pedig a PlayStation márka is elmozdulhat az új technológia felé.

A felhőalapú játék során nem a felhasználó számítógépén, konzolján vagy mobileszközén fut a játékprogram, a számítás terhét távoli szerverek veszik a vállukra, a játékos csak egy tömörített videó történéseire reagál a kontrollerrel, megfelelő internetkapcsolat mellett ráadásul zavaró késés nélkül. A technológia kétségtelen előnye, hogy egy, a rendszerkövetelményeket tekintve kellően igénytelen, számos platformon elérhető kliensprogram mellett gyakorlatilag bárhonnan hozzáférhető a szolgáltatás - éppúgy maximális minőségében élvezhetjük a legújabb játékokat egy 6-7 éves PC-n, mint egy tableten.

PlayStation a felhőből

A cloud gaming egy huszárvágással kivégezhetné a hagyományos játékterjesztési formákat és játékos platformokat, minden a támogatáson múlik. Nagyot léphet előre a terület, ha a Sony Computer Entertainment a június 30-án nyélbe ütött szerződés után okosan használja fel az ölébe hullott technológiát és infrastruktúrát. A hivatalos sajtóközlemény szerint a vállalat 380 millió dollárt fizetett a Gaikaiért, és bár a jövőt illetően nem hallottunk sok konkrétumot, az világos, hogy egy új szolgáltatás létrehozása a cél, ami minden bizonnyal a PlayStation márka alá tagozódik majd be.

A Gaikai felvásárlásáról a júniusi E3 előtt kezdett el pletykálni a szakma, azonban - talán a tárgyalások elhúzódása miatt - az egyébként unalmas showt lekéste a bejelentés. Akkor azt lehetett hallani, hogy a Sony a cloud gaming segítségével oldaná meg a PlayStation 3 régi vesszőparipáját, a visszafelé kompatibilitást, másrészt így az alapvetően a nemjátékos készülékeibe, például a Bravia tévékbe és a Vaio laptopokba is beültethetné a PlayStation márkát. Hogy a következő generációs PlayStation konzolok mennyit profitálhatnak a technológiából, az kérdés egyelőre, mindenesetre a gyártó többször is hangoztatta, hogy a PlayStation 4 még használna optikai meghajtót.

Okos húzás: a Sony keze így mindenhová elér

A Gaikai kaliforniai cég, 2008-ban alapították. A japánul “nyílt óceán” névre hallgató vállalat más üzleti modellben gondolkodik mint a valamivel ismertebb OnLive: bár a két rendszer mögött álló technológia lényegében azonos, a Gaikai nem kínál teljes játékokat, hanem azok ingyenes demóit játszhatják végig a felhasználók, hogy utána megvásárolják a bolti verziót.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Az újfajta hirdetési modell egyik előnye, hogy a rendszer internetböngészőn keresztül érhető el elsősorban, a játék ablaka a YouTube-videókhoz hasonlóan beágyazható például az online üzletek játékadatlapjaira vagy az online játékújságok tesztjei mögé, az úgynevezett Gaikai Affiliate Network tagjai pedig a megosztások után arányosan részesednek a Gaikai bevételeiből.

A Gaikai hivatalosan a tavalyi év elején rajtolt el, azóta folyamatosan bővült: az év végére elérte a havi 10 milliós aktív felhasználói számot, és ma már a YouTube-ról és a Facebookról közvetlenül is hozzáférhető. A rendszer vélhetően a Sonyval kötött megállapodás után is elérhető lesz, annál is inkább, mert a Gaikai éppen az E3-on jelentette be, hogy hamarosan a Samsung okostévéiben is megjelenik a szolgáltatás egy önálló alkalmazás formájában.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról