:

Szerző: Koi Tamás

2012. június 27. 11:36

Minimum negyedmillió háztartás digitális átállását kell támogatni

Minimum negyedmillió háztartás számára szűnhet meg az egyetlen tévévételi mód 2014-ben, hívja fel a figyelmet a hírközlési hatóság legfrissebb, digitális átállás monitoringra. Ezek ráadásul olyan anyagi és társadalmi helyzetben vannak, hogy aligha tudnak saját erőből beruházni a digitális vételhez szükséges eszközökbe.

A nagyjából négymillió magyarországi háztartásból ma körülbelül 572 ezret érint az előbb-utóbb elkerülhetetlennek tűnő televíziós digitális átállás, két év múlva azonban ennél jobb lesz az arány, de még ekkor is közel negyedmillió olyan háztartás lesz Magyarországon, mely kizárólag analóg földfelszíni sugárzású vétellel tévézik - áll a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság szokásos évi digitális monitoring jelentésében.

Az NMHH 1500-as felmérési mintán elvégzett monitoringja szerint az analóg lekapcsolás a tévészolgáltatásokkal a legjobban ellátott, ugyanakkor lélekszámban is az ország legnépesebb régiójának tekintett fővárosban és Pest megyében érinti majd a legtöbb, mintegy 67 ezer háztartást. Az ország többi régiójához képest Északkelet-Magyarországon a legrosszabb a helyzet, itt két év múlva még mindig több mint 100 ezer olyan háztartás lesz, melyeket elsődlegesen érint az analóg lekapcsolás.


forrás: NMHH

Továbbra is jellemző, hogy az érintett háztartások mind szociális mind anyagi helyzetüket tekintve rosszabb helyzetben vannak az átlagnál. A monitoring többek közt rámutat, hogy az érintett családok 30 százalékának hónapról-hónapra anyagi gondjaik vannak, az érintettek több mint fele nyugdíjas és 20 százalékuk munkanélküli. Ezeken a háztartásokon belül az internethasználat aránya is aggasztóan alacsony, mindössze 16 százalékos. Bár a digitális átállással kapcsolatos tájékozottság az elmúlt években egyértelműen javult, a főváros régiójában például csak az érintettek nem egészen 40 százaléka hallott arról, hogy idővel megszűnik az antennás tévézési lehetőség analóg vétellel.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság hosszú idő óta adós egy következetes, részletes digitális átállási cselekvési tervvel, melyben többek közt részletezi, hogy milyen eszközökkel, milyen formában kívánja támogatni az állam azt, hogy az érintett, rászoruló háztartásokban élők élhessenek alkotmányos jogukkal és az analóg lekapcsolást követően is nézhessék legalább a közszolgálati csatornákat.

A hatóság májusban elindított ugyan egy pilot projektet Sopronban és Barcson, ez azonban elsősorban felmérési célokat szolgál és a projekt őszi lezárását nem követi az analóg tévéadás lekapcsolása. Erre egyébként egyelőre egy meglehetősen képlékeny céldátumot ír elő csak az új médiatörvény: a 2011-ben hatályba lépett rendelkezés értelmében az analóg lekapcsolást 2014 végéig kell végrehajtani (az eredeti céldátum idén év vége volt). A hatóság korábban jelezte, hogy a lekapcsolás várhatóan más országok gyakorlatához hasonlóan szigetszerűen fog megvalósulni, vagyis először azokban a régiókban történik meg az átállás, ahol a legkevesebb az érintett háztartás.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 20:55

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.