Szerző: Koi Tamás

2012. június 25. 12:10

Reggel elindult Magyarország első 3D-s tévécsatornája

Az eredeti terveknek megfelelően ma reggel megkezdte a sugárzást a Médiaszolgáltatás-támogató és vagyonkezelő alap dedikált 3D-s csatornája, mely a magyar televíziózás történetének első, térhatású képet közvetítő adója.

Az előzetes tesztek sikeres lezárását követően ma reggel elindult a Médiaszolgáltatás-támogató és vagyonkezelő alap (MTVA) saját 3D-s tévécsatornája, az m3D, melyen focimeccsek, olimpiai sportközvetítések, valamint több külföldi és hazai gyártású 3D-s tartalom is megjelenik majd nagyjából másfél hónapon keresztül. A csatornát július 2-ig földfelszíni sugárzású digitális adással (DVB-T), valamint egy minimális méretű előfizetői bázis számára műholdas eléréssel továbbítják, eleinte elsősorban Budapestiek élvezhetik az adást.

A 3D-s adás megtekintéséhez természetesen 3D-s képességekkel ellátott tévékészülék szükséges, ebből a gyártók statisztikái szerint egyébiránt máig nagyjából 150 ezer darabot adtak el Magyarországon. A hazai 3D-s tévékészülékek piacát szinte teljes egészében a két koreai gyártó, a Samsung és az LG uralja - eddig azonban zömében Blu-ray kiadványok vagy számítógépes játékok révén lehetett kihasználni a tévékészülékek képességeit.

03:13
 

m3D teszt adás

Még több videó

Mától már tartalom is van rajta

Az m3D adását továbbra is tesztadásként kezeli mind az MTVA, mind az Antenna Hungária és a médiahatóság is. A műsorszóró így ideiglenes frekvenciahasználati engedélyt kapott a 3D-s műsor továbbításához, amit valójában nem a MinDig TV szolgáltatás részeként ad, így eltérő a multiplex is, valamint kisebb az adóteljesítmény is (az m3D a fővárosban és a környékén a 43-as csatornán fogható, az antennákat a Széchenyi-hegyi adótoronyra kell pozicionálniuk a nézőknek.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Július 2-től elveszti exkluzivitását az Antenna Hungária, ettől az időponttól tucatnyi kábel- és műholdas társaság továbbítja majd a jelet különböző technológiákkal. A Magyar Telekom és a UPC már bejelentette, hogy az augusztus 12-i zárónapig továbbítja az m3D-t, de úgy tudjuk, hogy a térhatású képet közvetítő csatorna ott lesz többek közt az Invitel, a Tarr Kft, vagy éppen a PR Telecom hálózatában. A 3D-s adásért egyik szolgáltató sem kér külön előfizetési díjat, ugyanakkor elképzelhető, hogy a prémium set-top box opció feltétel a térhatású kép megfelelő dekódolásához.

Az MTVA illetékese korábban közölte, hogy a tesztadás tapasztalatait alapul véve elképzelhető, hogy az időszaki adást követően rövidesen állandó, 3D-s tartalommal jelentkező tévécsatornaként üzemelhet majd az m3D. A csatornán vetített 3D-s tartalmak nagy része esetében egyébként a 2D-s közvetítési jogokat is megvásárolta az alap, a dokumentumfilmeket, szórakoztató műsorokat vagy egész estés filmeket egy későbbi időpontban vetíti majd az m1, illetve az m2.

Az m3D műsora az alábbi weboldalon böngészhető.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról