Szerző: Koi Tamás

2012. június 21. 12:15

Jobban lát az emberi szemnél a gigapixeles kamera

Döbbenetes felbontású prototípus-kamerát fejlesztettek a Duke Egyetem kutatói: az AWARE 2 névre keresztelt monstrum felbontása egy gigapixel, ezzel a kamera a tudósok szerint az emberi szemnél is lényegesen jobb leképzést produkál.

Hatalmas, egy gigapixeles szenzoros felbontású kamerát épített az amerikai Duke Egyetem kutatócsoportja. Az Észak-Karolina államban található egyetem AWARE 2 nevű monstrumja egy gigapixeles leképzésre képes, ami a kutatók szerint az emberi szem által érzékelt képhez viszonyítva ötször jobb felbontást jelent. A prototípus egyelőre messze van a kereskedelmi bevezetéstől, de az elképzelés a tudósok szerint meghatározhatja a digitális fotográfia jövőjét.

Az AWARE 2 esetében nem a szenzor felbontásának drámai mértékű növelését tűzte ki célul a kutatócsoport, a megoldás több szenzor képét kapcsolja össze és szoftveres feldolgozással áll elő a gigantikus felbontású fotó. A gépbe összesen 98 darab, egyenként 14 megapixeles szenzort építettek (a teljes, hasznos képfelület az átfedések miatt kisebb felbontású), melyek egy központi optikából és több, kisebb optikai elemből álló rendszeren keresztül érzékelik a 120 fokos horizontális látószögű kép adott elemeit.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

A gigapixeles kamera központi optikájának gyújtótávolsága 70 milliméter, f/3.5 fényerő mellett. A szenzorokhoz a kép egyes részleteit 11,7 milliméteres gyújtótávolságú, f/2.17-es fényerejű optikák juttatják el. Az AWARE 2-vel elméletileg mozgóképet is lehet rögzíteni, 10 kép/másodperces sebességgel, ehhez azonban komoly feldolgozóteljesítmény szükséges fogadóoldalon, nem beszélve a video streaming folyam brutális sávszélességigényéről. A jelenlegi rendszernél egy felvétel elkészítése és rögzítése összesen 18 másodpercet vesz igénybe.

A Duke Egyetem kutatói által fejlesztett AWARE 2 több szempontból sem érett még meg a kereskedelmi bevezetésre, a hatalmas felbontású kamera akkora, mint egy kisebb hűtőszekrény, 93 kilogrammos tömegével pedig a legkevésbé sem tekinthető mobilnak. A rendszer teljesítményszükséglete sem elhanyagolható, hiszen az AWARE 2 működés közben 426 W áramot fogyaszt. További hátrány, hogy a rendszer egyelőre csak fekete-fehér képeket tud készíteni.

A kutatók ettől függetlenül úgy látják, a hasonló koncepcióra épülő kamerák piaci bevezetése öt éven belül reális lehet. A tudósok szerint a technológiával a felbontás akár 50 gigapixelig is növelhető. A kamerával készített tesztképek az alábbi linken találhatók.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról