Szerző: Koi Tamás

2012. június 20. 14:14

Világszerte egyre népszerűbb az IPTV

Világszerte egyre több háztartásba kötnek be a hagyományos, kábeles vagy műholdas tévészolgáltatás helyett, vagy mellett internetalapú megoldást, IPTV-t.

Töretlenül nő világszerte az internetalapú televíziós platform, az IPTV népszerűsége, derül ki a Broadband Forum jelentéséből. A szervezet számára összeállított statisztikák szerint az idei első negyedévben 3,8 millió új háztartásba kötötték be világszerte a több kényelmi funkcióval is felvértezhető rendszert, a növekedés pedig közel sem érte el a csúcspontját.

Becslések szerint ma nagyjából 65,6 millió háztartásban néznek IPTV-t világszerte, a legnagyobb növekedést pedig ma már - akárcsak más telekommunikációs szegmensekben - Ázsia produkálja. A világ "IPTV-nagyhatalmának" már egyértelműen Kína számít, ahol egy év alatt 11,5 millióról valamivel 16 millió fölé tudott nőni az előfizetői bázis. A világ legnépesebb országát az IPTV-rangsorban továbbra is Franciaország követi, ahol hagyományosan nagy az IPTV-penetráció, csak ezután következik az Egyesült Államok, nem egészen tízmillió előfizetéssel.


Forrás: Broadban Forum

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Az európai országok közül Németország került még fel a top 10-es listára kétmillió előfizetéssel, emellett Oroszország, Belgium és Hollandia fért fel a tabellára. Szakértők a második-harmadik negyedévben az IPTV iránt élénkülő érdeklődésre számítanak, elsősorban a népszerű sporteseményeknek (futball Európa-bajnokság, olimpia) köszönhetően. Egyes szolgáltatók a sportközvetítésekre építve olyan extra funkciókkal egészítik ki a platform repertoárját, mint az élő tartalmakhoz kapcsolódó kvízjátékok, vagy éppen az utólagos visszanézés (catch-up tv).

Hazánkban az IPTV-előfizetések száma becslések szerint 300 ezer lehet, a legnagyobb előfizetői bázissal rendelkező Magyar Telekom az első negyedév végén 250 ezer IPTV, vagy hibrid műholdas és IPTV előfizetőt tudott magáénak. A Telekom IPTV-jét néhány alternatív szolgáltató is értékesíti nagykereskedelmi modellben, ezek részarányáról azonban nincs adat. Az Invitel szintén rendelkezik saját IPTV platformmal, a cég azonban eddig nem közölt konkrét előfizető számokat, a vállalat által használt infrastruktúra ugyanakkor még ma is számos településen alkalmatlan az IPTV-szolgáltatás igénybevételére.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról