Szerző: Koi Tamás

2012. május 23. 15:10

Nem lesz Skype a legolcsóbb Lumián

Nem tölthetik le a Skype azonnali üzenetküldő- és VoIP-alkalmazást a Nokia Lumia 610-es okostelefonjukra a készülék tulajdonosai. A hivatalos indoklás szerint a program futtatását nem bírja el a hardver.

Nem támogatja a Nokia legolcsóbb Windows Phone-os okostelefonját, a Lumia 610-et a Skype azonnali üzenektüldő és VoIP-alkalmazás - erősítette meg a finn gyártó ázsiai képviselete. Az indoklás szerint a program a középkategóriás készüléken nem nyújt megfelelő felhasználói élményt, ráadásul később sincs esély rá, hogy egy újabb verzió ezen változtasson. Az eddig meglehetősen egységes Windows Phone ökoszisztémában ez az első olyan, számottevő jelentőségű korlátozás, mely egy bizonyos telefontípusra vonatkozik.

Az olcsóbb, főleg a kínai gyártók által uralt alsó-középkategóriában versenybe induló Lumia 610-nak amúgy az eddigi modellekhez képest valóban szerényebbek a képességei: a telefonba a többi típustól eltérően 1 GHz helyett csupán 800 MHz-es processzor kerül, míg a rendszermemória is csupán a fele (512 MB helyett 256 MB) a megszokottnak. A Nokia egyébként egy hónappal korábban még úgy vélte, ez nem akadálya a Skype futtatásának, mostanra azonban a jelek szerint bebizonyosodott, hogy a program futási sebessége nem megfelelő az olcsóbb hardveren.

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart?

Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart? Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

A Lumia 610-tulajdonosok számára az alkalmazás már el is tűnt a Windows Phone Marketplace-ről, és a Nokia hivatalos álláspontja szerint vissza sem fog kerülni oda, jóllehet a cégnek éppenséggel lehetne némi ráhatása arra, hogy a programot a fejlesztők optimalizálják a lassabb hardverre is. Az ügy egyben felveti azt a kérdést, hogy a piactéren található alkalmazások mekkora hányada fut megfelelően a készüléken, illetve a jövőben érkező szoftvereknél milyen kompatibilitási arányra számíthatnak a felhasználók. A Nokia szerint a Windows Phone Marketplace-en jelenleg elérhető szoftverek 95 százaléka tökéletesen fut a Lumia 610-en.

A Nokia új okostelefonja rövidesen hazánkban is kapható lesz, a Lumia 610 sajtóbemutatója éppen a múlt héten volt a cég budapesti irodájában. Tapasztalataink alapján az olcsó készülék egyáltalán nem kelt olcsó benyomást, ráadásul a Windows Phone kezelőfelületet használva sem tűnt fel egy pillanatra sem, hogy a hardver számottevően gyengébb lenne, mint a korábbi modellek esetében. A gyártó június elejére ígérte az első magyarországi példányokat, a készülékek ajánlott fogyasztói ára kártyafüggetlenül 69 ezer forint lesz a cég márkaboltjaiban.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

7

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.

GEMINI

3

Licencelné az Apple a Google generatív MI modelljét

2024. március 18. 10:34

A Google Gemini hozná el a generatív képességeket az iPhone-okra, legalábbis már zajlanak az erről szóló tárgyalások. A részleteket egyelőre még nem véglegesítették a felek.