Szerzők: Dojcsák Dániel, Gálffy Csaba

2012. május 4. 11:07

Ringbe szállt a Galaxy S III

A Samsung szokás szerint nem viccel. Az idei csúcsmodelljéhez is a legjobb hardverelemeket válogatta össze, ráadásul a szoftveres megoldásokban is ínyenc újdonságok közül szemezgethetünk. A vásárlással még hónap végéig kell várni, de tegnap este végre lehullt a lepel a titokban tartott Galaxy S III-ról.

Benchmark-király

A telefon hardvere minden tekintetben felveszi a versenyt a konkurenciával. A processzor a korábban bejelentett Exynos 4, amelynek elemeit, a négy Cortex-A9 feldolgozóegységet és a Mali 400MP4 GPU-t az ARM-tól licenceli a Samsung. A lapka egyébként a dél-koreaiak saját 32 nanométeres HKMG gyártástechnológiájával készül, iparági információk szerint a tranzisztorok fogyasztási karakterisztikái rendkívül jók, így nem volt szükség a Tegra 3-ban alkalmazott 4+1 magos kialakításra. A Samsung adatai szerint a Galaxy S III processzorának "végsebessége" 1,4 GHz, egyszálú teljesítménye az előzetes tesztek szerint számottevően magasabb, mint a HTC One X-ben használt Tegra 3-é.

A különböző szintetikus benchmarkok eredményei azt mutatják, hogy leginkább a GPU teljesítményben hagyja ott a fő konkurenseket, a HTC One X (Tegra 3) és One S (Snapdragon S4, Krait) modelleket. A Sunspider JavaScript teszten is rájuk ver, igaz ott nem számottevő a különbség. Míg a One X 1600 körüli eredményt produkál, a Galaxy S III 1450 ms-es eredménnyel állítja be az új rekordot. A Quadrant teszten elvileg 5200 pontos kombinált eredményt produkál (One X 4650), de ez mindkét készülék esetében korlátos, ugyanis a Quadrant nem képes kiaknázni a több mag erejét. Saját tesztünk szerint a Quadrant CPU mérése meg sem hajtja maximum teljesítményen a magokat, illetve a grafikus tesztek is 60 fps-re vannak maximálva, amit a Galaxy S III és a One X is egyaránt képes könnyedén hozni.

PenTile: ál-HD

A kijelző 1280 x 720 pixel felbontású Super AMOLED panel, mérete 4,8 hüvelyk, ami azt jelenti, hogy a pixelsűrűség 306 ppi (One X: 316, iPhone 4S: 326). A várakozásokkal ellentétben viszont a panel nevéből hiányzik a "Plus", vagyis a szubpixelek elrendezése PenTile (RGBG) - a Galaxy Nexus paneljéhez hasonlóan. Ez azt jelenti, hogy a felbontás csak elméletben (marketingszövegben) 1280 x 720, a valódi pixelszám ennél jóval alacsonyabb. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a szövegeknél, aprólékos részleteknél lesz tetten érhető a kispórolt alpixelek hiánya. A korona tehát marad a HTC One X-nél, amelynek SLCD kijelzője "valódi" HD felbontással bír. Az AMOLED alacsonyabb fogyasztása viszont kompenzálhat, igaz számolni kell azzal is, hogy napfényben az AMOLED láthatósága jelentősen rosszabb, mint a transzflektív IPS LCD2 panelé.

A beszámolók szerint a Galaxy S III készülékháza hatalmas csalódás, az előzetes pletykák fém illetve valamiféle kerámia borítást jósoltak. Ezzel ellentétben a hátlap sima műanyag, amely tapintásra az első Galaxy S borítására hasonlít. Ez azért csalódás, mert míg a versenytársak (iPhone, HTC One X és S) prémium anyagfelhasználásra szavaztak, a dél-koreaiak még a Galaxy S II érdes kialakításához képest is visszalépést mutatnak. A bemutatóképeken látszik, hogy a készülékház oldalán egy króm csík fut végig, amely festett műanyag, ez szintén rontja az összhatást, ez ugyanis könnyen karcolódik, kopik, fél év aktív használat után kiábrándító lehet a látvány - fogásra pedig nagyon olcsó érzetet ad.

A kialakításban a Samsung igyekezett megkülönböztetni magát a többi ICS-re optimalizált készüléktől. Ennek legmarkánsabb jele, hogy a dedikált gombok között nem jelent meg a multitask gomb, a funkciót a home gomb hosszan nyomva tartásával lehet előcsalogatni. Emellett a vissza gomb sem került át a bal oldalra, a Samsung meghagyta a korábbi generációknál megszokott kiosztást. Ez a hűséges felhasználók számára bizonyára öröm, nem kell heteket eltölteni az új elrendezés megszokásával.

Szoftveres újdonságok

A dél-koreai gyártó a Google Android 4.0-t használta az okostelefon alapjaként, de az egyedi fejlesztésekkel szinte felismerhetetlenné egyénítették a rendszert. Az új TouchWiz felület számtalan apró újítással rendelkezik, például az előlapi kamera folyamatosan figyeli a felhasználó arcát és amennyiben nyitott szemeket detektál, nem sötétíti el a képernyőt - ami böngészés közben az egyik legidegesítőbb problémát jelenti. Hasonló fejlesztés, hogy ha üzenetírás közben meggondoljuk magunkat és mégis inkább felhívnánk a címzettet, elég a fejünkhöz emelni a telefont és automatikusan indul a tárcsázás.

A bemutatón ugyan nem hangzott el, de olyan extrák is bekerültek, mint a használat közbeni dőlés detektálása. Ágyban fekve bizonyára mindenki felhúzta már magát azon, hogy kicsit megmozdulva olvasás közben a képernyő orientációja átfordul. Sokan ezt a lock widgettel oldották meg, a Samsung azonban figyeli a mozgást és ha nem egyértelműen elfordítottuk a képernyőt, hanem csak dőltünk vele, akkor a kép a helyén marad. Továbbá a lockscreen is okosabb lett, ha a mobil csak az asztalon fekszik, akkor a képernyő lezárva marad, ha viszont magunk (az arcunk) elé emeljük, akkor felold. A Samsung szerint ezek a szoftveres finomságok rengeteget hozzáadnak a felhasználói élményhez - tesztünkben mindenképp ki fogunk térni majd ezek használhatóságára.

A Samsung megirigyelte a Siri-t

Szintén nagy szoftveres bravúrnak szánja a Samsung a hangfelismerést, amiből a közeljövőben izgalmas jogi csatározásokra számíthatunk az Apple és a Samsung között. A Siri-t gyakorlatilag egy az egyben lemásolta a dél-koreai gyártó. Ugyanúgy adhatunk hangutasításokat, kérdezhetünk, alkalmazásokat indíthatunk el vele, mint az Apple Siri esetében. A bemutatón könnyeden működött a képesség, de az látszott, hogy a színpadra állított marketinges kínosan ügyelt a jól artikulált, lassú és tiszta beszédre. A Samsung hangfelismerője 8 nyelvet támogat, amiből kettő az amerikai, illetve a brit angol. Egyelőre nem tudni, hogy a felismerés a Google beépített technológiáját használja és ahhoz szabtak hozzá egy felületet és egy végrehajtó modult, vagy a Samsung tényleg előrukkolt egy saját megoldással.

A folyamatos hang- és képdetektálás feltételezésünk szerint sokat kivehet az akkumulátoros üzemidőből, bár a hazai Samsung termékmenedzserek szerint ez a folyamat jól optimalizált. Tény, a rendszerlapka (SoC) szintjén implementálható hardveresen például az arcfelismerés, amely így keveset fogyaszt és nem lassítja a rendszert. A nagy házba belefért egy 2100 mAh-s akkumulátor (One X: 1800 mAh), és úgy tűnik szükség is lesz a körülbelül 15 százalékos többletre. A kijelző ugyan kevesebbet kér majd enni, főleg ha sötét hátterekkel operálunk (az AMOLED-nél maguk a pixelek világítanak és nem egy teljes háttérvilágítás van). Az Exynos 4 legalacsonyabb órajele viszont a Tegra 3-mal szemben nem 51 MHz, hanem 200 MHz, illetve nincs ötödik kis fogyasztású mag, ami a terheletlen időszakban alacsony fogyasztáson tartja a mobilt. Azt viszont megelőlegezhetjük a Samsungnak, hogy az architektúra optimalizálásakor mindent kihoztak az energiagazdálkodás területén, így várhatóan normál használat mellett itt is meglesz a legalább egy napos rendelkezésre állás.

A készülék tokozása a még egy tized hüvelyknyi képátlónövelés miatt nagyobb lett, de nem jelentősen, illetve súlya is rendben van, 133 gramm, alig 3 grammal több, mint a One X. A méreteket tekintve a 133,6x70,6x8,6 milliméter benne marad a vállalható sávban. A készülék alja a Galaxy Nexushoz hasonlóan vastagabb, oda került a súlypont, nem akar majd kiesni a használó kezéből.

Gigantikus tárhelyek

A specifikáció további fontos elemei, hogy itt is megjelent a microSIM, viszont a HTC-vel ellentétben a Samsung meghagyta a microSD-kártyás bővítési lehetőséget. Az alapmodell 16 gigabájt belső tárhellyel érkezik, ehhez lehet hozzácsapni még egy maximum 64 GByte-os microSD-t. Viszont már kezdettől lesz 32 gigabájtos, majd később 64 gigabájtos belső memóriával szállított verzió is. Ha valaki még ennyin sem férne el, akkor örömhír, hogy a Galaxy S III megvásárlásával a DropBox-nál két évre ingyenesen 50 gigabájt kerethez juthat. Ez épp kétszer annyi, mint amit a HTC One modellek megvásárlásával kaphatunk.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

A kapcsolatteremtésben sem kell szégyenkeznie a Galaxy S III-nak. A külvilág eseményeire a szokásos szenzorokon felül egy barométer és egy RGB szenzor segítségével reagál. Hálózatok közül a 21 Mbps-es HSDPA-t támogatja, illetve Wi-Fi-ből az n-es szabványig bezárólag mindent. A Blutooth 4.0 az EDR kiegészítéssel együtt jelenik meg, illetve a One X-hez hasonlóan itt is teljes értékű beágyazott NFC-t is találunk. Ez utóbbinál a Samsung szintén előreszaladt kicsit és ugyan az Androidba hivatalosan még nem implementálták, de az "S Beam" funkcióval két eszköz közt a fájlküldés is megoldható. Ilyenkor az NFC-n keresztül történik az azonosítás és párosítás, majd Wi-Fi Direct kapcsolaton keresztül utaznak maguk az adatok. A legmenőbb újítás viszont kétség kívül a vezeték nélküli töltő támogatás. A vevőknek azonban ennek használatához az asztali dokkolót külön meg kell vásárolni, a készülék normál töltővel érkezik.

A Galaxy S III még bizonyára tartogat ehhez hasonló meglepetéseket, a hivatalos bemutatón ugyanis a marketingszövegek eltakarták a valódi értékeket. A hivatalos megjelenés dátuma május 29, azután kapható lesz egész Európában és fokozatosan jelenik majd meg a többi piacon is. Amint hozzájutunk egy tesztkészülékhez, alaposabban is kivesézzük a Samsung új csúcsmodelljét, ami eladási darabszámot tekintve biztosan az idei év legnépszerűbb okostelefonja lesz a világon.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról