Szerző: Dojcsák Dániel

2012. április 25. 12:23

Olcsóbbá teszi a cloud tárolást a Google Drive

Tegnap hosszú várakozást követően megérkezett a Google vadonatúj felhő alapú szolgáltatása, a Drive. A webes cég új rendszere alapjában véve a Docs kiterjesztése, de a termék végre univerzálissá vált. Igaz nem csak a használható funkciók száma, de az előfizetési díj is szintet lépett.

A Google Drive a Dropbox-hoz, Sugarsync-hez, LogMeIn Cubby-hoz hasonló felhő alapú tároló megoldás, amivel kiválasztott fájljaink elérhetővé válnak a böngészőn keresztül, illetve különböző asztali és mobil eszközökön szinkronizálva is. Asztali kliens ingyenesen letölthető Windows és Mac rendszerekre, a mobilos verzió pedig Androidra és hamarosan iOS-re is telepíthető.

A Drive-ot aktiválva azonnal hozzájuthatunk az ingyenes 5 gigabájtos tárhelyhez, ami a többi Google termékhez hasonlóan elérhető bármelyik felület felső menüjéből, illetve közvetlenül is a drive.google.com címen. Első alkalommal aktiválni kell a terméket és várni arra, hogy a "fiók elkészüljön". Néhányan arról számoltak be, hogy ez azonnal megtörtént, egyeseknek azonban akár egy napnyi várakozás után sem lett meg a hozzáférésük. A felület nem lesz új azoknak, akik használták a Docs-ot, ugyanaz a mapparendszer és kezelőfelület áll rendelkezésre, mint ott. A különbség annyi, hogy immár a klienseken keresztül az eszközökön lévő bármilyen fájlt szinkronban tarthatunk, tehát akár online, akár offline is elérhetjük.

Bármit lejátszik a böngészőben

A Google Drive egyik legnagyobb dobása továbbá, hogy a feltöltött fájlokat a böngészőben meg is tudjuk nyitni, anélkül, hogy az adott gépen a hozzá való szoftver telepítve lenne. A támogatott formátumok skálája széles, nem csak kép- és hangfájlok nyithatóak meg, de akár HD-videót vagy PhotoShop formátumot is használhatunk böngészőn belül. Ha viszont a klienseken keresztül nyúlunk egy fájlhoz, akkor mindenképp kell a végponton is szoftver a használathoz. A kliensekben nem támogatott a streaming, így hang- és videófájlokat minden esetben le kell szinkronizálni először és csak utána lehet elindítani őket. Kivéve persze a böngészős felületen, ahol értelemszerűen működik a stream. Ilyenkor gyakorlatilag a Google a YouTube infrastruktúrába tölti be és onnan szolgálja ki a lejátszást. A feltöltés után 20-30 perc alatt konvertálja át a videót. A Google Docs által ismert dokumentumtípusoknál továbbra is van lehetőség a konvertálásra, így azok szerkeszthetővé válnak.

A szinkronizáció problémamentes a csatlakoztatott gépek között, bár sajnos nincs túl sok beállítási lehetőség. A Dropbox-hoz hasonlóan itt is be vagyunk zárva egy mappába, nem lehetséges anélkül szinkronizálni fájlokat, hogy azokat ne másolnánk be oda. Így a Google Drive tényleg inkább olyan, mintha egy külön meghajtó lenne. A változtatások szinte azonnal érvényesülnek a túloldalon is, a tesztünk alapján ha az egyik gépen rámentünk a megosztott fájlra, akkor technikailag azonnal az új verzió jelenik meg a másik eszközön is. Mobilon a kliensben állítható, hogy figyelmeztessen fájlletöltések előtt arra, hogy nem Wi-Fi, hanem 3G hálózaton vagyunk.

Okosított Docs

A megosztás sem változott érdemben, így a szokásos módon lehet elérhetővé tenni fájlokat vagy dokumentumokat a kontaktok felé, illetve beállítható, hogy egy közvetlen linkről legyen elérhető a fájl, vagy akár az is, hogy teljesen publikus, a keresőben is elérhető legyen. Ugyanez érvényesíthető nem csak konkrét elemekre, de mappákra is.

Már jelenleg is nagyon sokan használják a Drive különböző konkurens termékeit, nehéz lenne azt mondani, hogy a Google megöli a Dropbox-ot vagy épp a SugarSync-et. Mindegyik megoldásnak megvannak a maga előnyei és hátrányai. A Dropbox például sokkal könnyebben kezelhető és jól be van ágyazva az alkalmazás ökoszisztémába, viszont sokkal drágább a plusz tárhely. A Google ugyan emelt az eddigi tárhely díjszabásán, de a Drive funkcionalitása és lehetőségei ezt indokolják is. A korábbi kvótarendszerben 5 dollárért lehetett egy évre 20 gigabájt extra tárhelyet venni a meglévő ingyenes kvóták felé, amit a különböző Google alkalmazások megosztva használtak.

Még, még még

Az új felállásban az ingyenes Gmail tárhely is 10 gigabájtra nőtt, illetve a legkisebb választható extra kvóta is már 25 gigabájt. Mostantól viszont nem éves, hanem havidíjakat számláz a Google, az említett legkisebb keret pedig 2,49 dollár havonta. Ennek a duplájáért, 5 dollárért viszont már 100 gigabájt jár. A régi előfizetéseket meg lehet tartani, ha valaki ragaszkodik hozzá, viszont azokhoz nem jár a Drive, csak azok a szolgáltatások érhetőek el, amik eddig is.

Ha valaki az új előfizetések valamelyikét választja, akkor a Gmail tárhelye is azonnal megugrik 25 gigabájtra, így a vásárolt kvótából nem kell levonni egyből a több éve gyűlő levelezés által foglalt helyet. A kapacitás vegyesen felhasználható dokumentumokra, fájlokra, levelekre és nagy méretű Picasa képek tárolására (a 2048 pixelnél nem szélesebb képek korlátlanul feltölthetőek). A csomagok közül a két legnépszerűbb bizonyára a 25 és a 100 gigás lesz, de az ajánlatban egészen 16 terabájtig bezárólag lehet skálázni. Ez utóbbi havonta már 800 dollárba kerül. A fizetés a szokásos módon a Google Walletben beállított bankkártyán keresztül lehetséges.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Az előfizetés feltételei között a Google egyébként 99,9 százalékos rendelkezésre állást vállal és azt, hogy a fájlok többszörös biztonsági mentéssel védettek. Így ha még ki is esik egy adatközpont a sorból, a fájlok akkor is elérhetőek. Az elmúlt év tapasztalatai azt mutatják, hogy néhány évente 1-2 eset fordul elő, amikor globálisan, sok felhasználót érintő katasztrófa történik, de ezek is 4-8 órán belül általában megoldódtak. Abban az esetben, amikor sok ezer Gmail felhasználó teljes levélfiókja törlődött egy komoly hiba folytán, a szalagos mentésből visszakerültek az elveszett adatok, mindössze egy 2 napos kellemetlenséget okozott az eset.

Az egyre olcsóbb és egyre sokoldalúbb felhős tárolás tehát az átlag felhasználóknak is egyre csábítóbb. Senki nem szeretné elveszíteni a családi fotóit, fontos fájljait, tanulmányaihoz vagy munkájához kapcsolódó dokumentumait. Ha valakinek nincs jelentős mennyiségű ilyen értéke, az az ingyenes verziókkal is ellesz, de sok évnyi emlék őrzéséért nem tűnik soknak a havi 600/1200 forint sem.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról