:

Szerző: Gálffy Csaba

2012. március 9. 15:53

Elkészült a SQL Server 2012

Lezárta a SQL Server 2012 fejlesztését a Microsoft, tegnaptól letölthető a szoftver tesztverziója. A hivatalosan áprilisban debütáló adatbázis-kezelő ritkított portfólióval és számos műszaki újdonsággal érkezik, de változott a licencelési modell is.

Lezárta az adatbázis-kezelő sokéves fejlesztési periódusát a Microsoft és véglegesítette az SQL Server 2012 kódját - a szoftver elérte a Release to Manufacture (RTM) stádiumot. A Denali kódnéven fejlesztett adatbázis-rendszer első technológiai előzetese 2010 novemberében jelent meg, azóta folyamatos rendszerességgel érkeztek az egyre teljesebb kódot tartalmazó nem végleges kiadások. A Microsoft illetékesei szerint a szoftvert különböző stádiumaiban összesen 150 ezren próbálták ki eddig.

Fontos újdonságok

A SQL Server 2012 számtalan technológiai újdonságot hordoz, így megjelent az AlwaysOn nagy rendelkezésre állást biztosító komponens, az Apollo kódnéven fejlesztett oszlopos adatbázis-technológia, amely magasabb lekérdezési teljesítményt ígér, a Juneau kódnevű egységes fejlesztői környezet, amely összevonja az adatbázis, az üzleti intelligencia és a webes megoldások fejlesztését. Újdonság a Power View, a Crescent kódnevű webes adatvizualizációs megoldás is, valamint a Zoomix 2008-as felvásárlásából származó Data Quality Services is.

Az AlwaysOn technológiával egyszerűbben és kisebb teljesítményvesztéssel lehet redundanciát kiépíteni, így könnyebben növelhető a rendszer rendelkezésre állása. A SQL Server korábbi kiadása is támogatta a tükrözést, fürtözést és logmásolást, az AlwaysOn technológia viszont már mindhárom lehetőséget egyszerre kínálja. Az AlwaysOn Availability Groups az adatbázis-tükrözést hivatott leváltani, a rendszergazdák létrehozhatnak ún. availability groupokat legalább kettő "failover" adatbázissal, amelyek eltérő SQL Server példányok egy Windows Server Failover Cluster csomópontjain. A technológia lehetővé teszi az adatbázis-olvasási műveletek (pl. biztonsági mentés készítése) átterhelését a másodlagos replikákra, amivel a teljes csoport teljesítménye növelhető.

Új árazási modell

A Microsoft már november elején nyilvánosságra hozta a szoftver új árazási modelljét, csökkent az elérhető változatok száma és változott a licencelés is. A SQL Server 2008-cal ellentétben a SQL Server 2012 kilenc helyett hat kiadásban jelenik meg, megszűnik a Datacenter, a Workgroup és a Standard for Small Business változat, így marad a Standard, a Business Intelligence és Enterprise változat, az ingyenes Express, a fejlesztőknek szánt Developer, illetve a szolgáltatók számára elérhető Web kiadás.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Újdonság, hogy változott a szoftver licencelési modellje is, az Enterprise kiadás csak processzormagonként licencelhető, magonként 6874 dolláros listaáron, a Microsoft nem tesz különbséget a magok sebessége között, így ez várhatóan a legnagyobb teljesítményt nyújtó processzormagok felé terelheti a felhasználókat. A processzoronkénti licencelés elérhető a Standard kiadáshoz is, magonként 1783 dollárért. A szervezetek azonban választhatnak felhasználónkénti licencelést is, ebben az esetben szerverenként 898 dollárt és felhasználónkét 209 dolláros CAL licencet fizetnek. A kimondottan üzleti intelligencia feladatokra fejlesztett Business Intelligence kiadás kizárólag szerver+CAL konstrukcióban érhető el, 8582+209 dollárért.

Big Data

A Microsoft igyekezett megőrizni az adatbázis-kezelő relevanciáját a "Big Data" korszakban is, amely a relációs adatbázisok helyett a strukturálatlan adatok tömegét helyezi előtérbe. Ennek megfelelően az alap RDBMS mellett a rendszer része a jelentéskészítő, ETL, OLAP, adatbányászat, MDM (Master Data Management), adatminőség, adatvizualizáció és CEP (Complex Event Processing) modul is. A valódi Big Data kezeléséhez azonban ma már elengedhetetlen a Hadoop is, így az SQL Server két verziója, a Parallel Data Warehouse kiadás és a Massively Parallel Processing kiadás már integráltan tartalmazza majd a Hortonworks-féle Hadoop-disztribúciót is. A Hadoop-integrációra azonban az SQL Server összes többi változatát is felkészítették, így a megfelelő konnektorok állnak rendelkezésre a SQL Server eszköztára és például az Excel számára is.

A szoftverház kommunikációja szerint a SQL Server-Hadoop integráció a linuxos Hadoop-klaszterekkel is zökkenőmentes lesz, illetve a SQL Server üzleti intelligencia moduljai is teljes kompatibilitást mutatnak a nyílt forráskódú adatbázissal. A windowsos Hadoop végleges változata még nem készült el teljesen, a Microsoft ígérete szerint azonban július elseje előtt mindenképp a piacon lesz.

Nézhető, kipróbálható

A szoftver kiadási ceremóniáját rendhagyó módon online tartotta a Microsoft, a weboldal a hatalmas érdeklődés miatt ideiglenesen elérhetetlenné is vált. A termékbemutató videókat és egyéb információkat tartalmazó oldal itt érhető el. A szoftver Evaluation Edition változata innen tölthető le. A szoftver hivatalosan április elsejétől lesz megvásárolható.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 20:23

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.