Szerző: Gálffy Csaba

2012. február 27. 12:06

Itt a Sony Xperia P és U

Elsőként adoptálta a Sony az ST-Ericsson új lapkáit, a NovaThor U8500 kódnevű rendszerchipet. Az új telefonok követik az Xperia S formavilágát, árban és méretben skálázódnak.

Két új telefonnal bővítette NXT sorozatát a Sony, a januári CES-en bemutatkozó Xperia S után a barcelonai Mobile World Congressen megjelent a P és U nevű készülék is. A két új termék azonos műszaki alapokra épül, formatervükben pedig az Xperia S nyomában járnak: a kialakítás kifejezetten szögletes, a képernyő alatt pedig fizikai érintőgombok találhatóak, alattuk pedig egy átlátszó, megvilágított műanyag sáv található.

Műszaki finomságok

Az Xperia P érdekessége az új WhiteMagic kijelző, amelynek pixelei egy fehér szubpixelt is tartalmaznak, ami az ígéret szerint drámaian javítja az olvashatóságot közvetlen napfényben. A PenTile elrendezésű kijelzők hasonló elven működnek, de ott az RG és BW külön pixelnek számítanak, a Sony azonban az RGBW egységet számítja egynek. Az extra képelem drámaian megnöveli a fehér szín maximális fényerejét, az egyéb színekhez azonban nem segít be. Az Xperia P kijelzőjének mérete 4 hüvelyk, felbontása qHD (960 x 540 pixel).

A Sony (a HTC-vel ellentétben) hisz az NFC elterjedésében a közeljövőben, így az Xperia S után a P is támogatja a technológiát (az Xperia U tudomásunk szerint nem). A beépített Smart Tags funkciónak köszönhetően a különböző NFC-címkékhez makrót rendelhetünk, így egy beolvasással megváltoztathatunk a telefon beállításait vagy fel is hívhatunk valakit.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Az Xperia U azonos processzorral és rendszerrel, azonban kisebb méretben és WhiteMagic kijelző nélkül érkezik. Az U készülékház a P-től eltérően nem fém, hanem polikarbonát, kamerája 8 helyett 5 megapixeles. A kijelző mérete 3,5 hüvelyk, felbontása 854x480 pixel. Az Xperia U különlegessége, hogy a gombok alatti átlátszó sáv megvilágítása testreszabható, így például témához igazodik, de a hívó félhez is beállíthatóak egyedi színek. A legalul található műanyag elem cserélhető, a készülék dobozában pedig több szín is érkezik.

NovaThor alapokon

A két újdonságot az ST-Ericsson NovaThor U8500 processzora hajtja, ez két darab ARM Cortex-A9 magot párosít Mali-400 grafikus maggal illetve az Ericsson saját fejlesztésű HSPA modemjével. A processzor támogatja a NEON utasításkészlet-kiterjesztést is, sebességét azonban némileg visszafoghatja, hogy csak egycsatornás memóriavezérlővel (32 bit, LPDDR2) rendelkezik. A lapka teljesítménye így órajelenként valamivel alacsonyabb, mint az azonos elemekből építkező, de kétcsatornás memóriával bíró Samsung Exynos 4210, amely a Samsung Galaxy S II-t hajtja. A két processzor közötti további hasonlóság, hogy mindkettő 45 nanométeres csíkszélességgel készül, nem pedig a mobilpiacra idén betörő 32/28 nanométeres technológiával.

Az Xperia P és U a nagy testvérhez hasonlóan Android 2.3 (Gingerbread) operációs rendszerrel kerül piacra, azonban a gyártó ígérete szerint még a második negyedév folyamán (júniussal bezárólag) megérkezik a telefonokra az újabb Android 4.0 is (Ice Cream Sandwich). A telefonok a második negyedévben kerülnek piacra, árakat egyelőre nem közölt a gyártó

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról