:

Szerző: Koi Tamás

2012. február 27. 11:11

Továbbfejlesztett mobilos böngészők az Operától

A barcelonai Mobile World Congress tiszteletére továbbfejlesztette mobilos böngészőkből álló kínálatát az Opera Software. A minimalista Opera Mini mostantól nyilvános tesztverzióval is jelen lesz a stabil változat mellett, az Opera Mobile 12 pedig jobb HTML5- és WebGL-támogatást kapott.

A Mobile World Congress idejére időzítette továbbfejlesztette mobilos böngészőinek bejelentését a norvég Opera Software. A cég mostantól nyilvános előzetest - egyfajta bétaverziót - bocsát a felhasználók rendelkezésére az Opera Mini böngésző-keretprogramból, emellett elkészült az Opera Mobile soron következő legújabb, 12-es verziója. Míg előbbi elsősorban a közösségi szolgáltatások elérését teszi egyszerűbbé a hagyományos készülékeken, utóbbi az okostelefonos böngészést teszi közel PC-szintűvé.

Az Opera Mini Next, az Opera Mini böngésző következő előzetesének legnagyobb változását az eddigi Speed Dial panel helyett megjelenő Smart Page adja, ahol a hagyományos (javás) mobilokkal rendelkező felhasználók áttekinthetőbb módon, egyszerűbben átláthatják a közösségi oldalakon zajló történéseket, valamint könnyebben koordinálhatják közösségi jelenlétüket a Facebookon vagy éppen a Twitteren. Ugyanitt beállítható, hogy megjelenjenek a felhasználó által kijelölt oldalak hírfolyamai is.

Az okostelefonos platformokra fejlesztett Opera Mini más irányt követ, itt megmarad a Speed Dial (lényeges változás, hogy az elsőként megjelenő androidos verzióban végtelen mennyiségű weblink kirakható a nyitóképernyőre), a fejlesztők inkább a felület, illetve a webes tartalom renderelésének gyorsítására koncentráltak. Az Opera Mini működésének alapjai mindeközben mit sem változtak a kezdetek óta, vagyis a program valójában csak egy, a lekért weboldal adott pillanatban eltárolt képét jeleníti meg a mobil kijelzőjén, így a régebbi telefonokon is megfelelően jelenik meg a tartalom, valamint az oldalak letöltése lényegesen kevesebb adatforgalmazást igényel.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Az Opera Mini Next mellett a fejlesztőcég kiadta az Opera Mobile böngésző soron következő legújabb 12-es verzióját (egyelőre kizárólag Android és Symbian S60 platformra). A program elsősorban a HTML5-parancsok jobb támogatását, valamint (szintén csak Android platformon) támogatja a WebGL API-t, mellyel összességében a böngészőben megjelenített 3D-s tartalmak gyorsabb renderelését ígérik a fejlesztők.Újdonság, hogy az Opera Mobile mostantól elérhető Intel-alapú architektúrára is, emellett készül a MIPS-alapú androidos tabletekhez fejlesztett verzió is - elsősorban a fejlődő országok piacára.

Az új Opera mobilböngészők elérhetők a http://m.opera.com/next oldalról, illetve az Android Marketről.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 19:51

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.