Szerző: Bodnár Ádám

2012. január 26. 11:37

Memrisztoralapú memória jön az Elpidától

A DRAM-piacon kihívásokkal küszködő japán Elpida 2013-ban állna elő saját memrisztor-alapú memóriájával. A cég a héten jelentette be az első működő prototípus elkészültét és a Sharppal együttműködve indítaná be a tömeggyártást.

A világ harmadik legnagyobb DRAM-gyártója által prezentált, a japán New Energy and Industrial Technology Development Organizationnel (NEDO) közösen kifejlesztett prototípus 64 megabites kapacitású és 50 nanométeres csíkszélességű gyártástechnológián készült, a cég által nem részletezett anyagok felhasználásával. Az Elpida a további fejlesztésekbe és a sorozatgyártás beindításába be fogja vonni  Sharpot, a japán National Institute of Advanced Industrial Science and Technologyt, valamint a Tokiói Egyetemet is. A cél az, hogy 2013-ban már gigabites osztályú ReRAM-chipek készüljenek 30 nanométeres csíkszélességgel.

A ReRAM (Resistance RAM) a HP által kikísérletezett negyedik áramköri alapelemre, a memrisztorra épül, amelynek egyedi jellemzője, hogy a rajta átfolyó áram erősségétől és irányától függően változtatja az ellenállását, és ezt azután is megőrzi, hogy az áramot kikapcsolták. A memrisztorokból álló memóriachipek kevesebb energiát igényelnek és gyorsabbak is például a flash chipeknél, ráadásul egységnyi területen jóval nagyobb tárkapacitást nyújtanak - a technológia fejlesztésében élen járó HP laboratóriumi körülmények között már olyan ReRAM-chipekkel kísérletezik, amelyek 100 négyzetmilliméteres alapterületen 12 gigabájtot képesek tárolni. A HP a második legnagyobb DRAM-gyártóval, a koreai Hynixszel kötött együttműködési megállapodást a ReRAM-chipek fejlesztésére és gyártására.

Az Elpida által gyártott ReRAM prototípus írási késleltetése 10 ns körüli, ami a jelenleg használatban levő DRAM chipekéhez hasonló sebességet jelent, miközben akár egymillió írási ciklust is elvisel, ebben a tekintetben tehát magasan felülmúlja a flash memóriachipeket, amelyek legfeljebb néhány tízezer ciklust viselnek el, azt követően csak olvashatók. A nem felejtő ReRAM rendkívül jól miniatürizálható, mivel a méretek csökkenésével nem romlik, hanem erősödik a memrisztor működésének jelensége.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Amennyiben a memrisztoralapú memória valóban beválik, teljesen újra lehet gondolni a számítógépek memóriaarchitektúráját - az operatív tárból és háttértárból álló párost felválthatná egyetlen, egységes címzésű memóriaterület, amely akár több száz gigabájt kapacitással is rendelkezhet, és közvetlenül a processzorra csatlakozhat. A memrisztorból logikai áramköröket is létre lehet hozni, így akár egészen nagy kapacitású memóriát lehetne közvetlenül a processzorokra integrálni.

Egyelőre nem tudni, az Elpida milyen körülmények között fogja piacra dobni ReRAM chipjeit, az anyagi problémákkal küszködő cég a pletykák szerint összeolvadási tárgyalásokat folytat több riválisával, bennfentesek szerint akár az amerikai Micron, akár a tajvani Nanya is lehet a kérője.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról