Szerző: Gálffy Csaba

2011. december 2. 15:39

Félmilliárdos bukás a PlayBook a RIM-nek

Befektetésként tekint a drámai árcsökkentéssel felturbózott eladásokra a Research In Motion - a gyártó szerint ezzel is nő a PlayBook OS telepített bázisa. A raktárkészletek leírt értéke így is igen jelentős, szinte félmilliárd dollárt tesz ki.

Mintegy 485 millió dollárral csökkentette adózás előtti eredmény-előrejelzését a Research In Motion, köszönhetően a PlayBook tablet iránti, a vártnál is jóval alacsonyabb keresletnek. A vállalat csak erősen nyomott áron képes túladni a készülékeken - így a raktáron lévő készletek értéke is alacsonyabb.

A korábbi bejelentéseknek megfelelően a RIM továbbra is nagy raktárkészletekkel rendelkezik a PlayBookból, ezen kedvezményekkel és árcsökkentésekkel kívánnak túladni. A vállalat szerint az eredeti áron tapasztalható alacsony keresletért a korábban előre nem látható piaci dinamika, illetve a Playbook OS 2.0 nem várt késését tették felelőssé. A most kiadott jelentés szerint az előző promóciós kampányok jelentős sikerrel zárultak, a kereslet jól reagált az árcsökkentésekre, így a továbbiakban is ezen az úton kívánnak túladni a raktárkészleten.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A RIM próbálja pozitívan felfogni a kialakult helyzetet és a befektetők felé szeretné befektetésként láttatni a leárazásokat. A raktárkészlet kiszórásával ugyanis végső soron ki fog alakulni egy PlayBook installált bázis, amelyre a jövőben építeni lehet. A PlayBook-ra írt alkalmazások már jó eséllyel azonnal, vagy minimális módosítás révén futni fognak a jövőre érkező BBX operációs rendszerrel is, így a tablet jó terepet ad az új rendszer terjesztésére a megváltó telefonok piacra lépéséig. A vállalat bejelentése szerint 2012 februárjában a tablet jelentős szoftverfrissítést kap - ami várhatóan jelentősen növeli a PlayBook használhatóságát.

A harmadik negyedév során mintegy 150 ezer PlayBookot szállított le a RIM a viszonteladók felé, a partnereknél található raktárkészleteknek köszönhetően azonban ennél jóval több került a felhasználók kezébe. Az irány tehát jó, az eladások óvatosan lassan felpörögnek, a raktárkészletek pedig mind a RIM-nél, mind a partnereknél apadóban vannak. A promóciókat azonban finanszírozni kell - ennek tudható be a most bejelentett félmilliárdos leírás. A RIM ettől függetlenül továbbra is eltökélt, a kiadott nyilatkozat szerint kitartanak a tablet-piaci részvétel mellett, a PlayBookban és utódjaiban pedig hatalmas lehetőséget látnak - a piac ugyanis még mindig jelentős növekedési lehetőségeket tartogat, a kilépéssel és feladással pedig erről lemondana a vállalat.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról