:

Szerző: Koi Tamás

2011. október 10. 11:47

Nem csak nálunk halasztják a frekvenciaaukciót

Nem csak Magyarországon, hanem tőlünk nyugatabbra is halasztja a kormányzat a mobilfrekvencia-aukciót. A brit hírközlési hatóság múlt hétvégén bejelentette, az eredetileg tervezett időponthoz képest csak hónapokkal később kezdődik az árverés a szigetország mobilszolgáltatói számára.

A brit hírközlési hatóság, az Ofcom múlt pénteken közölte, elhalasztja az újabb, nagyobb sávszélességet biztosító mobilfrekvenciák árverését a szigetországban. Az árverést eredetileg a jövő év elején tartotta volna a hatóság, ám az érintettekkel tartott kötelező konzultáció után a szervezet úgy döntött, a jövő év végén tartja csak meg.

Indokolt

Az Ofcom indoklása szerint a nemrég megtartott konzultáción számos vitás kérdésre nem sikerült megnyugtató megoldást találni, a hatóság ezen visszajelzések alapján döntött végül a menetrend megváltoztatásáról. Konkrét információ azzal kapcsolatban egyelőre nem érkezett, melyek voltak ezek a vitatott kérdések, a szervezet véleménye szerint azonban mivel az aukció a helyi mobilpiacra komoly befolyással lehet a következő egy évtizedben, indokolt a néhány hónapos halasztás.

Nagy-Britanniában a hatóság a 800 és a 2,6 GHz-es frekvenciatartományban írt ki aukciót, a licitre kínált spektrumterjedelem a ma mobilszolgáltatásokra rendszeresített frekvencia legalább kétharmadát teszi ki. Nem biztos azonban, hogy az aukció elhalasztása befolyásolja az újabb szolgáltatások megjelenését, hiszen a licitre bocsátott frekvenciák csak 2013-ban szabadulnak fel, a 800 MHz-es sávot például addig analóg tévésugárzásra használják az országban.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Az aukció elhalasztásának hírét azonnal kommentálta a Vodafone, mely hangsúlyozta, örül neki, hogy a hatóság jobban megfontolja a feltételeket, pláne mivel 2013-nál amúgy sem lehetne hamarabb használatba venni a spektrumot. A késlekedés ugyanakkor nem jó hír a Hutchison Whampoa tulajdonában álló 3 UK számára - az ország legkisebb mobilszolgáltatója korábban többször is kifejtette, ahhoz, hogy szolgáltatási területeit bővítse, és a mobilszolgáltatás minőségét javítsa, mihamarabb újabb spektrumhoz kell jutnia.

Itthon más indíttatásból késik

Szintén múlt pénteki hír, hogy Magyarországon is halasztják a küszöbön álló frekvenciaaukciót, igaz, hazánkban már akár most is használatba lehetne venni a rendelkezésre álló spektrumot, ráadásul a brit csomaggal ellentétben nálunk csak a 900 MHz-es sávban értékesítenek összesen 10,8 MHz-nyi frekvenciát. Hazánkban ugyanakkor a mostani aukció révén újabb szereplővel bővülhet a mobilpiac, és bár a hatóság erről semmit nem nyilatkozott, a halasztással kapcsolatos huzavona alighanem ennek a potenciális piaci résztvevőnek kedvez.

Magyarországon az aukció jelentkezési határideje eredetileg október 20. lett volna, ezt az időpontot módosította a hatóság december 8-ra. A tervezett eredményhirdetés időpontja december 12-ről 2012. január 31-re módosult.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 21:02

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.