Szerző: Dojcsák Dániel

2011. szeptember 19. 14:53

Élesben indul a Google Wallet

Múlt héten a Google bemutatott egy teljes előzetes videót a Google Walletről működés közben, s innentől kezdve tudni lehetett, hogy a zárt tesztelési időszaknak hamarosan vége és végre elindul teljes fényében a projekt. Ez a ma be is következett.

Tegnap délután egy kiszivárgott dokumentum erősítette meg végleg a szeptember 19-i dátumot, ami persze nem jelenti azt, hogy az USA-ban varázsütésre mindenhol megjelenik az NFC-s megoldás. A Google időzítése azonban nem véletlen, hiszen a franciaországi Nizzában épp ma kezdődik az NFC World Congress, ami az utóbbi időszakban egyre felkapottabb RFID/NFC témakör legnagyobb gyűjtőhelyévé avanzsálódik a világon. A Google nem szerepel az előadók között a konferencián, viszont a MasterCard, a Google Wallett projekt legnagyobb partnere az NFC World Congress főszponzora.

Holnaptól a boltokban

A Wallet és az Offers még májusban mutatkozott be elsőként a világ előtt, amikor is a Google bejelentette, hogy az NFC-s mobilos pénztárca projektje olyan érettségi fázisba jutott, hogy megkezdődhetnek az első éles tesztelések. Azóta több helyszínen, egyre nagyobb felhasználói számmal folytak a kísérletek, az ígéret pedig az volt, hogy a nyár vége előtt elindul a teljesen éles, kereskedelmi szolgáltatás is.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Más szempontból viszont csalódást okoz a Google-MasterCard unió terméke, hiszen erősen limitált lett az első generáció. Egyrészt nincs a piacon semmilyen okostelefon a Nexus S 4G-n kívül, ami támogatná, az pedig csupán az amerikai mércével mérve kicsi Sprint szolgáltató kínálatában van meg. Másrészt az elfogadóhelyek száma is igen szűk. A MasterCard az USA-ban a kisebbik kártyás szereplő, így még egy szűrőn átmegy a potenciális fogyasztók köre. Egyelőre úgy tűnik, hogy csak a PayPass-képes MasterCard tulajdonos CitiBank ügyfelek léphetnek be a Google Wallet felhasználók szentélyébe.

Némi pozitívum, hogy a Google kifejlesztett egy NFC-matricát, amit régebbi okostelefonokra barkácsolva szintén elérhetővé válik az NFC-s fizetés, de ezzel kapcsolatban jelenleg nagy a csend, valószínűleg ez a megoldás még nem készült el teljesen. A következő fordulat a Nexus Prime lehet, ami a Google következő androidos zászlóshajója, természetesen Google Wallet kompatibilitással felvértezve. Várhatóan jövő hónapban érkezik meg és a jóval több ügyfelet számláló Verizon kínálatában lesz elérhető.

Kispálya?

A nagyok harcába igyekeznek beleszólni kisebb szereplők is és szintén az NFC World Congress keretein belül mutatja be a magyar Cellum csoport saját találmányát, ami a bankoktól és a mobilszolgáltatóktól független mobiltelefonos fizetést és számlafizetést ígér az NFC-technológiát felhasználva. A magyar újdonság fantázianeve az NFC CellLink az eddigi megoldásoktól eltérően épít arra, hogy az integrált NFC-chip képes áramot felvenni a készüléktől is, nem csak a közelbe tett terminál elektromos mezejéből, illetve képes összekapcsolódni a mobil kamerájával vagy egyéb szenzoraival, így komplexebb feladatok is végeztethetőek vele.

Egy ilyen variáció nem könnyíti meg az okostelefonos NFC-világban tájékozódókat, szabványok hiányában mindenki vakon tapogatózik és egyelőre nem eldőlt meccs, hogy milyen formában épül majd be az NFC a hétköznapokba. A Cellum víziója szerint az okostelefon egy adathidat képez a kártya és a számlakezelő között. Az alkalmazás platformfüggetlen, azaz sem a bankok, sem a mobil hálózati szolgáltatók rendszerei nem érintettek, a mobilból csupán a hardver kell.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról