Szerző: Gálffy Csaba

2011. szeptember 15. 13:47

IDF: Jönnek a következő generációs vállalati SSD-k

Adatközpontokba szánt SSD-t mutatott be az Intel. A teljesítmény és az élettartam SLC-szintű, miközben a kapacitás a korábbi generáció ötszörösére nőtt. Bővült a beépített funkciók skálája is, van már natív titkosítás és adatvesztés elleni védelem is.

Az Intel bemutatta legújabb, SSD 710 névre keresztelt, kifejezetten adatközpontokba szánt szilárdtest-alapú meghajtóját. A 2,5 hüvelykes formátumban érkező, MLC-alapú meghajtó 100, 200 és 300 gigabájtos változatokban lesz elérhető és hivatalosan az X25-E meghajtókat váltja. A korábbi generációhoz viszonyítva hasonló maradt az élettartam és a teljesítmény, a kapacitás viszont emelkedett, az ár pedig jelentősen csökkent.

Az SSD 710 az Intel saját, a 320-as modellben már bemutatkozott vezérlőegységet használja, a meghajtó firmware-ét azonban újraírták. A vezérlő sajnos továbbra sem támogatja a 6 gigabites SATA szabványt, így a merevlemez átviteli sebessége 3 gigabiten korlátozott. Az új meghajtók másodpercenként 38,5 ezer olvasás vagy 2,7 ezer írás végrehajtására képesek, ami megfelel az X25-E teljesítményének (35K/3,3K).

SLC-szintű élettartam

A meghajtó különlegessége az új típusú, MLC-HET flash memória, amelyet az Intel közvetlenül a vállalati felhasználású meghajtók számára fejlesztett ki. A HET (high endurance technology) modulok a hagyományos társaiknál akár harmincszor több írást is képesek elviselni, cserébe a "kiégett", írási ciklusainak végére ért meghajtó 12 hónap helyett csupán 3 hónapig marad olvasható.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Ez a kompromisszum az Intel szerint a megcélzott működési szerepben nem okoz problémát, ellenben jelentősen növeli a meghajtók élettartamát. Az élettartam növelésére szükség is van, a 25 nanométeres flash-modulok ugyanis jelentősen kevesebb újraírást viselnek el, mint a korábbi generációk. A divatossá váló gyakorlatnak megfelelően a meghajtók képesek a kapacitás egy részét tartalékolni, amelyet komponenshiba esetén aktiválnak. Adatvesztéstől ebben az esetben sem kell tartani, a különböző lapkákon tárolt adatokból a meghajtó képes rekonstruálni a kiesett elem tartalmát replikálni. Míg az X25-E SLC-alapú meghajtó 64 gigabájtos változatát 2 petabájt írásra specifikálta az Intel, az SSD 710 300 gigabájtos verziója még ideális esetben sem haladja meg a 3 petabájtot.

Extra funkciók

A leendő fogyasztók igényeinek pontosabb ismeretében az Intel is elkezdte beépíteni azokat a funkciókat, amelyek az előző generációból még kimaradtak. Az SSD 710 így képes AES-128-as szintű natív titkosításra, az írásra használt puffermemória áramkimaradás elleni védelmet kapott, illetve a meghajtókat az Intel hőérzékelővel is felszereli, amely a SMART-standardnak megfelelően kommunikálja a meghajtó állapotát.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról