Szerző: Dojcsák Dániel

2011. szeptember 6. 12:55

Készül a kínai Android-klón

A “kínai Google”, az ottani piacvezető webes keresővállalat, a Baidu saját operációs rendszerrel rukkolt elő, ami az Androidra épül, azonban a Google-szolgáltatások helyett a Baidu megoldásai kerülnek bele.

Az új kínai Android neve várhatóan Baidu Yi lesz, ami szinte teljes egészében megegyezik a Google-féle Androiddal. A kiadás után szabadon használható forráskódot a Baidu saját képére formálja, a számára szükségtelen részeket kiveszi, a saját szolgáltatásait pedig beleépíti, illetve a kínai felhasználók igényeinek megfelelő változtatásokat is elvégzi. Nyilvánvalóan az első fontos fejlesztés a kínai karakterkészletek teljes támogatása lesz.

来自中国智能手机操作系统 - szokjunk hozzá?

A Baidu önálló fejlesztési ágat hoz létre az Androidból, elszakad a Google-féle vonaltól és a későbbiekben nem feltétlenül követi azt, hanem egy teljesen párhuzamos Android változat kezdi meg életútját az ázsiai országban. Ez a hír egy érdekes helyzetet teremt az Amazon hasonló kezdeményezésével párhuzamosan, hiszen úgy tűnik, a Google terve, miszerint a saját kontrollja alatt tartja az Androidot, köddé válik. A Google számára ez azért kellemetlen, mert sem az Amazon, sem a Baidu ágakban nem a Google saját alkalmazásai futnak, így ezeken a készülékeken nem keletkeznek hirdetési bevételek sem számára a használatból.

Míg az Amazon Kindle tabletjén a szolgáltatások és az Amazon saját megoldásai lesznek a középpontban, addig a Baidu Yi kezelőfelületét a kínai cég úgy tervezi meg, hogy a saját keresődoboza legyen kiemelt. A Baidu már évek óta használja a “box computing” nevű projektet, amin még anno a Symbian Alapítvánnyal együtt dolgozott. Ez a megoldás lehetővé teszi, hogy a funkciók és az alkalmazások nagyon egyszerűen és gyorsan előhívhatóak legyenek a keresőmezőből. A régi projekt továbbfejlesztése ráadásul kényelmessé és hatékonnyá tette a teljesen cloudalapú szolgáltatások működését, legyen szó adattárolásról, médiastreamingről, adatelérésről vagy bármilyen webes alkalmazás futtatásáról. Ez a logika, amennyiben sikerül jól kivitelezni, a Google saját böngésző/cloud ökoszisztémájának, a Chrome OS-nek is versenyképes kihívója lehet.

Single sign-in

Ahogyan a Google is, a Baidu Yi is kínál majd egyszeri belépéssel elérhető szolgáltatásokat. A keresőn túl a levelezés, üzenetküldés, e-könyv olvasás, térkép- és zeneszolgáltatás is elérhető lesz a Baidu kínálatából, azaz a Google ugyanezen funkciót ellátó programjai mennek a kukába Kínában. Sőt, a keresőóriás azt is ígéri, hogy minden felhasználó kap egy 180 gigabájtos online tárhelyet, ahol a leveleit, képeket, névjegyzékeket és egyéb fájlokat tárolhat. Ezt a cloud stratégiát a Baidu egyébként egy az egyben a szintén kínai Alibaba mintájáról másolta le.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Amint elkészül a Baidu Yi, a vállalatnak mindössze meg kell szereznie a gyártói támogatást és piacra dobatni az első generációt azokból a termékekből, amik már nem az eredeti Androidot futtatják. Ezen felül szükség lesz a fejlesztők megtérítésére is, hiszen a teljesen leválasztott ágra valószínűleg külön kell majd módosítani, optimalizálni egy idő után pedig fejleszteni is az alkalmazásokat és webes szolgáltatásokat. Egyelőre ezekkel kapcsolatban nincsenek konkrét ígéretek, nem lehet tudni, hogy mely gyártók szállnak fel erre a vonatra, de a Baidu elmondása szerint már folynak egyeztetések, feltehetően szintén kínai cégekkel mint a ZTE vagy a Huawei.

Bent marad-e a Baidu Kínában?

Az érdekes fordulat az lenne, ha a Baidu nem csak Kínában, de Ázsia egyéb régióiban, esetleg a nyugati világban is feltűnne piaci szereplőként. A Google számára viszont szinte teljesen becsukta a kaput, s az után, hogy a webes keresőpiacon az amerikai cégnek nem sikerült elhappolni az egyre óriásibb kínai piacot, most az okostelefonos és tabletes világban is komoly veszteségeket kell majd elkönyvelnie .

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról