Szerző: Gálffy Csaba

2011. augusztus 24. 10:46

Kipróbáltuk: Sony Ericsson Xperia mini pro

Folytatja az androidos okostelefonok piacának lerohanását a Sony Ericsson. Az általános termékkategóriákat kipipálva most az Xperia X10 mini pro kapott utódot, amely pontosan az előd legnagyobb hibáit javítja. Az eredmény szinte tökéletes, ráadásul olcsó is.

A Sony Ericsson X10 Mini Pro túlzás nélkül kategóriát teremtett. Az apró telefon teljes billentyűzettel és Android operációs rendszerrel érkezett, a kettő kombinációja pedig egy valószínűtlenül funkcionális készüléket eredményezett. A gyártó valóban belenyúlt valamibe, és bár a Sony Ericsson nem adott ki eladási adatokat, biztosra vehető, hogy a telefonból több millió fogyott el. A folytatás sem maradt el, modernebb alapokon, 2.3-as verziójú Androiddal érkezett az új változat, amelynek nevéből elmaradt az X10, így már csak Xperia mini prónak hívják.

Ne javítsd meg azt, ami nincs elromolva - járhatott a japán-svéd gyártó mérnökeinek eszében, amikor az új telefon fejlesztéséhez fogtak. Ennek megfelelően a siker legfontosabb elemét, a tájkép formában szétcsúsztatható, teljes billentyűzetes kialakítást megtartották. Helyesen újragondolták azonban az apró kijelzőt, így az utód már nagyobb, érzékenyebb és sokkal szebb képet adó panelt kapott, valamint a hardver teljesítményét is a mai igényekhez igazították.

Külső

Az Xperia Mini Pro az androidos okostelefonok középkategóriájában versenyez, a gyártónak természetesen valahol meg kellett lépnie az ehhez szükséges költségcsökkentő lépéseket. Úgy tűnik, hogy ezúttal is a külső borítás és az anyaghasználat lett az, ahol a spórlás kezdődött, a telefon háza teljesen műanyag, és nem is a legjobb minőségű. A fehér változat csúszós műanyag felületei nem kellemes tapintásúak, az elemek nem illeszkednek tökéletesen, erősebb szorításra a a Xperia mini pro nyikorog. A hátlapot levéve láthatjuk, hogy a fröccsöntés is elég gyenge, az elemek belül sorjásak.

Az anyagminőség tekintetében az előző generáció sem volt jobb, az ár bizony alaposan behatárolja a gyártó rendelkezésére álló lehetőségeket. A legsúlyosabb kompromisszum a nyitó-záró mechanizmust érinti, megfigyeléseink szerint a vezető sínek is műanyagból készültek. Ennek megfelelően a telefon csukott állapotában is lötyög, érezhetően két különálló részből van, a nyitás pedig bizonytalan és kellemetlen érzéssel jár. Szerencsére nyitott állapotban a mechanika jól viselkedik, az elemek jól összezárnak, jelentős lötyögés nincs.

A telefon kinézetén sokat nem változtattak, ami első látásra is feltűnik, hogy a kijelző mérete jelentősen nagyobb lett (3 hüvelykes) és eltűnt a három elemű gombsor, helyette két érintőgombot, illetve egy fizikai "home" billentyűt kapunk. A  változás itt sem örömteli, a telefont ugyanis apró mérete és a csúszós műanyagok miatt nem egyszerű kézben tartani, az érintőgombok és az érintőkijelző kombinációjának köszönhetően pedig gyakorlatilag egyáltalán nem érhetünk az előlaphoz.

Ugyan hamar hozzá lehet szokni az Xperia mini pro megfelelő fogásához, a véletlenszerű adatbevitel azonban még így is megesik. A külsőt illetően külön negatív pont jár annak a mérnöknek is, aki az ajtós USB-portot megalkotta: túl kicsi körömmel esélytelen a kinyitás, a túl nagy karmok pedig könnyen letörhetnek (ez nyilván a célcsoportot jelentő hölgyek számára jelenthet veszélyt). A kis ajtócskát tartó műanyag darabnak hosszú életet nem jósolunk, a megoldás tehát idővel a készség letörése lehet.

A billentyűzet szerencsére hamar helyreállítja a telefon renoméját, az új beviteli eszköz ugyanis még jobb mint az előd amúgy is kiváló egysége. A valamivel nagyobb bennfoglaló méretnek köszönhetően a billentyűzetet kissé átrendezték, illetve megjelent a valódi négyirányú kurzorgomb. Ez a még mindig meglehetősen kicsi kijelző mellett nagyon hasznos, szövegszerkesztés közben ugyanis sokkal könnyebb így mozgatni a kurzort, mint ujjal pozicionálni. Érdemes megemlíteni, hogy végre a törlés gomb is a megfelelő helyére, a jobb felső sarokba került, így az új felhasználóknak is könnyebb lesz megszokni. Az egyes billentyűk az új modellen hosszabb úton, sokkal több visszajelzést adva működnek, pedig az előző generáció pattogós gombjai sem voltak rosszak. A kiváló billentyűzetnek köszönhetően mindenesetre a telefonon hosszabb szöveg bevitele sem okoz problémát, így a készülék tökéletesen alkalmas emailezésre és a hosszabb csevegésekben is jó partner.

Hardver

A telefon megkapta a második generációs, 1 GHz-en járó Qualcomm Snapdragon processzort, amely az Xperia család többi tagját, az Arcot, a Neót és a Playt is hajtja. Ez az alacsonyabb felbontású kijelzővel együtt ez azt jelenti, hogy a működés hihetetlenül sima és akadásmentes. Az alkalmazások gyorsan töltődnek, a processzor szépen kezeli a japán-svéd gyártó felületének összes animációját. A processzor mellett fél gigabájt RAM és mintegy 400 megabájt beépített háttértár kapott helyet, amelyet egy 2 gigabájtos microSD kártya egészít ki.

Számunkra a legmegdöbbentőbb újdonság azonban a kijelző volt, különösen, hogy az előző generációnak ez volt talán a leggyengébb pontja. A 2,5 hüvelykes, 320x240-es kijelzőt váltó 3 hüvelykes, 480x320 pixel felbontású panel ugyanis egyszerűen csodás. A relatív alacsony felbontás ilyen kis méretben nem okoz problémát, a pixelsűrűség épp eléggé magas. A színek azonban gyönyörűek, a kontrasztarány magas, a betekintési szögek pedig kiválóak. Bár a panel nem IPS-rendszerű, a kép minősége vetekszik bármivel, amit eddig láttunk - házon belül pedig egyenrangú az Arc kijelzőjével is.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

A hátlapon 5 megapixeles kamera kapott helyet egy LED-vaku társaságában. Sajnos az egység nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, nappal is kifejezetten gyenge képeket készít. A dinamikatartomány szűk, a világos részek gyorsan kiégnek, egyes részek pedig kivehetetlenül sötétek maradnak. A helyzet éjszaka csak romlik, a fókuszálás valószínűtlenül sok időbe telik, a vaku pedig csak két-három méterig képes megvilágítani a tárgyat. Az elkészült fotók élmények gyors megosztására alkalmasak, de ennél többet ne várjunk tőle.

A telefon akkus üzemideje is javult valamit az elődhöz képest, köszönhetően a frissebb operációs rendszer és a fejlettebb processzor jobb energiagazdálkodásának, valamint a jobb akkunak. A korábbi változat 930 mAh-s akkuja helyett az Xperia mini pro már 1200 mAh-s kapacitással rendelkezik. Ez azt jelenti, hogy a telefon aktív használat mellett sem adja fel reggeltől estig - a korábbi generáció sokszor késő délután már töltőért kiáltott.

Szoftver

A telefon a jelenleg legfrissebb Android-verzióval, a 2.3.3-mal érkezik, nagyobb társaihoz hasonlóan. A rendszerrel szemmel láthatóan megbarátkoztak a Sony Ericsson mérnökei, jól optimalizált, gyors eszközt raktak össze. A felület most az X10 mini pro és az újabb Xperiák keveréke, a készülék az elődtől megörökölte a kezdőképernyő sarkaiból elérhető ikonokat, a rendszer többi része azonban már az Arcban bemutatkozó felülettel rokon. Azt már csak remélni lehet, hogy a gyártó tanult a korábbi generációknál elkövetett hibákból és az új telefonoknál már gördülékenyen jönnek majd a friss szoftververziók. Biztosra azonban senki ne menjen, egyelőre androidos telefont úgy érdemes vásárolni, ha meg vagyunk elégedve a vásárláskor rajta található verzióval és nem bánnánk, ha soha nem jönne rá frissítés.

Az X10 mini pro esetében a kis kijelző kreatív gondolkodásra kényszerítette a szoftvermérnököket, ennek lett az eredménye a kijelző négy sarkában tanyázó négy ikon. A megoldás gyönyörűen működött, elég volt a legfontosabb funkciókat ide betenni a gyors elérés érdekében. Az utód továbbfejlődött ebben a tekintetben, sarkonként már nem csak egy, hanem akár három parancsikont is elhelyezhetünk, ilyenkor az első tapintásra megnő ezek mérete, majd a másodikra kiválaszthatjuk a megfelelőt.

Az ilyen apró, átgondolt finomságok az egész rendszerre jellemzőek. A programjainkat például Android-módra ABC-szerint, de egyéni ízlésünk szerint és automatikusan, a használat gyakorisága alapján is rendezhetjük. Vagy a névlistában legfelül megjelenik a készülék tulajdonosa is, így pillanatok alatt átküldhetjük névjegyünket emailben vagy SMS-ben - vagy megnézhetjük saját telefonszámunkat. Az előd számos apró bosszantó hibáját is javították, így például végre cserélhető a menü témája - az előző generáció kék egyenháttere ugyanis gyorsan nagyon unalmassá tudott válni.

Az operációs rendszerrel kapcsolatban egyetlen kifogásunk a kissé nyögvenyelős magyar fordítás lehet, sok esetben a tömör, szabatos magyar kifejezés helyett hivatalos, kacifántos és rövidítésre szoruló elnevezéseket találunk. A magyarítás azonban jól működik a gépelésnél, az ékezet nélküli szavakat kiváló hatékonysággal javítja ki a szoftver ékezetes megfelelőikre. Ezzel csak SMS írásánál lehet gond, ékezetekkel ugyanis csak rövidebb üzenetet küldhetünk.

A nagyon rövid szövegbevitelhez a legtöbb esetben nem kell kihúzni a billentyűzetet, hanem a hagyományos telefonok billentyűzetét imitáló virtuális eszközön gépelhetünk. Ez a névlistában való kereséskor, vagy URL-ek beírásakor nagyon jól működik. A virtuális qwerty billentyűzetek rajongóinak sem kell csalódniuk, portré módban elérhető ez a szövegbeviteli lehetőség is, bár haszna a fizikai gombsor mellett megkérdőjelezhető.

A rendszer amúgy az Androidtól elvárható összes funkciót tudja, így már natívan képes szinkronizálni az Exchange-szerverekkel is. A közösségi funkciókat a gyártó Timescape alkalmazása gyorsítaná fel, de az bemutatása óta továbbra is használhatatlan sajnos. Szerencsére a telefon Facebook-integrációja jól működik, egész jól tippeli meg az összetartozó neveket - a maradékot azonban nekünk kell manuálisan összekötnünk.

Összegzés

Az Xperia mini pro látványos fejlődést mutat az első generációhoz képest, szinte hihetetlen, hogy annak megjelenése óta még csak bő egy év telt el. Az okostelefonos piacra jellemző lendületes fejlődés a Sony Ericsson egyedi telefonját is eltalálta, a legjobb eredménnyel. A gyorsabb processzor, a nagyobb és jobb kijelző, illetve a korszerű operációs rendszer nagyon jó elegyet alkot az előd kialakításával. A telefon árazásának köszönhetően mindenképp komoly szereplő a középkategóriában, ha valaki ebben a szegmensben keres telefont, számolnia kell a japán-svéd gyártó legújabb termékével - ami valószínűleg a legmagasabb dicséret, amit ki tudunk osztani.

Az Xperia mini pro a Vodafone-nál Top kategóriás előfizetéssel ötezer, klasszik előfizetéssel 49 ezer forintba kerül, míg a telefon a legolcsóbban 15 ezer forintért vihető el a T-Mobile-nál (részletfizetéssel), két év hűségvállalással az ár 55 ezer forint. Az Xperia mini pro függetlenül 55-75 ezer forintért érhető el a piacon.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról