Szerző: Dojcsák Dániel

2011. június 23. 08:37

Fotótechnológia: Viszlát, autófókusz!

A Lytro saját technológiáját használva egy olyan kamerát hozott létre, amivel a felhasználó előbb elkészítheti a kívánt témáról a fotót, majd az exponálás után állíthatja be, hogy mi legyen éles a képen. A cég szerint még idén kézbefogható lesz az első ilyen gép. Még eggyel kevesebb kifogás, hogy miért nem sikerült a tökéletes kép.

Egyelőre nehéz eldönteni, hogy a Lytro technológiája csak egy különc funkció, vagy a kompakt fényképezőgépek következő generációinak egy új, kihagyhatatlan képessége lesz. A koncepció mindenesetre érdekes. A keresőben a témát kiválasztjuk, a megfelelő kivágáshoz igazítjuk, de a fókusszal és mélységélességgel nem kell törődni. Később a számítógépen egy klikkel lehet a fotón szereplő embereket élessé, a hátteret életlenné tenni, vagy éppen a távolban lévő hegyeket kiemelni.

50 millió dollárt ér a fókuszállítás mentes fotózás ötlete

A megoldás pontos technológiai hátterét nem ismerjük, de számítástechnikai berkekben komoly figyelmet vívott ki magának, illetve a prototípust kipróbáló fotósok is le voltak nyűgözve. A megoldás életképességét igazolhatja, hogy a Szilícium-völgyben működő cég 50 millió dollár befektetői pénzhez jutott, aminek segítségével a prototípusból elvileg egy éven belül elkészülnek az első kereskedelmi modellek. Fontos megjegyezni, hogy a Lytro megoldása nem holmi szemfényvesztés, az elmúlt évek célzott kutatásainak eredményeit tudták most publikálni.

A 31 éves Ren Ng még 2006-ban mutatta be a Stanford Egyetemen a koncepcióját Ph.D. szakdolgozati anyagként. Disszertációjával nem csak az újabb diplomáját szerezte meg, de egy tudományos versenyen a legjobb doktori disszertációnak választották a kidolgozott témát. Az elmúlt öt évben Ng a technológia fejlesztésén, illetve az elméleti koncepció terméknyelvre való lefordításán ügyködött társaival. Az ötletgazda szerint a leginkább népszerű felhasználási közege a Lytro megoldásnak a családi, baráti események, nyaralások, bulik fotózása lesz.

Konzumer és profi fotósoknak is tetszhet

Emellett viszont az amatőr és professzionális fotózásban is helye lehet az utólag változtatható fókusznak, legalábbis a prototípust korábban kipróbáló Richard Koci Hernandez fotóriporter azt állítja, hogy azonnal meglátta a technológiában a komoly lehetőségeket: “Az volt az “aha!” pillanat, amikor megláttam. Csak a képre és a kompozícióra kell koncentrálnod és nem kell aggódnod a képen belüli szintekért többé. Ez teljesen megváltoztathatja a fotóspiacot”.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

A Lytro előnye, hogy a trükk közben nem veszít a kép a felbontásából, a fényadatokat pedig több különböző szögből méri, ami segít az utómunka során az algoritmusoknak eldönteni, hogy a kép mely részei vannak azonos mélységben. A Lytro emellett sokkal gyorsabb mint a tükörreflexes gépek, nincs ugyanis késés a zár miatt, illetve az exponálógomb lenyomása után nem veszítünk értékes tizedmásodperceket, másodperceket az autofókusz miatt. Ez a tizedmásodperc szokott általában az a késés lenni, ami miatt egy érdekes pillanat jelentőségét veszíti. Ahogy a Lytro közleménye szépít: ez az idő, amikor a kisgyerek mosolyából grimasz válik.

A jelenleg 45 embert foglalkoztató Lytro elvben még idén megjelenik egy megvásárolható géppel, amit a konzumer piacra szán, így bármit is akar kezdeni a cég, a gép nem lehet néhány száz dollárnál drágább. A technológiában biztosan van prespektíva, s nem véletlen, hogy a fejlődéshez a Lytro a Microsoft, Apple, Google, Intel és a Sun soraiból is sikeresen elszipkázott néhány mérnököt.

A vállalat határozottan állítja, hogy a technológiáját maga szeretné értékesíteni saját eszközökben, s egyelőre nem gondolkodik azon, hogy nagy gyártók valamelyikének ada el az ötletet és a kivitelezést. Mivel értékesítési csatornái nincsenek, ezért indulásként biztosan valamely nagy online retail hálózatban jelennek meg a Lytro gépei, elképzelhető például, hogy az Amazonon keresztül lehet majd megvásárolni az új szerzetet. Addig is további leírásokat és demóképeket a Lytro hivatalos weboldalán lehet nézegetni.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról