Szerző: Bodnár Ádám

2012. március 29. 16:46

Tajvaniak szálltak be a Sharpba

A Foxconnt is birtokló Hon Hai megvásárolja a szebb napokat látott Sharp 10 százalékát, és ezzel a japán cég legnagyobb részvényesévé válik, jelentették be a felek a héten. A szerződéses elektronikai gyártó minden bizonnyal a Sharp LCD-gyártó kompetenciájára pályázik, egyesek az Apple-tévékészülék gyártására való felkészülést sejtik a háttérben.

Nem tudja egyedül folytatni a Sharp, az egyre erősödő jen és néhány rossz üzleti döntés által sújtott japán elektronikai gyártó 10 százalékát megvásárolta a Foxconnt is birtokló Hon Hai Precision Industries, amely a világ egyik legnagyobb elektronikai bérgyártója, a legtöbb elektronikai és informatikai vállalat beszállítója.

A Sharp a március 31-én véget érő pénzügyi évében 290 milliárd jenes, vagyis mintegy 3,5 milliárd dolláros veszteséget vár. A céget a természeti katasztrófák és az egyre dráguló jen is sújtja, miközben legfontosabb termékei, a tévékbe szánt nagyméretű LCD-panelek iránt a kereslet nem emelkedett a várt ütemben A cég 2009-ben állította csatasorba legújabb generációs LCD-gyárát, ahonnan 55 hüvelyknél nagyobb kijelzős tévék számára is készülhetnek panelek, azonban a piacon a vártnál kisebb az igény ekkora készülékekre, így a Sharp kénytelen volt megfelezni a 12 milliárd dolláros költséggel épített gyár kibocsátását. A cég pesszimista prognózisa szerint a következő pénzügyi évben se várható az LCD-tévék iránti kereslet számottevő bővülése.

A gondokkal küszködő cégnek a Hon Hai Precision Insdustries dobott mentőövet a héten, amikor 1,6 milliárd dollár értékben megvásárolta a Sharp részvényeinek 10 százalékát, és ezzel a japán cég legnagyobb tulajdonosává vált. Ez a legnagyobb tajvani bevásárlás a történelem során japán vállalatba, az ügyletben a Hon Hai vállalta, hogy a Sakaiban található LCD-gyár által gyártott panelek 50 százalékát megvásárolja - ezzel az üzemet újra csúcsra lehet járatni, a Sharp pedig elkerülheti, hogy hatalmas értékcsökkenési leírást kelljen elkönyvelnie a gyáron.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

"Lépnünk kellett valamit, mivel nyakunkon az erős jen és a gyorsan változó üzleti környezet" - mondta a bejelentés kapcsán Okuda Takasi, a Sharp elnök-vezérigazgatója, aki április 1-én az elnöki tisztséget is átveszi. "Többé nem opció mindent egy helyen csinálni, a fejlesztést, a designt, a gyártást, a marketinget és az ügyféltámogatást. Sokkal fontosabbá vált számunkra, hogy együttműködjünk az üzleti partnereinkkel és így legyünk sikeresek a piacon."

A Hon Hai csoporthoz tartozó Foxconn az Apple egyik legnagyobb gyártópartnere, a cég üzemeiben készülnek többek között az iPhone-ok, iPodok és iPadek is - a Bloomberg számításai szerint a Foxconn több mint 110 millárdos tavalyi forgalmának mintegy ötöde az Apple-től folyt be. A Sharppal kötött egyezség révén a Foxconn bebiztosította magának a Sharp csúcskategóriás LCD-inek egy jelentős részét, és ezzel helyzetbe hozhatja magát az Apple-nél, amely a pletykák szerint egy tévékészülék bemutatását tervezi.

A Hon Hai a Sharp tulajdonrészének és termékeinek megszerzésén túl az ügyletet arra is felhasználhatja, hogy kutatás-fejlesztési és gyártási kompetenciával bővítse LCD-gyártó leányvállalatát, a Chi Mei Innoluxot.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról