Szerző: Gálffy Csaba

2011. április 14. 14:56

Windows Phone 7: elérhetőbb hálózat és hardver

Nem csak a felhasználók számára, a fejlesztőknek is számos újítást hoz majd a Windows Phone 7 őszi frissítése. A Mango kódnéven fejlesztett új verziójú operációs rendszer engedélyezi a szabadabb hálózati kommunikációt, illetve hozzáférést ad a rendszer legtöbb eleméhez, beleértve a telefonos érzékelők adatait.

Felhasználói szemmel nagyjából tudható, hogy mit hoz majd a Windows Phone 7 operációs rendszer nagy őszi frissítése, a barcelonai Mobile World Congress-en Steve Ballmer bejelentette a legfontosabb új funkciókat, mint a multitasking és a telefonos Internet Explorer 9, valamint a Twitter-integráció. Kevés szó esett azonban a fejlesztők számára fontosabb kérdésekről, mint az alkalmazásbolt változásai, vagy épp az programozási interfészek bővülése. Ezeket az információkat a most zajló MIX11-es fejlesztői konferenciára tartogatta a Microsoft, most jelentették be a részletesebb, a fejlesztőket érintő változásokat.

Mélyebb integráció

A legfontosabb változás, hogy az alkalmazások végre képesek lesznek interakcióba lépni a rendszerrel, így az operációs rendszer nem csak az alkalmazások platformjául szolgál, hanem egy valóban szerves egészet tud képezni. A letöltött és telepített alkalmazások így hozzá tudnak majd férni például a névjegyzékhez vagy a naptár adataihoz, így gazdagabb integráció jöhet létre a gyári és a bolti alkalmazások között.

A több mint 1500 új API segítségével nem csak az adatokhoz, hanem a környezeti érzékelőkhöz is jobban hozzáférnek majd a programok, így például a gyorsulásmérő, helyzetmeghatározás és a kamera kombinációjával Layar-féle augmented reality programok is tudnak majd működni. A következő generációs telefonokkal szemben követelmény lesz a beépített giroszkóp is, illetve az operációs rendszer részévé válnak a szenzorok adatait egyszerűbb formára hozó matematikai transzformációk is - így nem kell majd minden alkalmazásnak magának feldolgozni a nyers adatokat.

Az Amazon alkalmazása már a friss környezettel készült.

A másik nagy változás, hogy jelentősen kiterjed a hálózati hozzáférés az eddig elérhető HTTP/HTTPS csatlakozáson kívül is. Ennek megfelelően a frissítés után jöhetnek majd az üzenetküldő szolgáltatások is, beleértve a Skype-ot, illetve a többi szolgáltatást is. Ugyan ezek funkcionalitását jelentősen kurtítja majd a korlátozott multitasking, ezek a programok eddig súlyos hiányosságai voltak a Windows Phone 7-es ökoszisztémának.

Almább az Apple-nél

A Microsoft sokat tanult az Apple-től a mobilos operációs rendszerek filozófiájáról, ezt mutatja, hogy az őszi frissítés gyakorlatilag ugyanolyan multitasking funkcionalitást hoz majd, mint amilyen az iOS eszközökön is elérhető. Az akkus üzemidőre hivatkozva ugyanis a Microsoft sem engedi teljes programok háttérben futását, pusztán néhány egyszerű feladat működhet a háttérben. Az engedélyezett feladatok közé tartoznak a zenei szolgáltatások, a fájlletöltés, az üzenetküldő alkalmazások futását azonban leállítja a rendszer, ahogy a navigációt kínáló programok sem futhatnak majd a háttérben. Ugyan a Microsoft elismeri, hogy valóban jó lenne az ilyen teljeskörű multitasking, az üzemidőre tett hatás azonban vállalhatatlanná teszi a széles implementációt.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Tett azonban a Microsoft néhány engedményt ebben a témában: ugyan az alkalmazások futása legtöbbször leáll majd, ha visszatérünk a kezdőképernyőre, a programokat alapban a memóriában tartja a rendszer, így gyorsan vissza tudunk lépni szükség esetén. A másik, hogy egyszerűsödött a csempék frissítése és a push értesítések kezelése. Mint ismeretes, eddig egy szolgáltatás nyújtásához saját szervert kellett üzemeltetni, amely elküldte a Microsoft szervereinek az értesítést, majd az küldte le a telefonra. A jövőben lehetséges lesz egyszerű, háttérben futó taskok írása, amelyek be tudják húzni az értesítéseket, illetve tudnak reagálni az olyan eseményekre, mint a töltőre csatlakozás vagy WiFi kapcsolat létesítése.

Silverlight és csiszolás

Az eredeti Windows Phone 7 a Silverlight 3-as funkcióira épült, csupán a telefonban irreleváns részeket vágta ki belőle a Microsoft. Az őszi frissítés során azonban magasabbra kerül a léc, az új programozási környezet majd a Silverlight 4 telefonos verziója lesz majd, illetve a natív, XNA-alapú, illetve a Silverlight-alapú programrészek kombinálhatóak lesznek. A fejlesztők számára jó hír lehet az is, hogy a frissítés után az SQL Server Compact Edition is a telefonos rendszer része lesz. Ez segít majd az alkalmazásoknak komplexebb adatstruktúrákat létrehozni és tárolni - ez eddig csak körülményesen volt megoldható.

Az új rendszer ezeken felül még számos kisebb-nagyobb javítással érkezik majd, így például javul a többszálúsítás kezelése, amelytől az érintőfelület reszponzívabbá válását várják. Modernebbé válik a szemétgyűjtés is, ennek köszönhetően kevesebb memóriát kötnek le majd a futó programok. Számos rendszerszintű módosítás eredményeképp tovább nő a teljesítmény is, az SDK beépített profiling eszközével pedig könnyebben kiszűrhetőek a programokat lassító megoldások.

SDK és fejlesztés

A Microsoft ígérete szerint a fejlesztői csomag már a május folyamán elérhetővé válik, ennek része lesz majd egy teljes emulátor is, amely szimulálni tudja majd a telefon minden állapotát - beleértve a környezeti érzékelők által küldött adatokat is. Erre hatalmas szükség is lesz, a telefonokra ugyanis csak jóval később, ősszel lesz elérhető, a fejlesztőknek pedig addig valódi telefon nélkül kell dolgozniuk.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról