Szerző: Bodnár Ádám

2012. március 23. 10:32

Új verzióval ünnepli 25. születésnapját a GCC

Március 22-én 25 éve, hogy Richard Stallman kiadta a GCC-t, amely az egyik legrégebbi nyílt forrású projekt. A huszonötödik évfordulót a 4.7.0 verzió megjelenésével ünnepelte a közösség.

Richard Günther, a GCC toolchain vezetője tegnap bejelentette a GNU Compiler Collection 4.7.0 elérhetőségét, amely az egyik legrégebb óta létező nyílt forrású szoftverprojekt (régebbi a Linuxnál is), valamint a legszélesebb körben elterjedt nyílt forrású fordító, a legtöbb Linux-disztribúciónak része. Ugyan a verziószám alapján nincs főverzió-váltás, Günther a bejelentés kapcsán küldött levelében "major release"-nek hívja a GCC 4.7.0-t, amely számos jelentős újdonságot vonultat fel 4.6.x sorozathoz képest.

A kiadási jegyzék a főbb újdonságok között említi a szoftveres tranzakcionális memória támogatását x86, x64 és Alpha platformokon.A memória tranzakcionális kezelése a szoftverek párhuzamosítását teszi egyszerűbbé azáltal, hogy leveszi a programozó válláról a függőségek kezelését. Nincs szükség "lockok" alkalmazására, a szálak memóriaműveletei nem várnak a zárolt adatokra, hanem a futás után ellenőrzik, hogy a használt adatok időközben megváltoztak-e. Amennyiben nem, úgy a szál futásának eredményeit a tranzakciókezelő érvényesíti ("commit"), amennyiben igen, akkor az eredményeket eldobja és újrakezdi a futást.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Az új C++ fordító a tavaly októberben elfogadott ISO C++1 szabványnak nagyobb részét fedi le, a C fordító pedig a decemberben ratifikált ISO C11 szabványt közelíti - derül ki Günther leveléből. Jelentős előrelépés történt a linkelésidejű optimalizáció terén, amely kevesebb erőforrással beéri és gyorsabb is. A kiadási jegyzék példaként a Firefoxot említi, amelynek linkelésidejű optimalizációja egy 64 bites rendszeren eddig 8 gigabájt memóriát igényelt, ezt sikerült 3 gigabájtra csökkenteni, maga a folyamat pedig tizedannyi ideig tart mint a GCC 4.6.x verzióval.

A GCC-be bekerült a Google-féle Go 1 nyelv támogatása is, derül ki a kiadási jegyzékből, azonban a könyvtártámogatás még nem teljes. A fejlesztők mindenképp szerették volna az évforduló napján kiadni az új GCC-t, ennek esett áldozatul a Go 1 könyvtártámogatása, amely az ígéret szerint a 4.7.1 verzióban teljesedik majd ki. Hardvertámogatás terén is előrelépés az új GCC, a 4.7.0 már támogatja többek között az Adapteva Epiphany, a Tilera TileGX és TilePro processzorokat, valamint a még meg sem jelent AMD Piledriver és Intel Haswell chipeket - előbbiek premierje még az idén, utóbbiaké pedig jövőre esedékes. ARM architektúrán a Cortex-A7 család támogatása jelenti az újdonságot.

A GCC 4.7.0 letölthető a projekt weboldalán felsorolt ftp-szerverekről.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról