Szerző: Koi Tamás

2011. március 4. 14:14

Modernizálja hálózatát a Vodafone is

Jelentős méretű hálózatmodernizációs projektet jelentett be mai sajtótájékoztatóján a Vodafone Magyarország. A cég megújuló hálózata LTE-képes lesz, de mindenhol nő az átviteli sebesség, ráadásul ha a kormányzati döntések kedvezőek lesznek, az egész ország 3G-s ellátottságot kap.

A Vodafone Magyarország hálózati berendezéseinek egy részét eddig is a kínai Huawei szállította, a mostani infrastruktúra-modernizáció után azonban a teljes hálózati forgalom a gyártó berendezésein (maghálózat, rádiós hálózat) keresztül zajlik majd - jelentették be a cégek egy mai sajtótájékoztatón. A távközlési vállalatnak 2007 óta partnere a Huawei, akkor kezdődött a Vodafone 3G-s hálózatának modernizációja, a mostani fejlesztéssel azonban a 2G-s berendezéseket is lecserélik, a Nokia Siemens Networks a Telenor után újabb magyarországi partnert veszít el.

A varázsszó: SingleRAN

A modernizációs folyamat részeként megújul a teljes rádiós hálózat, ami a fejlesztés jövő tavasszal várható lezárásával Single Radio Access Network (SingleRAN) eszközökből áll majd. Ezek a berendezések egyszerre képesek 2G, 3G és LTE technológiának megfelelően forgalmazni, az állomások paraméterezése központi szinten, szoftveresen zajlik. Az új bázisállomások további előnye a méret és energiatakarékosságból eredő hatékonyabb működés: egy új Huawei bázisállomás lényegesen kisebb helyet foglal, mint a régebbi, akár több szekrényt is elfoglaló (főleg a 2G-s berendezések esetében) eszközök, ráadásul energiafelvétele is fele a korábbiaknak.

A Vodafone hálózata a modernizációt követően az ügyfelek számára is szolgál majd kézzelfogható előnyökkel, mind a beszéd, mind az adatszolgáltatást illetően - mondta el a sajtótájékoztatón Döbrőssy Gábor, a vállalat műszaki vezérigazgató-helyettese. Az adathálózat így mindenhol képes lesz legalább az EDGE technológia által biztosított, pár száz kbps letöltési sebesség elérésére, a 3G-s lefedettségi területeken pedig 14,4 Mbps-os letöltési és 5,2 Mbps feltöltési sávszélességet biztosít majd a rendszer - legalábbis elméletileg. Döbrőssy hozzátette, bizonyos területeken, HSPA+ technológiával az elméleti 21 vagy akár 40 Mbps letöltési sebesség is elérhető lesz a Vodafone-nál (Budapest belvárosában már most is üzemelnek HSPA+ cellák). A szolgáltató mindeközben fokozatosan teljes IP-alapú adatforgalomra áll át, melynek révén a hálózat késleltetési ideje és adattovábbítási hatékonysága is tovább javul majd.


Országszerte 400 új bázisállomás épül

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A modernizációs folyamattal párhuzamosan országos 3G-s elérését is növelni kívánja a Vodafone, így a következő egy évben országszerte nagyjából 400 új bázisállomás létesítését tervezi a szolgáltató, elsősorban a vidéki térségekre koncentrálva. Amennyiben a kormány a jelenleg kihasználatlan E-GSM sávot felszabadítja adatforgalmazási célra (GSM refarming), a 3G-s szolgáltatások országos lefedettsége már jövő ilyenkorra megközelítheti a 99 százalékot.

A sajtótájékoztató vendége volt dr. Fellegi Tamás, a Nemzeti Fejleszési Minisztérium tárcavezetője, aki újságírók előtt kijelentette, a frekvenciatenderek kapcsán a kormányoldali javaslattervezet már készen van, az egyeztetések megtörténtek az illetékes hatóság (Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság), valamint a kormány közt, így a részleteket "napokon belül" megismerhetik a szolgáltatók, illetve a nyilvánosság is. Fontos kérdés ezzel együtt, hogy a kormány nyílt, vagy zárt pályázaton kívánja értékesíteni a frekvenciákat, vagyis ad-e lehetőséget arra, hogy egy negyedik szolgáltató megjelenjen a piacon akár csak adatszolgáltatással.

Páratlan lehetőség

A Vodafone számára a mostani hálózatmodernizációs folyamat páratlan lehetőséget kínál arra, hogy megerősítse piaci jelenlétét az adatszolgáltatások szegmensében, vagyis azon a területen, mely a legdinamikusabb növekedés előtt áll az elkövetkező időszakban. A szolgáltató a magyar piacra évekkel ezelőtt utolsóként érkezve késve és lassan mozdult a 3G-s technológia begyűrűzésére, lemaradása mind műszakilag, mind lefedettséget tekintve még néhány évvel ezelőtt is igen jelentős volt.

Részben a hálózat fokozatos fejlesztésének, részben a marketingakcióknak köszönhetően az ügyfélbázisának méretét tekintve tavaly végül beérte, majd lehagyta a jelenleg szintén hálózatot fejlesztő Telenor Magyarországot a Vodafone, jóllehet attól még messze van, hogy a piacvezető T-Mobile-t komolyan szorongassa. Az NMHH legfrissebb, ma publikált gyorsjelentése szerint a Vodafone-nak januárban nagyjából 280 ezer aktív mobilnet-előfizetője volt, miközben a T-Mobile 496 ezer, a Telenor pedig 239 ezer forgalmazó ügyfelet tudhatott magáénak.


Mobilnet-előfizetők száma
HWSW-grafika. Forrás: NMHH

A Vodafone elképzelései szerint a munkálatok befejezésével a legjobb minőségű, legmodernebb és leggyorsabb mobilhálózattal a piros szolgáltató rendelkezik majd az országban, igaz, ehhez alighanem lesz egy-két szava a Telenornak, mely a ZTE-vel karöltve jelenleg is a hálózat fejlesztésén dolgozik, valamint a piacot vezető T-Mobile-nak is, ahol a HWSW információi szerint éppen most zajlik a rádiós hálózati infrastruktúra beszállítói tendereztetése. Kiszivárgott információk szerint a tenderen az összes jelentős piaci szereplő elindult, a győztes beszállító kiléte azonban még nem ismert.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról