Szerző: Gálffy Csaba

2011. február 28. 11:50

Megveheti a román UPC-t a Digi anyacége

A Digi anyavállalata mintegy 300 millió dollárért juthat a UPC teljes romániai leányvállalatához. A kiszivárgott információk szerint az RCS az ügylet keretében kivonul néhány európai ország piacáról és átadja ügyfeleit a UPC-nek, bár azt még nem lehet tudni, hogy mely országokról lehet szó.

Bombaként robbant hétvégén Romániában a hír, miszerint az RCS felvásárolja a teljes UPC Romaniát. Bár pontos, mindenki által elfogadott adatok nincsenek,de becslések szerint a teljes romániai tévépiac 55 százaléka felett szerez így ellenőrzést az RCS. A Versenytanács még nem nyilatkozott, de a gazdasági miniszter szerint az üzlet nem vet fel aggályokat.

Magyar gyökerekkel

Az RCS irányítója Teszári Zoltán nagyváradi vállalkozó, neki 43 százalékos részesedése van a cégben, a maradékon az Epic és a Quadrant befektetési társaságok, valamint számos más romániai üzletember osztozik. A cég 1993-as indulása óta a romániai távközlési piac egyik legfontosabb résztvevőjévé vált, köszönhetően a rendkívül agresszív, hitelből finanszírozott felvásárlásoknak. Az évtized elején az RCS és az Astral Telecom egymással versengve vásárolta meg a városi lakónegyedek néhány száz előfizetővel rendelkező kis internetszolgáltatóit, így téve szert jelentős piaci erőre. Az Astral Telecom később az UPC részévé vált, így a fő versenytárs szerepét a hollandok vették át. Amennyiben a nagyváradi cég bekebelezné a UPC-t, alapvetően változnának meg a romániai piaci viszonyok.

A sportesemények jelentős vonzerővel rendelkeznek a szomszédos ország tévépiacán, a román, spanyol, olasz nemzeti ligák meccseiért rengetegen hajlandóak tévészolgáltatót váltani - az elmúlt évben pedig mindkettőt az RCS tévémárkája, a Digi TV szerezte meg, a Forma-1 és más nagy sporteseményekkel egyetemben. A tévépiacra csak nemrég belépő Romtelecom, a UPC és az RCS minden tavasszal hatalmas licitálásba kezdett az exkluzív sugárzási jogokért, a tévénézők nagy bánatára. Az új viszonyok között azonban az RCS kihasználhatja majd piaci erőfölényét és akár olcsóbban is megszerezheti a közvetítési jogokat.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A UPC távozása a romániai piacról könnyedén betudható a cég gyenge piaci szereplésének, 2010 folyamán az előfizetők mintegy 7 százaléka pártolt el a UPC-től és kötött szerződést más szolgáltatókkal. A cég európai vezetői valószínűleg gyorsan ki akarnak szállni a félresikerült romániai üzletből, ez lehet az oka a viszonylag alacsony árnak is. 2004-ben a UPC 400 millió dollárt adott a piaci jelenlét gerincét adó Astral Telecomért, most viszont 300 millió dolláros árról szólnak a hírek. Akkor a befektetés révén a UPC lett a vezető romániai tévészolgáltató, az évekig tartó gyilkos árverseny közepette azonban az RCS-nek mára 2,7 millió tévéelőfizetőt szerzett, míg a UPC csak 1,15 millió ügyféllel rendelkezik, a Deutsche Telekom érdekeltségébe tartozó Romtelecom pedig 1 millióval.

Hitel mint befektetés?

Az RCS sikere mögött fontos elem a bankokkal ápolt jó viszony. Ugyan a cég hatalmas adóssághalmazt görget maga előtt, a pénzintézetekkel folyamatosan sikerül megegyezésre jutni a törlesztendő hitelmennyiségről. Egyelőre úgy tűnik, jogosan bíznak a bankok Teszáriban: az RCS már 700 millió dollár fölötti bevétellel rendelkezik évente és az adósságállománytól eltekintve kifejezetten egészséges cég képét mutatja. A romániai UPC felvásárlása a már hagyományosnak számító forgatókönyv szerint, hitelből jön létre: a telekommunikációs cég vezetői a napokban tárgyaltak a Goldman Sachs, a Credit Suise és a Morgan Stanley képviselőivel a 300 millió dolláros hitelről és a cég idén törlesztendő 175 milliós adósságának átütemezéséről.

A romániai Versenytanács valószínűleg hivatalból vizsgálatot indít majd a felvásárlással kapcsolatban, az RCS futószalagon végzett felvásárlásai kapcsán azonban már jó kapcsolatot alakított ki a tanáccsal és az annak munkáját felügyelő gazdasági miniszterrel is. Bár ez az ügylet nagyságrendekkel nagyobb, mint bármelyik előző, Valerian Vreme miniszter szerint nincs szó monopolhelyzet létrejöttéről és a fogyasztók érdekeinek csorbulásáról.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról