Szerző: Bodnár Ádám

2011. február 8. 11:01

Két ingyenes magyar tankönyv a Microsofttól

Két ingyen letölthető e-könyvet adott ki a Microsoft Magyarország, egyiket webfejlesztők, másikat pedig a Silverlight 4-gyel megismerkedni kívánók "forgathatják".

Két új e-book tölthető le ingyen a Microsoft Magyarország weboldaláról, az egyik a nemrégiben megjelent ingyenes WebMatrix weboldalfejlesztő eszköz használatát oktatja, a másik pedig a Silverlight 4 megismerését segíti.

A január közepén kiadott ingyenes WebMatrix azokat a felhasználókat célozza meg elsősorban, akik most ismerkednek a webprogramozással és weboldalkészítéssel. A WebMatrix tartalmaz minden eszközt és programot, amely egy működő weboldal elindításához szükséges, van benne webszerver (IIS Express), futtatókörnyezet (ASP.NET) és adatbázis (SQL Server Compact) is, többféle nyelvet is támogat (pl. PHP), valamint összekapcsolható népszerű nyílt forrású tartalomkezelő keretrendszerekkel, mint amilyen a WordPress, a Drupal, a Joomla vagy a DotNetNuke.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A programmal együtt a Microsoft számos videót és oktatóanyagot is elérhetővé tett, ezeket egészíti ki az a magyar nyelvű tankönyv, amely az alapoktól indulva, az internet és a webes protokollok működését, valamint a HTML-t is bemutatva vezeti be az érdeklődőket a weboldalkészítésbe. A WebMatrix tankönyv a Microsoft Magyarország fejlesztőknek szánt közösségi weboldaláról, a devportalról tölthető le.

Míg a WebMatrix elsősorban a kezdőknek szól, a Silverlight 4 működését és használatát tárgyaló könyv inkább a profi fejlesztőket célozza. A szerzők célja az volt, hogy bemutassák a Silverlight 4 technológiát és hozzásegítsék a hazai szakmai közösséget ahhoz, hogy magyar nyelven is elérhetők legyenek az alapvető információk. A könyv nem egy erre szakosodott professzionális kiadó terméke, hanem a hazai fejlesztőközösség öt szakemberének munkájából született - Árvai Zoltán, Csala Péter, Fár Attila Gergő, Reiter István és Tóth László a száraz tények mellett igyekezett a lehető legtöbb gyakorlati tapasztalatot is átadni.

A Silverlight 4 tankönyv szintén a devportalról tölthető le.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról