Szerző: Gálffy Csaba

2011. február 3. 15:19

Az iPad miatt fogy kevesebb grafikus chip?

Óvatosan a tabletek irányába mutogatnak az elemzők, ha a grafikus lapkák piacáról kérdezik őket. Az év elején jósolt 13-17 százalékos növekedés helyett mindössze 4,3 százalék jött össze, és nincs szemmel látható oka a hiánynak.

Erősen kezdett a grafikus magok piaca 2010-ben. Az első negyedév 44 százalékos növekedéssel indított, az első félév végén pedig még mindig 38,6 százalékos növekedést mutattak a Jon Peddie Research adatai. A harmadik negyedév azonban már mínuszos lett, 1,2 százalékkal a 2009-es szint alá estek az eladások. Ebbe a sorba illeszkedik a negyedik negyedév, a visszaesés ekkor már 7,8 százalékos lett az előző évhez képest. Az év eleji lendület így valamikor a második negyedév végén megtört és az év végére masszív zsugorodássá vált. A teljes évre vonatkozóan azért maradt egy gyenge, 4,3 százalékos növekedés, ennél azonban a piac és az elemzők is többet vártak.

De hová tűnt a növekedés? A válságnak gyakorlatilag vége, a fogyasztók (az európai piacot leszámítva) boldogan költenek, a piac mégis alig hozta a válság sújtotta 2009 számait. A Jon Peddie Research szerint a ludas az iPad lehet, bár az elemzőcég is hangsúlyozza, ez jórészt találgatás. A logika szerint ugyan a fogyasztók jócskán költöttek a karácsonyi szezonban, a vásárolt kosár összetétele azonban megváltozott. Azzal, hogy a tabletek és az okostelefonok kerültek az érdeklődés homlokterébe, olyan számítástechnikai eszközökre költöttek a vásárlók, amely nem szerepel a szűken vett grafikus piac definíciójában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A Jon Peddie szerint amúgy a negyedév nagy vesztese az Intel, amely az előző negyedévhez képest 7,3 százalékkal kevesebb grafikus chipet adott el - és ebben benne vannak a CPU-ra integrált magok is. Az AMD jó negyedévet zárt, 11,2 százalékkal tudta növelni eladásait az előző ünnepi szezonhoz képest. Az NVIDIA eközben jelentősen, 15,1 százalékkal esett, bár ennek inkább a kitörően jó 2009-es zárás, mint a mostani gyengélkedés az oka.

Az elemzőcég szerint a grafikus piac általában jó előrejelzője a következő néhány PC-s negyedévnek, így a mostani eredmények nem sok jót ígérnek az ágazatnak. Ennek ellenére a kilátások nem negatívak, az üzleti kereslet továbbra is jelentősen emelkedik, ezt pedig középtávon nem fogja elérni a táblagépek rohama. Bár eladott darabszám tekintetében a táblagépek alaposan beleharapnak a teljes számítógépes piacba, az iparágra különösebb veszélyt nem jelent az amúgy is alacsony eredményhányaddal kecsegtető netbookok piacának elvesztése.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról