Szerző: Koi Tamás

2011. január 27. 11:22

Androidos alkalmazások futhatnak a BlackBerryken?

Nem kizárt, hogy az új platformra épülő BlackBerryken, illetve a Research in Motion tabletjén, a PlayBookon androidos alkalmazások futnak majd a jövőben, állítja egy internetes szakblog. Ha a spekulációk beigazolódnak, sokat nyerhet a kanadai cég, de a Google-RIM összeborulásnak több buktatója is van.

Nem először hallani pletykákat és találgatásokat arról, hogy a RIM azt fontolgatja, hogy a jövőben megjelenő QNX-es megoldásait (az első ilyen eszköz a hamarosan megjelenő PlayBook lesz) bizonyos szinten Android-kompatibilissé teszi, vagyis a tableteken és okostelefonokon olyan alkalmazásokat is lehet majd futtatni, melyeket eredetileg androidos készülékekre fejlesztettek. A RIM ezzel egycsapásra kiszélesíthetné a különböző mobilkommunikációs eszközeihez jelenleg elérhető, meglehetősen szegényes alkalmazásválasztékot, más kérdés, hogy az implementációnak több buktatója is lehet, ráadásul egyáltalán nem biztos, hogy a kanadaiak érdekeit szolgálja az efféle nyitás.

A találgatások alapját legfőképpen az adja, hogy a RIM korábban megerősítette: a QNX platformon az alkalmazások visszamenőleges kompatibilitása érdekében Java VM futtatási környezetet is biztosít majd, így az App Worldben elérhető programok nagy része, valamint a vállalatok saját fejlesztésű alkalmazásai minimális módosítás árán futtathatók lesznek majd az új eszközökön is. A Boy Genius Report tegnap biztos forrásra hivatkozva állította, hogy a kanadai cég az Android operációs rendszernél is használt Dalvik VM-et fogja választani erre a célra, ami - legalábbis elvileg - lehetőséget adna arra, hogy a Google mobil operációs rendszerére írt alkalmazások jó része a BlackBerryken is használható legyen.

Szakértők ezzel együtt felhívják a figyelmet, hogy az androidos alkalmazások portolása a BlackBerrykre mindenképpen igényelne bizonyos mértékű kódoptimalizációt, de ettől függetlenül is kétséges, hogy a program ugyanazt az élményt tudná nyújtani egy BlackBerryn, mint például egy csúcskategóriás androidos okostelefonon. Ennek egyik elsődleges oka az eltérő rendszerkörnyezet lehet (a QNX valósidejű mikrokernelre épül, az Android pedig monolitikus, módosított Linux-kernelre), amiért a portolás nem csak teljesítmény, hanem kompatibilitási problémákat is felvethetne.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Több szempontból is szkepticizmusra adhat okot a RIM eddigi stratégiája és piaci pozíciója is. A robusztus, egyedi platformot használó BlackBerryk tradicionálisan az üzleti szférában rendelkeznek erős támogatottsággal, vagyis azon a területen, ahol az Android egyelőre nehezen találja a helyét. Másfelől a kanadai gyártó láthatóan inkább az Adobe fejlesztői platformja felé terelné elsősorban a szoftverkészítőket, ezzel látványosan ujjat húzva legnagyobb tengerentúli riválisával, az Apple-lel.

A legmerészebb találgatások szerint ettől függetlenül az sem elképzelhetetlen, hogy a RIM és a Google együttműködési megállapodást kötnek, így a kanadaiak az Android platform egyfajta külső támogatóivá válhatnak, miközben megpróbálják megőrizni identitásukat és egyediségüket. Optimista vélemények szerint egy ilyen megállapodással mind a RIM, mind a Google jól járhatna, mivel a BlackBerryk az android-kompatibilitással felvértezve a kommersz piacon is számottevőbb szereplővé válhatnának, a Google pedig egy újabb, jelentős partnerrel tovább erősíthetné az Android pozícióját, illetve még vonzóbbá tehetné a fejlesztők számára a platformot.

A RIM egyelőre nem kommentálta érdemben a Dalvik VM implementálásáról, valamint annak hatásairól szóló pletykákat.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról