Szerző: Dojcsák Dániel

2011. január 26. 15:34

Szinte tökéletes a Firefox 4 legújabb bétája

A Mozilla rekordot dönt a végleges verzió előtt kiadott béták számával a 4-es verziójú böngészőjével. Immár a tizedik béta érkezett meg, pedig új funkciókkal már nem gazdagodik, csak a meglévők csiszolása és a teljesítmény optimalizálása folyik.

Alig kilenc nappal a Firefox 4 beta 9 után a Mozilla egy újabb kiadást mutatott be készülő böngészőjéből. Az új béta még a kilencesnél is kevesebb újítással rendelkezik, s leginkább a stabilitás javult, illetve a Mac OS X felhasználók örülhetnek a finomhangolásnak.

A Firefox 4 már 2010 végén “feature lockdown” stádiumba került, azaz lezárták a képességek és funkciók implementálását, az akkor megismert verziót ebből a szempontból véglegesnek tekinthetjük, kizárólag a működés finomhangolása, a különböző komponensek összecsiszolása zajlik már csak. A végleges verzió várhatóan jövő hónapban készül el.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

A böngésző egyik erőssége a Mozilla által fejlesztett JaegerMonkey JavaScript motor, ami további hardveres gyorsítással erősíti a weboldalak feldolgozását, illetve a fejlesztőknek megadja azt a lehetőséget, hogy külön plug-in nélkül használjanak 3D grafikai megoldásokat a WebGL-en keresztül. A mostani bétában kompatibilitási hibákat javítottak ki a programozók, illetve néhány kisebb stabilitási fejlesztést hajtottak végre, ami az Adobe Flash-t és a Mac OS X kombinációjában tapasztalható gondokat orvosolja. Ezen felül az új verzió memóriafelhasználási gyakorlata is javult.

A Firefox 4 beta 10 letölthető a Mozilla oldaláról Windows, Linux és Mac OS X operációs rendszerre. Habár ennél nagyobb fordulatokra már nem lehet számítani, a Mozilla közlése szerint még egy további bétára lehet számítani, s a 11. próba után érkezik meg a kiadásra jelölt (RC) verzió, s február végén a végleges.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról