:

Szerző: Dojcsák Dániel

2011. január 26. 09:55

Az Apple terjesztheti el a mobilos fizetést

A Bloombergen tegnap megjelent riport szerint az Apple komolyan tervezi egy mobilos fizetési rendszer elindítását, amivel a jövőbeni iPhone és iPad felhasználói a beépített NFC chipet használva költhetnék az Apple rendszerén keresztül pénzüket. Ha sikerül, akkor az Apple nemcsak az IT cégek között lesz az egyik legnagyobb.

Az nem kérdéses, hogy a Google Nexus S példája ragadós lesz, s a következő generációs iPhone-ban és az iPad 2-ben is lehet NFC chip. Az igazi varázslat az lehet az Apple részéről, ha az NFC integrációt is a szokásos zárt módon oldja meg, s a fizettetést nem bízza külső szolgáltatókra, pénzintézetekre, hanem az iTunes és App Store pénzügyi rendszerét felhasználva egy univerzális fizetőeszközt hoz létre, az iPhone 5-öt digitális pénztárcává átalakítva.

iPhone pénztárca

A Bloomberg szerint az iPhone 5-be mindenképp bekerül a Near Field Communication technológia, igaz ez eddig sem volt túlzottan kérdéses, sőt, már hónapokkal ezelőtt tudni vélték többen. Az Android NFC-támogatásának napvilágra kerülése óta ez alapnak számít. Arról viszont eddig nem sok szó esett, hogy egy egyszerű hardverimplementáción túl az Apple mit kezd ezzel a helyzettel.

Az NFC mobilokba integrálása már hosszú évek óta terítéken van, a Nokia neki is futott pár évvel ezelőtt, de beletört a bicskája. Kivételesen az új megoldással nem az volt a baj, hogy nehezen lehetett volna elhelyezni vagy, hogy nagyon drága lett volna, hanem hogy nem volt elterjedt fizetési rendszer mögötte. Úgy pedig nehéz fizetőeszközt adni az emberek kezébe, hogy azt nem fogadják el sehol, másra pedig nem lehet használni. A papírpénz legalább hasznos lehet akkor is, ha épp nem egy kasszánál nyújtjuk át épp.

A 2011-ben megtörténhet, hogy az Apple felrázza a felhasználóit és megteremti a mobilos fizetés igényét legalább az Egyesült Államokban, amikből a kereskedők egyszerűen nem maradhatnak ki. A helyzet hasonló lesz az iPaden megjelenő magazinokhoz, amely nélkül ma már szinte nem is létezhet valamit is magára adó újság. Az európaitól eltérő, s ráadásul egységes jogszabályi környezet pedig alkalmassá is teszi az Egyesült Államokat arra, hogy az Apple iTunes piacterének fizetési rendszerét fizikai boltokban, automatáknál vagy egyéb kereskedelmi egységekben elfogadtassák.

Olcsó, gyors, kényelmes fizetés minden okostelefonhoz

Hiába jött ki elsőként a Google és a Samsung a Nexus S-szel, a beépített NFC-chip nem túl hasznos, amíg nincs mögötte szoftver. Eközben az Apple fizetésfeldolgozási rendszere mögött van 100 millió élő, aktívan fizetésre használt iTunes-fiók, s ezek szinte mindegyike érvényes, terhelhető bankkártyával vagy hitelkártyával van összekötve. További lehetőségeket tartogat, hogy az NFC-vel nem kizárólag a fizetési tranzakció bonyolítható, hanem akár adatok (képek, szövegek, linkek) is átvihetők. .

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Az Apple várható sikerével párhuzamosan a Google is minden bizonnyal megpróbálja a Checkoutot helyzetbe hozni, a Facebook pedig a Credit szolgáltatását igyekszik majd univerzálisabbá tenni. A klasszikus fizetési szolgáltatóknak tehát óvatosnak kell lenniük, s meg kell őrizniük előnyeiket és a márkák kedveltségét, mert a PayPalnak sem biztos, hogy elég az eBay-hátszél ahhoz, hogy ebben a játékban állva maradjon.

Pedig a mikrofizetési piac óriási lehetőségeket és óriási összegeket rejt magában világszerte. Manapság a kártyás fizetések viszonylag drágának számítanak a tranzakciós díjak miatt, de az olcsóbb fizetési módszerek, mint a PayPal vagy egyéb online pénztárcák egyelőre nem hordozhatók. Az okostelefonok azonban hordozhatóvá teszik őket.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 01:53

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.