Szerző: Bodnár Ádám

2010. december 6. 18:38

Megérkezett a Google új okostelefonja, a Nexus S

Végre bemutatkozott a Google új, saját márkanév alatt forgalmazott telefonja, a Nexus S, amelyet a Samsung gyárt. Ez nem csak egy csúcskategóriás androidos mobil, hanem az Android 2.3 referenciakészüléke is egyben.

Végre megérkezett a Google Nexus S, amely az első okostelefon Android 2.3 operációs rendszerrel. A mai premier után nem sokkal, december 16-án a készülék megjelenik az amerikai Best Buy áruházlánc üzleteiben, december 20-től pedig a brit Carphone Warehouse-nál is kapható lesz, mégpedig szolgáltatófüggetlenül, 550 fontos (182 ezer forintos) áron. A készülék iránt érdeklődők a Google oldalán feliratkozva kérhetnek értesítést a további részletekről.

A Samsung által gyártott készülék a ma elvárható csúcsot képviseli: 4 hüvelykes, WVGA felbontású Super AMOLED kijelzője, 1 GHz-es Hummingbird processzora, 16 gigabájt belső memóriája, 5 megapixeles autofókuszos kamerája egyaránt tiszteletre méltó, mint ahogy a 802.11n szabvánnyal kompatibilis Wi-Fi, valamint a 7,2/5,7 Mbps sebességre képes HSPA-vezérlője is. A készülék meglepően vékony és könnyű (129 gramm), kialakítása semleges, de a megjelenését nagyon feldobja a homorított üveg előlap.

Az eszköznek azonban nem a hardvere, hanem a szoftvere érdekes igazán, ezen debütál ugyanis az Android vadonatúj, Gingerbread kódnevű verziója. Az Android 2.3 a vállalat tájékoztatása szerint olyan új képességeket hoz mint az áttervezett kezelőfelület és az új virtuális billentyűzet, amelyen könnyebb a gépelés - a billentyűket mostantól könnyebb "eltalálni", mert távolabb kerültek egymástól.

Egyszerűbb lett a copy-paste is, illetve említésre méltó újdonság az integrált VoIP-hívás: egy SIP-kompatibilis szolgáltatásban létrehozott azonosítóval közvetlenül a címjegyzékből lehet internetes hívásokat indítani. Külön letöltéskezelőt is kapott a Gingerbread, ahol a felhasználók egyetlen felületen kezelhetik az összes letöltött állományt. Az Android 2.3 kevésbé látványos de annál fontosabb újdonságokkal is szolgál: a Google azt állítja, az optimalizációnak köszönhetően a szoftver még gyorsabb mint elődei, valamint takarékosabban bánik a hardverrel, ami a hosszabb akkus üzemidőben érhető tetten.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Korábban már volt szó róla itt a HWSW-n, hogy az Androidba és a Nexus S-be beköltözött az NFC-támogatás is. A Near Field Communications egy olyan technológia, amely érintéssel teszi lehetővé az adatcserét, ilyen elven működnek például egyes bankkártyák is. Az Android 2.3 egy teljes NFC API-k kapott, amelyen keresztül az alkalmazások hozzáférhetnek ehhez a funkcionalitáshoz Multimédia terén a VP8 videokodek, valamint az erre és a Vorbis audióra épülő WebM konténer, illetve az AAC és az AMR támogatása lehet érdekes, illetve hogy az alkalmazások a készülékekben található összes kamerához hozzáférhetnek - a Nexus S-ben az előlapon is van egy. Az Android 2.3 újdonságait bemutató részletes lista itt érhető el.

Az Android 2.3 szerencsére nem csak a Nexus S kiváltsága, a már piacon levő készülékek is megkapják ezt a frissítést, amennyiben a készülékgyártók úgy döntenek - a következő hetekben érdemes lesz a HTC, a Motorola, a Sony Ericsson, a Samsung, az LG és a többiek kommunikációját. A Google Nexus One vásárlói valószínűleg az elsők között lesznek, akik frissíthetnek az új verzióra.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról