Szerző: Bodnár Ádám

2011. január 24. 10:10

A Suntól származó kód lehet az Androidban

Egyre valószínűbbnek tűnik, hogy illegálisan került a Java kódja az Android operációs rendszerbe. Florian Müller szabad szoftveres aktivista több tucat állományt talált a kódban, amelynek fejléce egyértelműen tiltja a terjesztést.

Java kódot másolhattak az Androidba

A Sun Microsystemset felvásárló Oracle 2010 augusztusában indított pert a Google ellen azt állítva, az Android operációs rendszerének kifejlesztésekor tudatosan, szándékoltan és sorozatosan megsértette a Javához fűződő szellemi jogait. Az Oracle abba kötött bele, hogy az Android nem Java futtatási környezetet használ, hanem egy Dalvik névre hallgató virtuális gépet, futásidejű kódfordítással. Az Oracle szerint a Java kód nyitottsága nem jogosítja fel a Google-t az ott felhalmozott tudás használatára. Az Oracle állítása szerint a Google hét szabadalmát sérti.

Florian Müller szabad szoftveres aktivista, a szoftverszabadalmakat ellenző mozgalom egyik szószólója, aki az Oracle-Sun házasság kapcsán a MySQL szabadságáért szállt síkra, pénteki blogbejegyzésében leírja, az Android kódjának vizsgálata során több tucat olyan fájlt talált, amelyek nyilvánvalóan a Suntól származó jogvédett kódot tartalmaznak. Müller szerint több mint 40 állomány van az Androidban (2.2 Froyo és 2.3 Gingerbread), amelyek fejlécében szerepel a Sun megjegyzése: "PROPRIETARY/CONFIDENTIAL" és "DO NOT DISTRIBUTE!", vagyis ezeket semmiképp nem lehetne Apache licenc alatt nyilvánosságra hozni, mint ahogy azt a Google teszi az Androiddal.

"Bármit is állítson a Google, ez a jognyilatkozat a fejlésben minden, csak nem egy engedély arra, hogy Apache Software License alatt újralicenceljék [a kódot]. Ha valaki azzal érvelne, hogy az Oracle/Sun később GPL alatt elérhetővé tette a fájlt (amire nem találtam semmiféle bizonyítékot), az se tenné lehetővé a licenc ilyen megváltoztatását" - írja Müller, akinek a blogbejegyzéséből arra lehet következtetni, hogy az Android kódjának egy része a Java lemásolásából született. A Müller által megtalált kód azonban nem lényeges része az Androidnak, csupán tesztkódokról van szó, amelyek lehet hogy nem is kerülnek rá az androidos telefonokra - ez azonban nem ad felmentést a Google számára. Müller blogbejegyzése arra enged következtetni, a Java kódjának egy része visszafordítás révén, változtatás nélkül került át az Androidba.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

A Google sosem kötött szabadalmi vagy licencmegállapodást a Sunnal, valószínűleg azért, mert a Sun elkötelezte magát a nyílt forrású szoftverek mellett és az évek során termékeinek nagy része esetében megnyitotta a forrást. Az Oracle és a Google még nem csaptak össze a bíróságon az Android miatt, de a Müller által leírtak alapján úgy tűnik, Larry Ellison jogászainak nem lesz nehéz bizonyítania a jogsértés tényét.

Pénzt akar látni az Androidból az Oracle

Az Oracle semmilyen formában nincs jelen az okostelefon-platformok piacán, az Android számára nem jelent versenytársat, azonban jó fejőstehén lehet. A szoftvervállalat többször is hangoztatta, a Sun Microsystems felvásárlásának fő mozgatórugója a Java volt, a 7,4 milliárd dollárért megszerzett szellemi tulajdont és technológiát valószínűleg nem szívesen látja mások kezében. Amennyiben a bíróságon is bebizonyosodik a jogsértés, Larry Ellison komoly kártérítést és akár licencdíjat is kérhet a Google-től.

Az Oracle nyílt szoftverekhez való hozzáállása ellentmondásos, a vállalatot látszólag addig érdekli egy ilyen projekt, ameddig valamiféle hasznot hajt a számára. Ennek fényében nem zárható ki, hogy a cég a jövőben visszazárja a Java korábban a Sun által megnyitott forráskódját, és licencelési megállapodásokat kényszerít ki az azt  eddig felhasználó fejlesztő vállalatokból is. Szélsőséges esetben a Google és/vagy akár az androidos mobilgyártók a jövőben akár licencdíjat is fizethetnének az Oracle szellemi tulajdonának használatáért és az Android többé nem lenne ingyenesen bárki számára hozzáférhető szoftver.

A Google szóvivője nem reagált a Müller által leírtakra. Októberben az Oracle keresetére adott hivatalos válaszában a keresőcég alaptalannak nevezte a vádakat és határozottan tagadta, hogy az Android bármilyen szellemi tulajdont sértene. A Google azt kérte a bíróságtól, ejtse az ellene indított pert.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról