Szerző: Dojcsák Dániel

2010. december 17. 15:16

Kipróbáltuk: Google Chrome OS és CR-48

Néhány napja Magyarországon is felbukkant egy CR-48 notebook, ami az első, Google Chrome OS-t futtató gép a világon. A HWSW azonnal rá is ugrott a lehetőségre és alaposan megkínozta az új operációs rendszert.

A Google Chrome OS egyelőre egy béta állapotban lévő, főleg fejlesztőknek szóló bemutató. A vas, amit a Google köré építtetett, alapjában véve rendben van, a lényeg azonban a szoftver. Sokat nem kell várni tőle, de még mielőtt valaki véglegesen leírná, emlékezzen arra (vagy nézzen utána), hogy milyen volt az Android az 1.0 környékén, majd nézze meg, hogy mit mutat most egy Gingerbread.

Béta OS, fejlett böngésző

Az általunk tesztelt gépen a Chrome OS 0.9.128.12 (Official Build fd028a5b) beta x86-mario verziója működött, a böngésző verziószáma pedig 8.0.552.343 volt. Utóbbi azért fontos, mert így a rendszer a böngészés közben ugyanazt nyújtja, amit egy Windowsra telepített Chrome, hiszen pontosan ugyanaz a motor, ugyanaz a JavaScript-feldolgozás, ugyanazok a kiegészítők. Az operációs rendszer 0.9-es verziószáma viszont azért sugallja, hogy itt még csak az alapozásnál járunk, s bármi kinőhet belőle.

A mentegetőzésnek természetesen oka van, hiszen a Chrome OS-szel érkező gép valójában semmi más, mint egy Chrome böngésző egy bejelentkező képernyővel, ahol felhasználót lehet váltani. Nincs alatta fájlmenedzser, nem tudunk használni egy pendrive-ot sem, nincsenek driverek a különféle USB-s eszközökhöz, mobilinternetet is csak a beépített 3G-modemmel használhatunk, ami pedig Verizon hálózatfüggő. Hiába tudunk elmenteni fájlokat a webről, azokkal nem tudunk semmit csinálni, maximum letörölni őket, vagy csatolmányként elküldeni vagy egy weboldalon keresztül újra feltölteni valahová.

Nincs, nincs, nem lehet

A háózati kapcsolatok terén is van némi hiányosság, ami egyrészt szoftveres, másrészt hardveres gyökerű. Egyrészt nincs a gépben Ethernet-csatlakozó, kizárólag Wi-Fi és 3G-hálózatra tudjuk felküldeni. Ez alapjában véve nem gond, mivel biztosan megspórolunk egy kábelt, de az Európába érkező gépek 3G-modeme is csak a Verizon hálózatán használhatók, így kénytelenek voltunk egy másik mobiltelefonnal létrehozott Wi-Fi hotspoton keresztül az internetre kapcsolni a CR-48-at. USB-portból mindössze egyetlen darabot találunk rajta, amibe egy egeret dugtunk, bár sok egyébre nem is tudtuk volna használni az USB-t. Sztenderd egeret és billentyűzetet viszont felismer a gép, ezek a driverek szerencsére már bekerültek az operációs rendszerbe.

Maradva még kicsit a hardvernél, újdonság lehet az átlag felhasználónak, hogy a szokásos funkciógombok ugyan megmaradtak, de már nem számozva látjuk őket, hanem a böngésző különböző képességeire vannak kötve, mint a keresés, a visszalépés, a teljes képernyőre váltás. A caps lock gombot is hiába keressük, Van viszont webkamera, cserélhető akkumulátor (58,5 Wh teljesítményű). A bal oldalon még megbújik egy D-Sub VGA csatlakozó, jobb oldalon pedig az audióhoz a csatlakozók és egy kártyaolvasó.

A billentyűzeten a gombok a mai divatnak megfelelően lekerekített szélűek, a távok viszonylag nagyok köztük, a billentésük pedig puha. Kifejezetten kényelmes és természetes volt használni. A touchpad pedig teljesen úgy működik, mint a MacBook gépek esetén, támogatja a multitouch gesztusokat.

Erős netbook

A kijelző mérete 12,8 hüvelyk, a felbontás pedig 1280x800 pixel, a gép borítása és a kijelző felülete is matt, így nem nagyon kell félni a csillogástól. A nagy felbontás pedig garantálja azt is, hogy az átlagos weboldalból a felső menün túl is látni fogunk valamit, ellentétben a 600 pixel függőleges felbontású netbookokkal. A CR-48 ugyanis inkább a netbook kategóriába illik: az 1,66 GHz-es Atom processzor, a 2 gigabájt memória, illetve a 16 gigabájtos SSD háttértár GByte kapacitású SSD, aminek nagy része kihasználatlanul marad egyelőre, maximum a böngésző cache hízik bele.

Fájlmenedzser híján azt sem tudtuk megnézni, hogy a Chrome OS pontosan mennyi helyet foglal, de a viszonylag nagy háttértár azért sejteti, hogy a későbbiekben érkeznek majd offline képességek is a gépre, illetve várható, hogy olyan programok is megjelennek majd, amik több helyet igényelnek. Érdekes mindenesetre, hogy a Chrome OS gép és a Nexus S okostelefon éppen ugyanannyi tárhellyel kecsegtet. Az SSD miatt a gép egyébként csendes, egy szobában ülve semmilyen zajt nem csapott.

Ahogy Ön szereti

A bekapcsolást követően a Chrome OS néhány másodperc alatt bootol és megérkezünk a felhasználóválasztó képernyőre. Bejelentkezhetünk vendégként, vagy létrehozhatunk profilt meglévő Google-fiókunkkal, illetve akár újat is csinálhatunk, akárcsak Androidon. Ehhez nem árt, ha már van internetkapcsolatunk. A megdöbbentő rész itt következik, ugyanis a bejelentkezésre kattintva körülbelül kettő másodperc alatt megjelenik az OS felülete, ami valójában olyan, mint ha teljes képernyőre lenne állítva egy Chrome Windows alatt elrejtett tálcával és eltűntek volna a kilépés és átméretezés ikonok. Az első belépés után viszont meglepett, hogy már szinkronizálva volt a Chrome könyvjelzősáv, a kiegészítők, a téma, a beállítások, de még a böngészési előzmények is.

Ehhez persze szükséges az, hogy előzőleg ezt egy másik Chrome-on már engedélyezzük, de aki több gépet is használ és nem fél a Google sötét világuralmi terveitől, az ezt már megtette. A Gmail, Google Docs, Calendar és egyéb Google-szolgáltatások pontosan úgy jelennek meg, mint ahogy azt egy másik gépünkön hagytuk, annyi különbséggel, hogy itt már nem kell még egyszer bejelentkezni, mert a Chrome OS login ezt is elintézi. Ha bármilyen változtatást végrehajtunk itt a Chrome-ban, akkor az a felhőn keresztül többi gépünkön is szinkronizálódik.

Minden böngészhető

Arról felesleges lenne írni, hogy mit lehet csinálni a böngészőn belül, azt bárki kipróbálhatja, ha elindít egy 8-as Chrome-ot és meg tudja állni, hogy ne kattintson ki belőle. Az oldalak itt is nagyon gyorsan betöltődnek, akadás nem volt, igaz egyszer váratlanul kifagyott az egész rendszer, aminek az eredménye az volt, hogy 1 másodpercre eltűnt a kép, majd egy friss session nyílt meg. A Flash szintén működik rendesen, a beépített PDF-olvasó és egyéb extrák is megvannak. A YouTube viszont csalódás lesz, ugyanis a hardveres HD-gyorsítás híján az Atom processzor nem birkózik meg a nagyobb felbontásokkal, de a Google gondoskodott erről, s a weboldalon 480p-nél nagyobb felbontás nem is választható .

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

A letöltött filmek és videók viszont mehetnek a levesbe, ugyanis semmilyen médialejátszó nincs telepítve a gépre. Elsőre ezt nehéz elfogadni, de némi hunyorgással lehet úgy nézni, hogy egyébként sincs igazán szükség ezekre: ez a cikk egy Google Docs szerkesztőben készül, mellette nyitva van a Gmail, a Facebook, a HWSW tartalomkezelő rendszere, néhány weboldal, mindezek a böngészőben. A zene a Last.fm-ről szól, ebéd közben a Barátok Közt az RTL Mostról indul és a Twitter-üzenetek is a böngészőből szaladnak ki. Vannak funkciók, amik néha kényelmesebbek asztali programokkal, de valójában egyes munkakörök, illetve általánosságban a szabadidős tevékenységek már böngészőn belül is megvalósulhatnak.

A magyar piac nem kész erre

Főleg akkor, ha nem a magyar tartalompiaci helyzetet nézzük, hanem a nyugat-európait és az amerikait, ahol teljesen hétköznapi, hogy online rádió, online tévé megy, a sorozatokat az emberek fele már nem az élő tévéadásban nézi hanem a netről. Balkáni logikával kissé idegen a tisztán webes környezet, de mire a szoftver teljes harci díszben pompázik körülbelül egy év múlva, addigra talán bizonyságot is nyer ez a felvetés. Vagy esetleg a Chrome OS köt néhány kompromisszumot az offline világgal.

A jelenlegi formában a Chrome OS, illetve a CR-48 szinte semmire nem jó igazán, legfeljebb közös számítógépnek iskolákba, szórakozóhelyekre vagy közösségi terekbe. A bejelentkezéshez mindig kér jelszót, más adataihoz már csak azért sem férhetünk hozzá, mert minden védetten a weben van, másrészt, ami offline szinkronizálva lett, az is eltűnhet két kattintással a login képernyőn. Amilyen egyszerű hozzáadni egy felhasználót, olyan egyszerű törölni is, így ad hoc helyzetekre kiváló megoldás lehet. Mindenki a saját böngészős élményét kapja bárhol legyen, bármilyen gépen jelentkezzen be. Ha másra nem is, talán arra jó már most is a Chrome OS, hogy megmutassa és értelmezze a laikusok számára is, hogy mit jelent az a szó az informatikában, hogy "felhő".

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról