Szerző: Bizó Dániel

2010. december 17. 17:06

Három terabájtos diszkek sorozata a Hitachitól

A Hitachi Global Storage is belépett a 3 terabájtos diszkeket kínálók klubjába, a Seagate és a Western Digitalt követően. A japán vállalat új Desktar 7K3000 sorozata kategóriája leggyorsabbjának ígérkezik, míg az alacsonyabb fordulatszámú 5K3000 az alacsonyabb fogyasztást célozza.

A Hitachi valójában a második gyártó, amely belső, szabványos 3,5 hüvelykes formátumban lép piacra 3 terabájt kapacitású merevlemezzel, a Seagate eddig csak külső egység forgalmazását kezdte meg. Igaz, korábbi ígérete szerint az amerikai gyártó még év vége előtt megkezdi a vállalati környezetbe szánt Constellation ES sorozat részeként forgalmazni 3 terabájtos belső diszkjeit, ez a lépés azonban egyelőre várat magára.

A Western Digital októberben, két hónappal ezelőtt jelentette be a világ első 3 terabájtos SATA merevlemezének elérhetőségét. A Hitachi bár csak a második, egy első címet így is el tud hozni, méghozzá az első 3 terabájtos diszkét, amely SATA 6 Gbps felülettel rendelkezik. Ennek legalább részben köszönhetően valószínűleg a leggyorsabb ilyen kapacitású diszk a piacon. A WD Caviar Green sorozatban megjelent 3 terabájtos diszkje SATA 3 Gbps interfésszel bír, és elsősorban alacsony fogyasztásra optimalizált.

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart?

Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart? Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Az asztali PC-kbe szánt Hitachi Deskstar 7K3000 diszk rotációs sebessége 7200 percenként, és 64 megabájt cache található benne, aminek köszönhetően 207 MB/s maximális belső átviteli teljesítményt ér el. A gyorsabb felületnek köszönhetően ezt magasabb hatékonysággal tudja átvinni a soros buszra, mivel a SATA transzferek közti idők felére redukálódtak a kétszeres frekvenciának köszönhetően. A 7K3000 az előző Deskstar diszkeknél is gyorsabb, köszönhetően elsősorban a tényárok nagyobb adatsűrűségének. A 3 terabájtos csúcskapacitás mellett 2 és 1,5 terabájtos modellek is elérhetőek lesznek a piacon.

A 7K3000 termékvonalon túl a Hitachi lassabb, energiahatékonyabb és csendesebb változatban is piacra viszi a magas bitsűrűségű technológiát. Az 5K3000 sorozat alacsonyabb fordulatszámmal üzemel, a Hitachi azonban nem adta meg, hogy pontos mekkorával, mindössze annyit közölt, hogy a vállalat által CoolSpinnek nevezett, az energiahatékonyságra folyamatosan figyelő motorral szereli azokat, amelyek valószínűleg dinamikusan változtatják a forgási sebességet a fej pozíciójának és az érzékelt terhelés függvényében. Az 5K3000 sorozat szállításai az első negyedévben indulnak meg. A belső diszkek mellett a Hitachi egy külső 3 terabájtos diszket is piacra dob a következő hetek során.

Korlátozások

A vállalat arra figyelmezteti vevőit, hogy a 3 terabájtos diszkek használata korlátozásokba ütközik egyes operációs rendszerek és BIOS-ok alatt. Rendszerlemezként 32 bites Windows alatt egyáltalán nem üzemelhető be, míg 32 bites XP esetében még adatlemezként sem látszik a  3 terabájtos kapacitás. A 64 bites Windowsok esetében szükséges az UEFI jelenléte a gépben ahhoz, hogy bootolni tudjon róla a rendszer - 64 bites Windows csak ilyen gépen indul el. A limitációt a diszk méretét defiiniáló logical block addresses, vagyis az LBA okozza azokon a gépeken, amelyeken 32 bites címtartományok támogatottak csak. További információ a témában a Hitachi oldalán található.

 

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

5

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.