Szerző: Bizó Dániel

2010. december 9. 12:56

Európától is hatalmas büntetést kapott az LCD-ipar

Hatalmas büntetést szabott ki az Európai Bizottság hat LCD-gyártóra, miután úgy találta, hogy azok árkartellt tartottak fenn az évtized első felében. Közülük a Samsung Electronics teljesen megúszta a büntetés befizetését, mivel vádalkut kötött, és elsőként szolgáltatta ki a hatóságoknak tettestársait.

Tudták, mit tesznek

Az Európai Bizottság árkartell miatt összesen 649 millió euró büntetést szabott ki öt LCD-gyártóra, amelyek közt a koreai LG Display, a tajvani AU Optronics és Chimei Innolux, és további két kisebb tajvani szereplő található meg. Brüsszel a Samsung Electronicsot is bűnösnek találta az illegális ármanipulációban, a pénzbüntetés alól ugyanakkor felmentette, mivel elsőként szolgáltatott információkat a kartellel kapcsolatban. A vizsgálat megállapította, a kartell 2001 októbere és 2006 februárja közt működött.

A büntetések mértékét az érintett területen szerzett piaci részesedés arányában kalkulálják, a  világ legnagyobb árbevételű LCD-gyártójaként a Samsung több százmillió eurós büntetést úszott meg ezzel. A legnagyobb összeget a Chimeinek kell befizetnie, 300 millió eurót, a második az LG Display lett 215 millióval, amely 50 százalékos diszkontban részesült együttműködéséért cserébe. Az AU Optronics gyártónak 117 milliót kell befizetnie. A Bizottság, amely hivatalosan tavaly értesítette vádjairól a gyártókat, az európai trösztellenes szabályozás értelmében akár egy vállalat éves bevételének 10 százalékára is rúgó büntetést is kiszabhat.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

"A külföldi vállalatoknak, ahogyan az európaiaknak is, meg kell érteniük, hogy ha üzleteket akarnak kötni Európában, úgy tisztességes módon kell játszaniuk. Az érintett vállalatok tudták, hogy megsértik a versenyjogi szabályokat, és lépéseket tettek annak érdekében, hogy eltitkolják illegális magatartásukat" - kommentálta a bejelentést a Bizottság versenyügyekért felelős alelnöke, Joaquín Almunia.

A Bizottság vizsgálata megállapította, hogy a vállalatok a négy év során megállapodásokat kötöttek az árazási minimumokra és termelési tervekre vonatkozóan is. A kartell tagjai havonta találkoztak, összesen nagyjából hatvan alkalommal, többnyire tajvani hotelekben. A nyomozás azt is megállapította, hogy a kartell az érintett időszak folyamán mintegy 7 milliárd euró értékben értékesített nagyméretű, tehát monitorokban és tévékben használt LCD-paneleket az európai piacra - az ügy nem terjed ki a kisméretű panelekre, mint amilyeneket a mobiltelefonokban is használnak.

Kártérítési perek is indíthatóak

Az LCD-iparban 2006 telén indultak meg hivatalosan is a versenyhatósági eljárások, amelyeket az Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériuma vezetett, a japán, dél-koreai és tajvani hatósággal együttműködésben, ahol a cégek központjai találhatóak. Ehhez csatlakozott az Európai Bizottság is, amely az uniós piacot ért kár miatt lépett fel. Az amerikai igazságügy már tavaly lezárta az eljárást, és nyolc vállalatnak összesen 890 millió dollárnyi büntetést szabott ki - a Samsung ezt is elkerülte, mivel elsőként törte meg a hallgatást, és adott át bizonyítékokat. Hasonlóan járt el a japán versenyhatóság is, amely a Sharpot és a Hitachit büntette. A kartell összehangolásában résztvevő vezetők közül többeket letöltendő börtönbüntetésre ítéltek az Egyesült Államokban, tipikusan néhány hónapra.

Ezzel még nincs vége a gyártók ellen folyó pereskedésnek. A Bizottság felhívja a figyelmet arra, hogy bármely magánszemély vagy vállalat jogi úton követelhet jóvátételt, amennyiben úgy érzi, a kartell tevékenysége megkárosította. Ezt bármelyik tagállam bíróságán megteheti, és az európai jog értelmében a Bizottsági határozat a nemzeti bíróságok eljárásában is bizonyíték értékű arra nézve, hogy az alperesek tevékenysége jogsértő volt. A Bizottság arra is felhívja a figyelmet, hogy az általa kiszabott büntetés nem befolyásolja a polgári peres ügyben követelt kártérítés mértékét. Eközben New York állam főügyésze is kártérítési pert folytat az ipar ellen a mesterségesen magasan tartott árak miatt, amellyel megkárosították a vállalatokat és fogyasztókat.

Az Európai Bizottság év elején osztott ki mintegy 331 millió eurónyi büntetést a DRAM-gyártók közt, mivel 1998 és 2002 közt hasonlóan kartellt tartottak fenn, és amelyért az Egyesült Államok összesen 731 millió dollár bírságot szabott ki korábban. Az LCD-kartell érdekessége, hogy a DRAM-ipari büntetések után is fenntartották azt, és Brüsszel szerint felhívták egymás figyelmét a fokozott óvatosságra. A Bizottság jelenleg az IBM mainframe piaci gyakorlata miatt, valamint a Google keresője jelentette esetleges torzító hatások okán folytatott nagyszabású vizsgálatokat a technológiai szektorban.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról