Szerző: Bizó Dániel

2010. november 17. 08:50

Elnyűhetetlen SSD-vel lépett piacra a Hitachi

A merevlemezekben érdekelt Hitachi GST is belépett az SSD-piacra. A vállalat az Intellel együttműködve tervezte meg az Ultrastar SSD termékcsaládot, amelyet szerverekbe, tárolórendszerekbe és munkaállomásokba szán.

Az Ultrastar SSD400S termékvonal 100, 200 és 400 gigabájtos kapacitásban érhető el, 2,5 hüvelykes SAS 6 Gbps és 3,5 hüvelykes FC 4 Gbps formátumokban egyaránt. Tekintve a megcélzott területeket az SSD-k elsődleges fókuszát a kiemelkedő teljesítmény és tartósság képezték. Ennek megfelelően a 6 gigabites SAS felületen akár 500 MB/s feletti szekvenciális átvitelt is képes elérni, olvasáskor és íráskor egyaránt, miközben a lassabb FC felületen rendre 390 és 340 MB/s a megadott csúcsérték. A műveleti sebesség véletlenszerű 4 kilobájtos kiolvasásokkal legfeljebb 46 ezer, ugyanekkora írásokból legfeljebb 13 ezret képes elnyelni.

Az Ultrastar SSD-k a magas megbízhatósági és ellenállósági követelmények érdekében SLC szervezésű, vagyis cellánként 1 bitet tároló NAND chipekre épülnek, amelyeket az Intel szállít a Micronnal közös vegyesvállalatából, 34 nanométeres gyártástechnológiával.

Az IM Flash tavaly kezdte meg a 34 nanométeres NAND chipek tömegtermelését, idővel pedig az eljárás finomhangolása révén az elektronszennyeződéssel szemben egyre ellenállóbb cellákat (tranzisztorkapukat) tudott produkálni, így azok a törlési-írási ciklusokból akár több százezret is elviselnek, mielőtt használhatatlanná válnak. A Micron tavaly év végi közlése szerint a technológia csiszolásával elérték a 300 ezer cellaciklust is a 34 nanométeres SLC NAND chipek estében.

Ezekre a magas ciklusszámú cellákra, jelentős tartalékkapacitásokra, valamint az Intellel közösen kifejlesztett Hitachi SSD-vezérlő fáradáskiegyenlítő algoritmusára alapozva az Ultrastar SSD-k lényegében elnyűhetetlenek gyakorlati körülmények közepette. A Hitachi szerint több napi több terabájt adatkiírást is elviselnek, így alkalmasak akár nagy terhelésű tárolórendszerek tier 0 rétegében történő alkalmazásra is, lényegében olvasási-írási gyorstárként, transzparens cache-ként is. Emellett a Hitachi szerint természetesen számos más területre is javasolja, mint például OLTP és analitikai rendszerek, HPC.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

A Hitachi azt állítja, napi 24 órában lehet teljes terhelésen véletlenszerű adatokkal bombázni az Ultrastar SSD-ket, akkor is kibírnak öt évet. A meghajtók adatvesztés elleni belső ellenőrző és hibajavító technikákkal rendelkeznek, és éves meghibásodási rátájukat fél százalék alatt határozta meg a japán cég non-stop üzem esetén is. A garancia 5 év, ezen időn belül a Hitachi teljeskörű garanciát vállal arra, hogy az Ultrastar SSD-k nem fáradnak el. Az Ultrastar SSD400S termékcsaládot már szállítja a Hitachi, a partnerek jelenleg minősítik azt termékeikhez, jövő év első felében bukkanhat fel rendszerekben, mint például szerverek, tárolók. A gyártói árazás nem publikus.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról