Szerző: Bodnár Ádám

2010. november 5. 09:06

Majdnem kétszer annyi okostelefon fogy mint egy éve

Folyamatosan nőnek az okostelefon-eladások, az IDC friss jelentése szerint a harmadik negyedévben közel megduplázódott a piac. A Nokia még vezet, de jön fel az Apple és dübörög a Samsung. Egy év múlva új piacelsőt avathatunk?

Mindenki okostelefont akar

A harmadik negyedévben világszerte 81,1 millió okostelefon fogyott, jelentette be az IDC piacelemző cég. A forgalom éves szinten közel duplájára nőtt, egy évvel korábban 42,8 millió készüléket adtak el. 2010 első kilenc hónapjában az okostelefon-eladások meghaladták a 200 millió darabot, a piac éves szinten 67,6 százalékkal bővült a tavalyi 119,5 millióhoz képest. Az IDC arra számít, hogy a 2010-ben eladott mobilok ötöde lesz okostelefon, egy éve ez az arány 15 százalék volt.

"Az okostelefon-piac tavalyhoz képest közel 90 százalékkal bővült és hatszor nagyobb ütemben növekedett a mobilpiacnál, ami világszerte erős keresletre utal, a gyártók pedig képesek kielégíteni ezt a keresletet" - mondta Ramon Llamas, az IDC elemzője. "Egyre több felhasználó választ okostelefont következő készülékének, a szolgáltatók kibővítették kínálatukat és nagylelkű szubvenciókkal támogatják a vásárlást. Több gyártó, köztük a Motorola, a Samsung és a Sony Ericsson is előtérbe tolta kínálatában az okostelefonokat és a jövőben még több gyártótól várható ugyanez."

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A negyedév során az összes vezető platformgyártó megújította operációs rendszerét, az iOS-ből megjelent a 4-es verzió, a RIM piacra dobta a BlackBerry OS 6-tal felvértezett Torchot, megjelent a Microsoft Windows Phone 7, a Nokia N8-cal együtt elrajtolt az új Symbian és egyre több készülékre kerül fel a Google Android 2.2 "Froyo". Llamas megjegyzi, hogy az újdonságok elsősorban a csúcskategóriát érintik jelenleg, de az új szoftverek hamarosan utat találhatnak maguknak az alsóbb piaci régiókba is.

Vezet a Nokia de már nem sokáig

A gyártók versenyét továbbra is a Nokia vezeti, a vállalat azonban csak a piaci átlagnál kisebb ütemben tudta növelni eladásait, így részesedést vesztett. A cég 26,5 millió okostelefont adott el, ezzel már csak az eladások 32,7 százalékát tartotta kézben, ami jelentős visszaesés a tavalyi 38 százalékhoz képest. A vállalat az új Symbian operációs rendszertől várja sorsának jobbra fordulását, emellett felkészül az első MeeGo-alapú készülékek piacra dobására, ami 2011 elején várható. A második legnagyobb okostelefon-gyártó az Apple volt a harmadik negyedévben, a 14,1 millió eladott iPhone 90 százalékos növekedést jelent éves szinten. Az IDC szerint a harmadik naptári negyedév általában a legerősebb az iPhone-eladások szempontjából, mivel a tavasz végén, nyáron bejelentett új modell ekkor válik világszerte hozzáférhetővé.

Az Apple lendületes növekedésével letaszította a dobogó második helyéről a Research In Motiont, amely a vezető gyártók közül a legkisebb növekedést ért el, készülékeladásai mindössze 45 százalékkal bővültek éves szinten és 12,1 milliót tettek ki. Észak-Amerikában még mindig a BlackBerryk a legkeresettebb okostelefonok, de a BlackBerry OS 6-ot futtató Torch nem tudott igazán nagy áttörést elérni az eladások tekintetében. A cégnek ugyanakkor világszerte jól fogynak az alsóbb kategóriás modelljei, például a 8520 Curve.

A legnagyobb növekedést a Samsung érte el a vezető gyártók közül, a vállalat az androidos Galaxy S mindent elsöprő sikerének köszönhetően 7,2 millió készüléket adott el ami közel ötször annyi mint egy évvel ezelőtt. Az utolsó negyedévben a Samsung 10 millió okostelefon leszállítását tervezi, vagyis csökkentheti a különbséget a dobogóért folytatott harcban és ha a tendenciák nem változnak, jövő év elején befoghatja a RIM-et, később pedig akár az Apple-t és a Nokiát is. Az ötödik legnagyobb okostelefon-gyártó a HTC lett, a tajvani vállalat meg tudta duplázni eladásait, ami elsősorban az Androidot futtató készülékek sikerének köszönhet. Az utolsó negyedévben 9 millió készülék eladásával számolnak a HTC-nél és sokat várnak a Windows Phone 7-re épülő modellektől.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról